Paprika fajták és változatok

A paprikáról szóló mesét, hogy hogyan és mikor került Európába, és hogy az ennyire magyar fűszerként számontartott paprika mióta is magyar úgy gondolom kihagyom és átugorom, mivel temérdek írásban cikkben és web oldalon elolvasható. Inkább abban a témában fogok elmélyedni (mint az oregánós oldalamon is), milyen paprikák fajták léteznek, hogyan lehet őket megkülönböztetni. Gondot okoz egyenlőre a kölünböző elnevezések, nevek sokasága, amit reményeim szerint sikerül kibogóznom. Ilyem jellegű magyar írással eddig nem találkoztam az interneten és nagy hiányát érzem. Magam használatára és kedvtelésére állítom össze, remélem más is örömét leli benne és talál egy-két érdekességet.

Special thanks to my friend Mats Pettersson, to Harald Zoschke for the photos and to Dave DeWitt for the information.

Ilusztrációkkal nagyon gyengén állok, ismételten szerzői jogok miatt. Egyenlőre svéd Mats Pettersson barátom és Harald Zoschke - a fiery-foods.com és a pepprworld.com webmesterének engedélyét kaptam meg fotóiknak és képeiknek a felhasználásához. Később reményem szerin saját készítésűekkel fog gazdagodni.

Itt is el kell mondanom, hogy sem szakmám, sem képzettségem nincsen ebben a tárgyban, pusztán lelkes amatör fűszer kertész vagyok, ezért minden szakszerűtlenségért és téves fordításért elnézést kérek. Szerettetel várom a javító észrevételeket és kiegészíteseket!

Írásom első részében egy-két általános tudnivalót írok le a paprikákrók, a paprika csípősségét okozó kapszaicinről, általában a paprikák csípősségéről és a csípősség méréséről. A második részben a világ híres paprikáiról és paprika készítményeiről írok bővebben, mig a harmadik szakaszban végeláthatatlan hosszúságban sorolom fel botanikailag rendezve a legkülönbözőbb paprika variációkat, melyeket internetes katalógusokból gyűjtöttem össze. Itt csak maximum pár mondatos jellemzést találhatsz róluk. Legallul a felhasznált forrásokat és látogatni érdemes internetes oldalakat sorolom fel.

Minden bizonnyal szemet fog szúrni, hogy milyen kevés szó esik A MAGYAR PAPRIKÁRÓL. Ez azért van, mert erről bőséges irodalom van a könyvesboltokban és az interneten magyar nyelven. Ennek az oldalnak inkább hiánypótlás a célja!

1, Pár szó a paprikákról

A paprikákat a termés tulajdonságai alapján szokás csoportosítani, jellemezni, pl. csípősség, szín, a termés alakja. A csípősség mértékének megadására létezikegy igazán egyszerű módja, mely szerint 0 és 10 közötti skálán helyezik el a paprika csípősségét. A teljesen édes, csípősség mentes paprika 0, mig a legcsípősseb fajták 10-es számot kapnak. Szokták ezt a skálát egy hőmérőnek is ábrázolni, mondván a paprika éget, tehát hány 'fokos' a paprika csípőssége. A csípősség tudományos mértékegysége Scoville egység (SHU). Laboratóriumban határozzák meg a mértékét és még a legcsípősebb fajták is ritkán lépik túl a 300.000 Scoville egységet. (Megjegyzem már a 1.000 Scoville egység is érezhetően csípős!) A lap alján bővebb információk vannak a Scoville egység meghatározásának módjáról, a paprikák csípősségét adó kapszaicinről és összehasonlító, csípősségi táblázatot is találsz. Évente szokás rendezni Scoville versenyt, ahol a paprikák és termelőjük méretnek meg, csípősségből. Erről többet olvashatsz a www.fiery-foods.com oldalain, de az Új-Mexikói Chile Pepper Intézet 2001-es adatait a alap alsó részében szintén megnézheted.

A parika fajták botanikailag a Capsicum faj alá sorolódnak be. A 'capsicum' szó a görök 'kapto' szóból jött, aminek jelentése 'harapni', 'csípni', utalva a legtöbb paprikára jellemző csípősségre. A magyar köznyelv paprikának nevez minden Capsicum fajtát, ahogy az angol 'chilli'-nek, és a 'paprika' szót csak egy bizonyos Capsicum annuum fajtára, termés alakra, magyar fajták nevének használja. Tudomásom szerint nincsen jobb magyar elnevezés a Capsicumok összességére ezért én is valószínűleg tévesen ugyan, de a 'paprika' szót használom általában az angol 'chile pepper' helyett. Ha valakinek jobb ötlete, illetve hiteles információja van a névkonvencióról akkor értesítsen és kijavítom az oldalamon!

