Frequently Asked Questions


About Me

First, You can write me email to the next address: info@spicy.hu If You would like exchange seeds with me, write an email to me and I will send my address.

Never forget please, my English is very poor. I am sorry, but I work on my better English.

Chile-Head

Chile-Head (Noun) - Lover, collector, or eater of the pungent fresh or dried fruit of the cultivated or wild varieties of capsicum including foods or products made from said fruits. This is usually accompanied by the delusional need to inflict pain on oneself, especially on the tongue or lips. They are traditionally a tight knit group of hobbyists seeking to learn as much as they can about the growth, preparation and consumption of Chile Peppers. Varieties of this hobby include: hot sauce collectors, chile seed collectors, cooking spicy food, homemade hot sauce and salsa makers, chile gardeners, internet chile chat groups, chile seed exchange, etc.

Chile-heads are frequently seen gathering at one another’s houses for what they call "Hot Luck" dinners during which each guest brings a hot or spicy food for all to share. They can also be found en masse at fiery food or spicy food shows around the country.

They will often go to off the wall or little known feeding locales around the world in search of good spicy food or hot sauces. For entertainment they are most likely to be found watching the Food Network or Garden Channel to look for any and all signs of chiles. (from the One Pepper Place)

Fűszernővények, chili paprikák és különleges zöldségek beszerzés

Általában a palántáról nevelés sokkal könyebb mint a magról ültetés, viszont szerintem sokkal érdekesebb, tanulságosabb és nagyobb tapasztalatot kíván a magról nevelés. Rádbízom ezek ismeretében mit választasz (ha egyáltalán van lehetőséget választani)

A kertészeti palánták általában nem csak drágábbak, hanem erősebb. életrevalóbb növények. Kiültetéshez főleg ezt ajánlom. Azonban vigyázz a mohó ketészeti árudákkal, mert néha ugyanannak a szállítónak a celofános palántáit adják el, csak drágábban!

Természetesen szabad. Én is vásárolok néha ezekből. Viszont nagyon körűltekintőnek kell lenni! A nem szakszerű tartás miatt sok a beteges gyenge példány köztük. Nem megfelelő földbe vannak ültetve, ezért, ha hosszabb távban gondolkodunk, gyorsan ültessük át vásárlás után. Általában gyorsan hajtatott, gyenge palánták ezért szoktatásra van szükségük a közvetlen napfény és hőmérséklet szempontjából. Fokozottan igaz ez szabadba ültetés esetén. Ilyenkor nem elég egy pár napos, hetes szoktatás egy félárnyékos helyen, hanem ültessük át virágföldbe és jóval nagyobb cserépbe és csak akkor ültessük ki, amikor már láthatóan megerősödött.

Dehogynem! Én is csak a készletemnek egy része, amit Interneten vásároltam. Javaslom a barátkozást, a hasonló érdeklődéső megszállott kertészek társaságát, mert így is sok dologra szert tehetsz, ha szernecséd van. Keresd az Interneten a fűszer kertészeket.

Számos esetben rendeltem magokat Interneten keresztül. Eddig csak az időnként előforduló hosszú szállítási idő volt kellemetlen, más rossz tapasztalatom nincsen. A katalógusok elképesztően gazdagok. Az árak relatíven magasak, de sok nálunk teljesen elérhetetlen növény magját kínálják. Összehasonlításként, durván közelítve, 10 EUR/tasak árral lehet számolni a szállítási és csomagolási költséggel együtt. Ezért érdemes előbb itthon körűlnézni, nehogy egy a sarkon is kapható magot rendeljünk! Általában sokkal kedvezőbbek a rendelési és szállítási feltételei az Európai cégeknek. A tengeren túlról sokszor nem szállítanak ide Magyarországra. A katalógus és a technikai információk értelmezéséhez, természetesen szükséged lesz angol tudásra. A fizetés megválasztásánál legjobb, ha kártyáról fizetsz. Ehhez egy úgynevezett "dombornyomott" bankártya szükséges. (Ha bizonytalan vagy, akkor kérdezz ennek utána a kártyádat kiadó banknál). Nem szükséges idegen valutát váltanod)

Ha szerencséd van és sokat látogatsz nagy kertészeteket, akkor néha ki lehet fogni, kevésbé elterjedt fajtákat, változatokat itt Magyarországon is. A külföldi beszerzőhelyek, kertészetek között van fűszernövényekre szakosodott, vagy eleve általában sokkal nagyobb kínálattal rendelkező. Innen a palánták beszerzése a magas szállítási kültség miatt tetemes, ezért magok rendelését javaslom.

Az attól függ, hogy magot, vagy palántát illetve "hétköznapi", vagy különlegesebb, ritka fajtákat keresel. Pár elterjedt fűszernövény palántáit, (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, tárkony, menta) változó kínálattal, megvásárolhatodd nagyobb kertészetekben és szupermarketben. Magokat hasonló gazdagságban tudsz, gazdaboltokban beszerezni.

