Puerco / Cochinita Pibil (savanykásan marinált mexikói sertés sült, yucatan specialitás)
Egy régi azték fÅ‘zési módszert elevenÃtünk fel ezzel a recepttel, amikor az ételt banánlevélbe tekerve földbe ásták forró kövekkel és órákon át, lassan sütötték ételüket.
Hozzávalók 6 fő részére:
1,5 kg sertés lapocka
1 dl friss narancslé (kb. 2 db)
1 dl zöldcitrom lé (kb. 3 db)
1/2 dl enyhe ecet
1/2 dl Tequila
1-2 evőkanál kukorica olaj
10 g őrölt orleánfa mag (Achiote, Annatto)
2 evőkanál tengeri só
8-10 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 teáskanál köménymag
1 teáskanál mexikói oregano, szétmorzsolva (Lippia graveolens)
1/2 teáskanál "Pimentón de la Vera, picante" (füstölt csÃpÅ‘s spanyol fűszerpaprika)
1 evőkanál "öt bors"
8 szem szegfűbors
1/2 teáskanál szegfűszeg
1-2 szárÃtott habanero paprika (a legcsÃpÅ‘sebb paprika)
ElkészÃtés: A húst vágjuk fel kb. 7 cm nagy darabokra. Ne kisebbre, mert akkor kiszárad! A zsÃrt ne távolÃtsuk el róla, csak a rágós inas részeket. Szükség lesz a hosszú sütés alatt a folyamatosan kisülÅ‘ zsiradékra.
A marinádhoz öntsük egy nagy, mély üvegtálba frissen csavart narancslevet, zöldcitrom levet és ecetet. Tegyük bele az olajat, aprÃtott fokhagymát, orleánfa mag Å‘rleményt, tengeri sót, köménymagot, mexikói oreganot és csÃpÅ‘s füstölt paprikát.
Egy mozsárban törjük apróra a bors keveréket, a szegfűborsot, a szegfűszeget és a habanero paprikát. Az őrleményt öntsük bele a marinádba.
Tegyük bele a feldarabolt húst a marinádba, jól forgassuk át benne, fedjük le és egy éjszakán át hagyjuk Ãgy pihenni a hűtÅ‘szekrényben.
A sütésnek jó korán álljunk neki, mert sokáig készül! Tegyük át a húst a marináddal együtt sütÅ‘zacskóba. Egy extra méretűbe, vagy két normál méretűbe fog bele férni. Helyezzük a zacskókat egy tepsibe, szurkáljuk meg Å‘ket, vigyázva, hogy ne szakadjanak ki, majd pedig fedjük le alufóliával az egész tepsit. Süssük kb. 4 órán át 160 fokon, addig, mÃg a leve szépen le nem sül, szinte maradéktalanul. Ennyi idÅ‘ alatt kÃvül szépen ropogósra pirul, belül pedig teljesen omlóssá válik.
Tálaljuk rizzsel, sült hagyma karikákkal. Kiváló és stÃlusos hozzá egy igazi jéghideg mexikói kukorica sör. Ha tényleg habanero paprikát tettünk bele, akkor szükség is lesz a hűsÃtÅ‘re. Ha még nem kóstoltunk vadrizst, akkor itt az alkalom. Nagyon jól harmonizál a sülthagyma és a vadrizs.
Megjegyzések: Az orleánfa mag Å‘rlemény tulajdonképpen csak szÃnezÅ‘anyagként szolgál, szerintem Ãzben nem ad hozzá semmit. Látványban viszont annál inkább! RendkÃvül gusztusossá teszi a mély vörös szÃn a sült húst. Szerintem magyar fűszerpaprika megégne és megkeseredne ennyi idÅ‘ alatt, ne helyettesÃtsük paprikával! Nem beszerezhetetlen hozzávalóról van szó, érdemes vadászni utána.
Ha nem sikerül mexikói oreganot szereznünk inkább hagyjuk ki, véletlenűl se tegyünk bele olasz oreganot, kerüljük el mediterrán Ãz beütést.
A receptben használt paprikák kérdése nem egyszerű dolog. A füstölt paprikát ez erÅ‘s füstölt aroma miatt használtam, hogy közelebb vigyem az eredeti, természetes Ãzvilághoz. A habanero paprikából pedig egy csipet is elég, hogy vad csÃpÅ‘s legyen az étel és egy csipet nem fogja megkeserÃteni az ételt. Habanero nélkül talán lehetne friss csÃpÅ‘s paprikát tenni a marinádba és úgy marinálni, majd sütés elÅ‘tt kivenni, vagy pedig tálaláskor a tányéron csÃpÅ‘sÃteni meg.
Az eredeti recept szerint banánlevélbe göngyölve kéne sütni. Erről lemondtam, mert aránytalanul drágává tenné az ételt.