A legnépesebb, leghíresebb és hazánkban legyakorabban előforduló paprika fajta a Capsicum annuum. Ide tartozik a hazai csípős és édes zöldpaprika, a kaliforniai paprika és 'Jalapeno' paprika. A szintén ismert és híres paprika a 'Tabasco', Capsicum frutescens fajta. Két további fajta nyert még ismertséget a Capsicum chinense és a Capsicum pubescens. A Capsicum chinense ismert paprikái a 'Habanero', a 'Scotch Bonnet' és a 'Rocotillo', míg a Capsicum pubescens-é a 'Peron', a 'Rocoto' és a 'Manzano'. Nem igazán ismert a Capsicum baccatum fajta, pedig ebbe tartoznak az 'Aji' változatok. Ebből az öt fajtából kerülnek ki a termesztett paprikák. A többi fajta tudomásom szerint, csak vadon és botanikus kertekben nő.

Kapszaicin, amitől a paprika csíp

A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága, hogy csíp. Ha beleharapunk, akkor ő visszaharap. De minek is köszönhető ez a magátolérthetődő dolog? Egy színtelen és ízetlen vegyület okozza, a kapszaicin. (C18H27NO3). Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét víz ivással próbáljuk enyhíteni.

A paprika cípősségét nem az ízlelő szerveinkkel érzékeljük, a kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, melyek normál esetben a hő ingert veszik vel. Ellentétben a feketeborssal és a gyömbérrel, tartósan érzéketlenné teszi ezeket az idegvégződéseket, ezért a rendszeres chili fogyasztók kevésbé érzik csípősnek ugyanazt a paprikát, mint a gyakorlatlanok.

a kölünböző paprikák nagyon eltérő mértékben tartalmaznak kapszaicint. A legkevesebb, vagy pedig egyáltalán nem előforduló mennyiségben a zöldség paprikák, mig a legtöbbet a mexikói Habaneró és karibi rokona a Scotch Bonnet tartalmazza. A Habanerok nem csak csípőségükkel hanem kiváló aromájukkal is jeleskednek, a kevésbé edzett kóstolók egészen elviselhetetlennek tartják erejét. A börrel valő érintkezése égési sérüléshez hasonló irritációkat okozhat. ezért körűltekintő ovatosággal kezeljük! Az előbb leirtakból kierűll, hogy tévesen olvashatjük itt-ott hogy a zöldpaprika fogyasztása a kapszaicin tartalma miatt is egészséges.

A Scoville egység

A Scoville egység a paprika csípősségének mértékegysége, ezzel mérik mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika. 1912 óta próbálják pontosan meghatározni, amit a kapszaicin orvosi alkalmazása is szükségessé tesz, a helyes adagoláshoz. Egy Wilbur L. Scoville nevű tudós dolgozta ki az eljárást, hogyan lehetne, meghatározni tudományosan, mennyire is csíp egy paprika. A Scoville egység azt a számot adja, hányszoros higításban érezhető még a csípősség,. a vizsgálatot végsző csoport többségének szavazata alapján. Napjainkban pontos meghatározását HPLC (High Performance Liquid Chromatography) módszerrel teszik. Egy nagy érzékenységű műszer méri minden kémiai kötésre jellemző fényspektrumot és ebből számolják ki a koncentrációt.

Jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni. 0 a teljesen csípősségmentes étkezési paprika és 300.000 a Habanero paprika. Nagyon ritka esetben lépik túl ezt az értéket. Az eddig mért legcsípősebb paprika 575.000 Scoville volt! (Red Savina). A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville egység.

2, A világ híres paprikáinak és paprika készítményeinek ismertetése

New Mexican (új-mexikói) változatok - Új-Mexikó kedvent eledele

A NEW Mexican egy Capsicum annuum változat. 50-80 cm magasra nő meg. Leveli oválisak, közép zöld színűek, meglehetősen fogazottak, 70cm hosszúak és 5 cm szélesek. Virágai fehérek, pettyezés nélkül. Paprikái függenek, hosszúkásak, csúcsosak, 5-30 cm hosszúak. Sötét zöldek, éretten a vörös árnyalatait adja. Néhány díszítő fajta sárga vagy barna színű. Csípőssége enyhe, közepes, 500 és 2.500 Scoville egység között van.

16.000 hektáron termelik Új-Mexikóban, Kaliforniában, Arizónában és Texasban. Érési periódusa 80 nap. Növényenként 10-20 paprikát hoz.

A legelterjedtebb változatok: 'Anaheim M' (enyhe, 20 cm hosszú), 'Anaheim TMR 23' (enyhe, 20 cm hoszú és mozaik vírus rezisztens), 'Chimayo' (15 cm hosszú, vékonyfalú), 'Espanola Improved' (12-15 cm hosszú, közepesen csípős), 'Fresno' (5 cm hosszú, álló helyzetű, közepesen csípős), 'New Mexico No. 6-4' (a leg általánosabban termesztett, 18 cm hosszú, közepesen csípős), 'NuMex Big Jim' (elérheti a 30 cm-ert is, közepesen csípős), 'NuMex Eclipse' (Csokoládé barna, enyhe, 12 cm hosszú), 'NuMex Joe E. Parker' (6-4-es változat továbbfejlesztése), 'NuMex Sunrise' (világos sárga, enyhe, 12 cm hosszú), 'NuMex Sunset' (narancssárga, enyhe, 12 cm hoszzú), 'NuMex R Naky' (12-18 cm hosszú, enyhe), 'Sandia' (közepesen csípős, 15 cm hosszú, vékony falú).