Ez leginkább attól függ milyen helyet tud neki biztosítani. Kertben, napos helyen érdemes kipróbálni a kakukkfüvet, izsópot, zsályát, oregánót, borsfüvet. Félárnyékosabb helyen mentát. Rozmaringot, bazsalikomot, paprikát és az előbb leírtakat dézsában is kirakhatjuk a kertbe, vagy a teraszra, napos helyre. A rozmaring és egyes oregánók a nagyon kemény telet nem bírják! Érdemes először a különlegesebb ritka változatokat kerülni, mert sokszor érzékenyebbek. A legnehezebb a szobai, konyhai fűszer kert, főleg megfelelő napfény hiányában. Kisérletezni kell, hátha valami megmarad és még elég neki a napfény is. Lehetőleg nagyobb cserépbe, jó földbe, hogy legalább abban nen legyen hiánya.

Mesterséges világítás

Speciális, kifejezetten erre a célra gyártott fénycsövek képesek pótolni a napfénynek a növény fejlődéséhez szükséges spektrumát. A Philips (Aquarelle) és az Osram (Fluora) is gyárt ilyet. Kaphatóak és rendelhetőek világitástechnikai szakboltokban, villanyszerelő boltokban és akvárium világításhoz állatkereskedésekben. Én Philips Aqurelle csövet használok. És egy speciális, a hüllők napfény pótlására használt "hüllö" csövet, egy Exo-Terra Repti Glo-t. Ez utóbbit csak nagyobb álatkereskedések árulják. Ezt a két csövet használom egymás mellett egyszere.

Nehéz tudomány a megfelelő fény utánpótlása! Sok próbálgatást, kisérletezést, barkácsolást igényel. Nekem eddig egy két fénycsőből álló világítótest kiszolgálja a jó minőségű palánták felneveléséhez szükséges, megfelelő fényt. Egy kb 20x50 cm-es tálcát világítok meg 2x18W-al, napi 16 órán át. A fénycsövek nem lehetnek távol a növényektől, mert akkor már nem adnak elég fényt. Kb 10-20 cm a jó távolság. Ebből következik, hogy nagyobb méretű, nagy kiterjedésű növényekhez ez nem jó!

Rólam

E-mailben, az info@spicy.hu címre írva.

Sajnos nem... Csupán egy nagyon komolyan vett hobby a fűszernövény és chili kertészkedés. Minden ismeretemet az internetről és barátaimtól kaptam. Ezekből következik, hogy nem hivatásszerűen űzöm, és nem anyagi megfontolásból. Nem a haszonszerzés hajt. Így nem kizárt írásaimban a tévedés vagy szakmai hiányosság. Várom az esetlegés szakemberek kiegészítéseit!

Ültetés, föld, cserép ...

Sokszor kérdezik, sokakat érdekel a kérdés. Én nem szeretek egy edénybe többet ültetni, ritka hogy "összeköltöztessek" füszernövényeket. Ez alól kivétel a kakukkfüves balkonládám, amiben három-négy féle kakukkfüvet ültettem és egy borsfű, kakukkfű párosom.

Minél nagyobbat és minél mélyebbet! Kevés az a fajta (főleg az "ornamental" - dísz változatok), ami megelékszik egy kisebbnek mondható 14-16 cm-es cseréppel. Szemmel láthatóan jobban érzik magukat a hatalmas dézsákban. Nekem jól beválltak az újabban beszerzett nagyon mély "pálma" cserepek, 30-40 cm-es mélységgel. Sokszor inkább több példányt egybe ültetek a helyszűke miatt, de akkor is inkább a nagyobb cserép mellett döntök, mint hogy mindet külön ültessem kisebb cserépbe. (A párosításoknál figyelni kell a kereszteződésekre és a keresztbe porzás megakadályozására, ha minőségi magot akarunk nyerni!)

Természetesen a növény mérete (várható mérete) határozza meg, de általánosságban az a tapasztalatom, hogy elegendő egy 16-20 cm-es edény, hasonló mélységgel. Mentához, rozmaringhoz, bazsalikomhoz nagyobbat használok. Kakukkfű, oregánó van kisebben is. Teleltetésnél előny a nagyobb, könyebben kifagy az arra érzékeny egy kisebb cserépben.

Nagyon fontos a kiválló földkeverék! Sokkal igényesebbek és érzékenyebbek, mint a fűszernövények. Garry általános virágföldet, AgroCS általános virágföldet, vagy AgroCS zöldség földkeveréket ajánlok. Nem tanácsolom a rossz tapasztalatom miatt a Florasca, Vegasca keverékeket. Nagyon fontos lehet a megfelelő rétegezés kialakítása is. A cserép, dézsa ... aljára 1-2 ujjnyi apró sódert érdemes tenni.

A fűszernövények nagy része mediterán növény, amely az enyhén lúgos, laza földet kedveli, jó vízáteresztő képességgel. A nehezen kiszáradó, tömött, pangó föld megfolytja. Eddig a legjobban bevált az AgroCS cég "pálma" földjének és valami más jó minőségű általános virágföldnek (pl Garry) a nagyjából 50%-os keveréke. Rossz a tapasztalatom a Tesco gazdaságos és a Florasca földekkel. Lehet és érdemes kisérletezgetni, kevés "kaktusz" földkeverék, vagy homok hozzáadásával. Azon kevés növény számára, amely nem lúgos földet igényel, sima, laza, jóminőségű földet ajánlok (és használok), mint pl az AgroCS általános virágföldjei.