Paprika - Ez a szó Amerikában egy nem csípős chilit jelent, de nekünk Európában ennél sokkal többet!

Az angol szakirodalom szerint a paprika szó a magyar 'paparka' szóból ered, amely a búlgár 'piperka' szó változata, mely a latin 'piper' - 'pepper' szóból jött. Az USA-ban ez a szó egyszerűen egy nem csípős vörös chilit jelent, formára általában a New Mexican tipusú, genetikailag eltávolított csípősséggel, kapszaicin tartalom nélkül. Európában, ahol a paprika elterjedtebb, nem csak egy bogyó formát jelent, hanme a belőle készült örlemény, finomságának egy magasabb fokát is. Európai elterjedését a török hódítások nagyban segítették. Több elmélet is létezik Magyarországra vonatkozóan. Vannak akik szerint egyszerűen a törökök hozták be hozzánk, mások szerint, a keleti kereskedelmi utak, pont a törökök általi elvágása folytán Portugáliából érkezett. Valamikor 1538 és 1548 között jelent meg nálunk.

Cseresznyepaprika, Cherry Pepper

Nevét a cseresznyéhez hasonló kinézete után kapta. Világszerte ismert magyar Capsicum annuum paprika fajta. Van enyhébb és csípősebb változata is. Enyhe pl. a Cherry Sweet, csípősebb a Red Cherry Hot és a Cherry Bomb. A növény magassága kb. 60 cm. A paprikák átmérője 2-3 cm. Virágai tiszta fehérek. Levelei sötét zöldek.

Konyhai használata mellett, dísznővényként is ültetik. Jól elrakható ecetben, termését főként így találjuk a boltokban. Magjainak a csírázása 6-10 nap. Az érési periódusa a változattól függően 78-87 nap. 78 az enyhébbé és 87 az erősebbé. Ültetéskor hagyjunk kb. 45 cm tőtávolságot.

A hivatalos magyar Nemzeti Fajtajegyzékben négy cseresznyepaprika szerepel jelenleg.
'Kalocsai A' - Folytonos növekedésű, csüngő, csípős fajta. Bogyója 25-30 mm átmérőjű. Húsvastagsága 3-4 mm. Bokra alacsony.
'Kalocsai M' - Folytonos növekedésű, csüngő, csípős fajta. Bogyója 25-35 mm átmérőjű. Húsvastagsága 3-5 mm. Bokra magas.
'Szentesi' - Folytonos növekedésű, csüngő, csípős fajta. Bogyója 15-25 mm átmérőjű. Húsvastagsága 3-4 mm. Bokra közép magas.
'Óriás cseresznye' - Folytonos növekedésű, álló bogyójú, csípős fajta. Bogyója 35-50 mm átmérőjű. Húsvastagsága 4-6 mm.

Bell Peppers

A Bell egy Capsicum annuum változat. Megjelenésében közel elterülőnek mondható, magassága 30-70 cm. Levelei közép zöldek, oválistól egészen lándzsa alakúak is lehetnek, fogazottak, 7,5 cm hosszúak és 4 cm szélesek. Virágai fehérek pettyek nélkül. Paprikája függő, tömzsi, tompa, 3-4 cikkre tagozóditt. Éretlenűl sötét zöld színű, éretten rendszerint vörös, de előfordul sárga, narany, vagy lila színű is. Csípős változata a 'Mexi-Bell' éppen, hogy csak csípős, 100-400 Scoville egységnyi.

Az USA-ban a legáltalánosabban termesztett paprika, de Mexikóban is sokat termelnek belőle. Több mint száz változatát termesztik. Csípősebb változatok inkább a konyhakertekben kedveltek. Érési periódusa 80-100 nap, amit meghatároz az időjárás és az, hogy mennyire éretten akarják leszedni. Egy növény 10-20 paprikát hoz.

Általában frissen fogyasztják, salátába aprítják, vagy megtöltik hussal és úgy készítik el. A csípős változatát friss salátákba teszik.

African Birdseye - A csípős paprikák, melyek fő bevételi forrásai Afrika egyes vidékeinek, ahol a hőségtől hihetetlenűl csípőssé érnek

Sok különböző fajtájú csípős paprikát neveznek 'bird' chilinek. A legismertebb 'bird' a mexikói chiltepin és a texasi chilipiquin. Az afrikai 'birdseye' az angol nyelvben 'African devil chile'-ként is ismert, a szuahéli nyelvben 'pili-pili', a kambá-ban 'ndul'. Egyes források azonosítják a thai 'prik kee nu'-val (egér pottyantotta paprika), de ez egy eltérő, vékonyabb paprika.

Hasonlóságot mutat a Tabasco paprikáhóz, szintén Capsicum frutescens fajta. A növény 45-120 cm magas a termesztési feltételektől függően. Rendszerint nagyon bokros. Levelei változatos hosszúságúak, 2,5-7,5 cm hosszúak. Évelő növény, néha három évig is terem. A termések általában 1,2-2,5 cm hosszúak. Éretlenül zöldek, éretten világos vörösek. Csípőssége igen változatos, a paprika változattól és a tartási körülményektől függ. Az ugandai változat a legcsípősebb paprikák közé tartozik, 175.000 Scoville egységével.

Afrikában vadon nő. Termesztik Ugandában, Malaviban és Zimbabvéban. Egyéb vidékeken is termesztik, így Pápua Új Gineában, Kínában, Mexikóban, Chillében és Indiában. Magot nem mindig egyszerű szerezni azoknak akik próbálkozni akarnak vele.

Jalapeño - A sokoldalu, közkedvelt, csípős paprika

Egyike a leghíresebb paprikáknak. Nevét a mexikói Veracruz állambeli Jalapa város után kapta. Rendszerint 70-90 cm magasra megnövő Capsicum annuum fajta. A levelei 7,5 cm hosszú és 5 cm széles, világos zöldtől sötét zöldik változó. A virága fehér színű, pettyek nélküli. A paprikája csüngő, kb. 5-7 cm hosszú és 2,5 cm széles, kúpos henger alakú, zöld színű, éretten vörös. Csípőssége 2.500-10.000 Scoville egység.

A mexikói jalapeno 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül a 'chipotle', füstölt jalapeno. Érési időszaka 70-80 nap és 25-35 parikát hoz növényenként. Sok saláta és pikáns szósz készül belőle

Ajánlott mexikói változatok a 'Tipico' és a 'Peludo', amerikai változatok a 'Early Jalapeno' (csípős) és a 'TAM Jalapeno' (enyhe).

Serrano - Mexikó népszerű csípős paprikája

A serrano szó a splanyol nyelvben egy melléknév, jelentése 'a hegyekből való'. Elnevezése onnan ered, hogy először Mexikóban északon a Puebla és a Hidalgo hegyen termesztették.

A növény formája változó, alacsony tömör, vagy egyenesen felfele törő Capsicum annuum fajta. Magassága is változó, 45-150 cm. Levelei szőrösek, 8-13 cm hosszúak és 3,5-5 cm szélesek. A virága fehér színű pettyek nélkül. Paprikája lógó, vagy álló helyzetű, tompán hegyes, 2,5-10 cm hosszú és 1-1,5 cm széles.

A legnagyobb mexikói serranó termelés a Veracruz, Sialoa, Nayarit és Tamaulipas államokban van, évente összesen 180 ezer tonna. A konzervált feldolgozás terjedésének ellenére a termésnek csak 10%-át dolgozzák fel. A legelterjedtebb a friss használat, nagyon kis mennyiségű vörös serranó kerül kiszárítva az üzletekbe.

Ajánlott változatok az 'Altamira', 'Panuco', 'Tampiqueńo'. 1985-ben a Texas Földművelési Kisérleti Állomáson kibocsájtottak a 'Hidalgo'-t, egy enyhe, multi vírus rezisztens fajtát, amelyik most a legnépszerübb az USA-ban.

Leginkább fris salsa-ban használják, vagy fűszernek husokhoz, szárnyasokhoz, tengeri és tojás ételekhez.

Tabasco

Világhírét az azonos nevű csípős szósznak köszönheti, melyben már 125 éve használják. Nagyon hasonlít a Cayenneh-hoz, de a Capsicum frutescens fajhoz tartozik. Ahogy erre a fajra jellemző a paprikái felfelé állnak. A bokros, igen termékeny növény kb 150 cm magasra nő meg. Paprikái 1 cm szélesek és 4-6 cm hosszúak, először sárgás színűek, aztán élénk pirosak.

Az eredetileg Mexikóból származó Tabascót, gyakorlatilag csak Louisana-ban használják a híres Tabascó szósz és más ecet alapú csípős szószok előállításához. Az egész világon, szinte minden élelmiszer bóltba kaphatóak ezek a készítmények. Nem csak az ize miatt, hanem vékony husának levesessége miatt is alkalmas csípős szósz készítéséhez. Először a paprikát felaprítják és besózzák, ezután több éven keresztűl fa hordóban fermentálják. Végül a csípős léhez az eltarthatóság és a kedvező ízhatás miatt ecetet adnak. Máskülönben a Tabasco paprikát, sem frissen, sem szárítva nem szokták használni.(?) Ha mégis valamilyen recept ezt a paprikát írja, akkor helyettesíteni lehet Cayenne paprikával is.

Ennek a fajtának az érése kereken 90 napig tart. Nevelésére és tartására ugyanazok a tanácsok érvényesek, amelyeket a Cayenne paprikához szoktak adni. Amennyiben az USA-ba utaznál és ellátogatnál New Orleansba, akkor Avery Island után, már csak egy ugrás McIllheny a helyi Tabasco szósz gyártó 'Tabasco Shopja'-ja, ahol eredeti magokat és palántákat vásárolhatsz. (Én interneten rendeltem ilyen magokat, amelyek könnyedén ki is keltek majdnem mind egy szálig.) Ha kiveszed a hűtőszekrényből a Tabasco szószodat és megnézed ki és hol gyártotta, nagy a valószínűsége, hogy pont McIllheny készítette Avery Islandban.

Piquin - A kis csípős 'ördög'

A piquin egy a Capsicum annuum változat. A neve a spanyol 'pequeño' szóból ered, ami 'kis méretű'-t jelent, utalva a paprika méretére. Hétköznapi nevén 'bird pepper'-ként, vagy 'chile mosquito'-ként ismert. Egyéb elnevezései a 'chile', vagy 'chili' valamint a 'pequin' és 'tepin' szavak keverékéből származnak. Vad fomáját 'chiltepin'-nek, vagy 'chilipiquin'-nek hívják.

Meglehetősen méretes növény, magassága vadon elérheti a két métert, de üvegházban négy méter is lehet. Levelei középzöldek, 9 cm hosszúak és 4 cm szélesek, lándzsa alakúak, vagy oválissak. A virága fehér. Paprikája hosszúkás, vagy gömb alakú, 0,6-1,2 cm hosszú. A piquin nagyn csípős, csípőssége 50.000-100.000 Scoville egység.

Megfelelő körülmények között dézsában is tartható évelő növényként. Érési periódusa legalább 90 nap. A növény méretétől függően 50-100 paprikát is terem.

Chipotles - A füstölt paprika

A chipotle szó jelnetése 'füstölt paprika'. A spanyol nyelvbe az azték Náhuatl nyelvből jött. Jelentése itt is azonos, 'chil' jelentése csípős paprika, és a 'pocli'-ból átalakult 'potle' jelentése füstölt. Leginkább a jalapeño paprikából készítenek chipotles-t, de habanero, piquin, pasilla paprikákat is használnak. Csípősségét a feldolgozott paprika határozza meg, így az egészen gyengétől a méreg erősig találunk chipotles-t.

Poblano (Ancho) - Mexikó egyik legelterjedtebben termesztett paprikája

A poblano egy Capsicum annuum fajta. Frissen poblanonak hívják, szárítva anchonak. Az ancho jelentése vad.

A növény 60 cm magas, félig fás, elégazó szárú, tömör növésű. Levelei sötét zöld színűek és fényesek, megközelítőleg 10 cm hosszú és 7 cm széles. Piszkos fehér virága megjelenik minden végződésen. Virágzási periódusa a megjelenést követően ötven nappal kezdődik és folyamatos az első fagyig. A paprikája csípős, változó hosszúságú, 7,5-15 cm hosszú és 5-7,5 cm széles, kúpos, vállas henger alakú. Éretlenűl sötét zöld, éretten vörös, vagy barna színű, szárítva sötét vöröses-barnás, majdnem fekete. Egészen enyhe, csípőssége 1.000-1.500 Scoville egység.

Mexikóban a paprika termelők között az egyik legkeveltebb változat. Az USA-ban is jól nevelhető, mégis keveset termelnek belőle. Több helyen előfordul, hogy az idény kevés, hogy a paprika vörösre érjen a növekedési szakasz végére. Az érési periódus rendszerint 100-120 nap. Terméshozama 15 paprika növényenként.

A friss poblanot megsütve és hámozva teszik konzervbe, vagy fagyasztják. Gyakran megtöltik, hogy 'chiles rellenos'-t készítsenek. A szárított anchot szellős helyen tárolják, vagy megörlik, a 'moles' nevű szószhoz használják.

Cayenne

A cayenne szó a Tupi indiánok 'kian' szavából érkezett feltehetőleg. Dél-Amerika északkeleti részén ez a neve a paprikának. Nevét próbálták eredeztetni Francia Guineából, a Cayenne folyótól a paprika alakja miatt, vagy az ország fővárosának nevéről, Cayenne. Portugál utazók ismertették meg a világgal és vitték Európába, Afrikába és Ázsiába.

A Cayenne egy Capsicum annuum fajta, kis fa kinézetű, elágazó szárú növény. Magassága elérhetia 90 cm-ert, szélessége pedig 60 cm-ert. Ovális levelei középzöldek, fogazottak, 8,5 cm hosszúak és 5 cm szélesek. Virága fehér, pettyek nélkül. Karcsú paprikái függenek
és elérhetik a 25 cm-es hosszúságot. Szélessége 2,5 cm. Gyakran redőzött és szabálytalan alakú. Az idősebb növények könnyedén hozhatnak akár 40 paprikát is. A cayenne nagyon csípős, 30.000 és 50.000 Scoville egység között van.

Általánosan termesztett Új-Mexokóban, Louisanaban, Afrikában, Indiában, Japánban és Mexikóban. A teremlés 75-85%-a az USA-ban van. Ajánlott variációk: 'Charleston Hot' (nagyon csípős, nagy termésű), 'Hot Portugal' (nagy, 20 cm hosszú, közepesen csípős), 'Large Red Thick' (15 cm hosszú, nagyon csípős, redőzött), 'Long Red Slim' (15 cm hosszú, csípős), 'Ring of Fire' (10 cm hosszú, csípős), 'Super Cayenne' (hybrid, 9 cm hosszú. csípős)

Sok gyógyászati alkalmazása ismert, a konyhában szárítva és porítva használják. A boltokban kapható paprika por felirata - 'cayenne', nem kifejezetten erre a paprika fajtára utal, egy általánosan elterjedt elnevezése a piros csípős paprika örleményeknek.

Chili Del Arbol

A kifejlett növény, 90 cm magas, 'faszerű' növény. A paprikák 8-9 cm hosszúak, éretten sötét vörös színűek. Néhány helyen tévesen a Cayenne paprikához sorolják. Kinézetre tényleg nagyon hasonló vékony husával és hosszúkás ível alakjával, de ez a mexikó paprika kevésbé csípős mint a tipikus Cayenne-ok. Vékony husa miatt kevésbé alkalmas fagyasztásra, általában szárítva forgalmazzák. Felhasználása a Cayenne-hoz hasonló.

A magjait forgalmazók szerint, ennek a fajtának 80-90 nap az érési periódusa. A szárítottan forgalmazott paprikák magjait nem érdemes csíráztatni, nem sok reménnyel kecsegtet.

Thai

A Capsicum frutescens-ekhez tartozó évelő bokros növény. Keskeny levelei középzöldek, kb. 5 cm hosszúak. Apró fehér virága van. Hegyes paprikái 0,5-1 cm szélesek és 3-4 cm hosszúak. Ahogy a C. frutescensek általában, paprikái ennek is egyenesen felfelé állnak. Vékonyhúsu és erőssége hosszan tart. A megérett paprikák először zöldek, aztán pirosak lesznek.

A Thai-t elsősorbant a délkelet ázsiai konyhában használják, de töb amerikai csípős szósz alkotórésze is. Fagyasztásra nem alkalmas. Jól szárítható és jól mutat más paprikákkal együtt ecetben elrakva.

A magját forgalmazók szerint, érési periódusa 75 nap. Késő ősszel az első fagyoktól kezdve védeni kell. Egy kaliforniai chili kertész beszámolt róla, hogy egyik évben, amikor karácsonykor a hőmérséklet 0 fokra is lecsökkent, tönkretette a Thai paprikáját.

Habanero, Scotch Bonnet, Chinense fajok - A legcsípősebb paprikák

A habanero és rokonai egy változata a Capsicum chinense fajnak, amelyik egyike az öt háziasítot paprika fajnak. A nevével kapcsolatba több tévedés is megesett. Először is Nikolaus von Jacquin, holland tudós tévedett eredetét tekintve és ezért adta neki 1776-ban a 'Chinense' nevet. Teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy a növény Dél-Amerikából és a Karib térségből származik. A második a habanero név téves használatából származik, amikor az egész Chinense fajt értik alatta. Tévesen a 'Scotch bonnet'-et is egy habaneronak szoktak nevezni, pedig az egy eltérő fajta. A neve is megtévesztő, mert a 'habanero' jelentése 'havannai', pedig Kubában egyáltalán nem gyakori fajta.

A Chinense fajokat már i.e. 6500-ban is ismerék és valószínűleg vad formájában fogyasztották az emberek. Peruban a Guitarrero barlangban a régészek megtalálták maradványait. Brazíliában ma is megtalálható nem csak termesztve, hanem vadon is. A régi farmerek válogatásának, szelekciójának eredménye a nagyobb és csípősebb változatok kifejlődése. a Chinense fajok háziasítása i.e. 2000-1000-re tehető. Barnabe Cobo volt az első európai természettudós, aki tanulmányozta a Chinanse-ket. A XVII. sz-ban keresztül utazta Dél-Amerikát és több mint negyven féle paprikát jegyzett le. Amikor Columbus 1492-ben felfedezte a Karib szigeteket, jó eséllyel találkozott Scotch bonnet-tel. 1772-ben Francisco Ximnez írja Guatemala természet leírásában, hogy egy ehetetlenűl csípős paprikával találkozott. Könnyen elképzelhető, hogy a meg nem nevezett paprika a legendás habanero volt.

A Chinense fajok nagy különbözősége miat nincsen tipikus Chinense paprika. A növények magassága 15 cm-töl 120 cm-ig változik. Néhány évelő változat trópusi klímán megnö 2,5 m magasra is, de az átlagos méret egy kertben az USA-ban kb. 60 cm. Megjelenésében felfelé növekvő elágazó szárú növény. Levelei halványtól közép zöldig változó, általában ovális alakú, 15 cm hosszú és 10 cm széles, rendszerint ráncos.

A Habanero minden paprikák között a legcsípősebb. Kereken 50x csípősebb mint a Jelepeno. Magassága 120 cm, de az európai klímán a legideálisabb évben is örülhetünk ha eléri a felét. Nagyon sok változata van. A virága fehér, pártája kissé zöldes, a pórtokok lilák. A növény 2-6 paprikát hoz csomónként, ami megkülönbözteti az egyéb Capsicum fajoktól, amik rendszerint egy paprikát nevelnek egy ponton. A chinense termően keresztezhető az annuum-al, beporozható a frutescens-el és a baccatum-al, de nem keresztezhető a pubescens-el.

A paprikája nagyon eltérő méretú és alakú lehet, a 'chiltepin' méretű 0,5 cm átmérőjű bogyótól a 12 cm hosszú változatos alakú paprikáig. A habanerokra jellemző a csípősség és a kupolás, vagy lapított harang harang alak, időnként a végén kihegyesedve. A karibi Chinense, a Scotch Bonnet a végén általában laposabb, alakja egy sapkához is hasonlító, innen a neve is. A paprika végénél sokszor visszahajló, benyomódott. A mexikói Habaneró bogyójának szine éretlenül zöld, késöbb mire megérik narancs, sárga vagy fehér, a karibi a piros, vörös színű. A Chinense paprikák ízére jellemző egy sárgabarckoz hasonlító aroma.

A Habanerok valóban nagyon erősek, de van egy érdekes, jellegzetes, trópusi gyümölcsös ízük, ami minden chilitől megkülönbözteti őket. Nem vastag a húsuk, friss formájukban mégs lédúsak. USA-ban és Mexikóban használják csípős szószok készítésére, de az európai konyha is varázslatossá tesz vele időnként egy pikáns szószt. Aromája a paradicsomhoz és a trópusi gyümölcsökhöz is illik. Szárítva is árulják, ekkor használat előtt vízbe kell áztatni, hogy felpuhuljon, vagy pedig mozsárban összetörni, de vigyázni kell, nehogy a porját belélegezzük. A feldolgozás során védőkesztyű használata is ajánlatos!

A csíráztatása 11-22 napig tart. 95-100 nap az érési periódusa, mely a mi klímánkon egyértelműen tovább tart. A növények között 45 cm-es távolságot tartsunk. Különösen napos helyet igényel. Ha sikerül elcsípnünk egy jó nyarat, vagy melegházban neveljük, akkor meglepően növekedik a mi éghajlatunkon is. A paprikái többnyire kisebbek lesznek mint a karibi klímán, de ne aggódjunk a méretük miatt, mert csípőséggük és aromájuk attól még megfelelő lehet.

Pasilla - Az enyhe mexikói paprika, amely sok szósz izesítője

Spanyolul a 'pasilla' mazsolácskát jelent. Nevét a paprika sötét barna színe miatt kapta. A sok hasonlóság miatt Kaliforniában idönként az 'ancho'-t pasillának hívják. Nyugat-Mexikóban szokták 'chili negro'-nak is hívni. A paprikát friss formájában 'chilaca'-ként ismert.

A pasilla egy Capsicum annuum fajta, amely kb. 90 cm magasra nő meg.Levelei ovális alakúak, fogazottak, közép zöld színűek, 7,5 cm hosszúak és 3,5 cm szélesek. Virágai fehér színűek pettyek nélkül. Paprikája kifejezetten hosszúkás henger alakú és barázdált, 15 cm vagy még annál is hosszabb és 2,5 cm széles, éretlenűl sötét zöld, éretten sötét barna színű. Az érési időszaka 90-100 nap. A hozama 20 vagy még több paprika növényenként. Nem éppen csípős fajta, csípőssége csak 1.000-1.500 Scoville egység.

Mexikóban évente 3500 tonnát termelnek belőle szárított paprikaként, Aguascalientes-ben, Jalisco-ban, Zacatecas-ban és Guanajuato-ban.

A legkedveltebb mexikói változatok a 'Pabello One' és az 'Apaseo', az USA-ban nem termesztik gazdaságokban, de otthoni konyhakertekben kedvelt.

Szárítva, vagy őrölve használják szószokhoz. Egy érdekes ízt és színt ad a 'mole' és az 'adobos' szószoknak.

Capsicum Pubescens Fajok - Egyike a legrégebben háziasított fajokna, melyet 8000 éve termesztenek Amerikában

A Pubescens egy háziasított paprika faj, mely vadon nem található. Két vad paprikával van közeli rokonságban, a Capsicum cardenasii-val és a Capsicum eximium-mal. 8000 éve termesztik az amerikai kontinensen. Napjainkban az Andokban, Chillétől Columbiáig, valamint Közép-Amerikában és Mexikóban. Az általánosan ismert helyi neve Dél-Amerikában a 'rocoto' és a 'locoto'. Mexikóban 'chile manzano'-nak hívják, ami 'alma paprikát' jelent, (Nem azonos a magyar almapaprikával!) vagy 'chile perón', melynek jelentése 'körte paprika'. Mind a két elnevezés a paprika alakjára utal. Mexikó egyes területein és Guatemalában nevezik 'chile caballo'-nak, ami 'ló paprikát' jelent. A sárga pubescens neve 'canarios', vagy 'canaries' a mexikói részen, helyenként pedig 'Oaxaca'.

Otthon ültetve, a növény magassága 120 cm, de Bolíviában megnő 4,5 m magasra is. Levelei oválisak, nagyon pihéssek, méretük elérheti a 9 cm hosszúságot és szélessége pedig 5 cm-t. Virága lila színű, a portokok fehérek, vagy lilák. Paprikái gömbölydedek, néha körte alakúak, 5-7,5 cm hosszúak és 5-6,5 cm szélesek. Előfordul egy-két változatnál a különösen nagy méretű paprika is. Csípőssége 30.000-50.000 Scoville egység. A Pubescens változatokban egy egyedi, eltérő kapszaicin van, amitől, egyesek csípősebbnek érzik mint a leg csípősebb Habaneró. Amerikában mondják róla, hogy 'csípősebb a csípősnél'.

Tradicionálisan a magas hegyvidékeken termesztik a trópusi országokban. Egy kis hideget túlél, de a kemény fagyot nem bírja. Egyes változatok nem hoznak termést, ha nem gondoskoduk a megfelelő beporzásról. A nagyon erős tűző naptól védenünk kell. Az érési periódusa 120 nap és 30 bogyót is hozhat egy növény. Általában frissen hozzák forgalomba. Általánosan használt csípős szószokban, mártásokban. A nagyobb terméseket hússal, vagy sajttal töltve is el készíteni.

Piment d'Espelette - A közkedvelt baszk chili paprika

Néhány paprika változatnak kiemelkedő megbecsülést sikerült elérnie egy-egy vidéken. Ilyen a Paprika, Magyarországon, a Jalapeńo Loredóban, Texasban, Közép-Mexikóban a Mole, Ancho, Passila változatoknak. A Baszk földön a Piment d'Espelette, vagy az Espeletee paprika vált kulináris jelképpé. 1967-óta tartanak Espelette-ben paprika fesztivált. Október utolsó vasárnapján kerül sor erre a zenés, táncos, játékos ünnepre, amelyen ilyenkor jókora tömeg gyűlik össze. Felismervén ennek a paprikának a népszerűségét és jelentőségét, bejegyeztették az származásilag és minőségileg kontrolált, eredvédett márkák közé. Mindössze tíz társaság használhatja az Espelette nevet: Espelette, Ainhoa, Cambo les Banis, Halsou, Itsassou, Jatsou, Laressore, St. Pee sur Nivelle, Souraide és az Ustarritz.

Pimentón - A híres füstölt csili por, a spanyol Le Vare-ból

La Veraban, amely a nyugat-spanyol Extremadura tartományban található, évszázadok óta készítenek egy különleges fűszert, amely világhírnévre tett szert. Ez a füstölt chili por, a 'Pimentón de la Vera'. Köztudott, hogy Kolombusz második útján 1493-ban paprikát hozott magával Spanyolországba. Gyanítják, hogy először az extremadurai Guadalupe kolostor szerzetesei, akik híresek voltak konyhájukról, használhatták először ételek ízesítéséhez, Kolombusz új növényét. Ez egybe csengene az élelmiszer történészek elméletével, mely szerint a paprikát kolostorok kertjeiben termesztették és utazó szerzetesek terjesztették el Spanyolországban és egész Európában. Spanyol és portugál kereskedők vitték később Afrikába, Ázsiába és Indiába. Kevesebb, mint 100 évvel azután, hogy Kolombusz Spanyolországba vitte a paprikát, az egész világon elterjedt és számtalan helyi konyhának adott csípősséget.

Feltételezik, hogy a Pimentón hagyományát La Veraban szintén a szerzetesek keltették életre, mágpedig már a XVI. században. Janet Mendel szerint, aki a 'Hagyományos spanyol konyha' c. könyv szerzője, az egész akkor kezdődött, amikor I: Károly császár a spanyol trónt elhagyva egy kolostorba húzódott vissza. Itt ismerte és kedvelte meg a Pimentón-t, valamint ajánlotta nővérének Máriának, a magyar királynénak. Ezen az úton juthattott Magyarországra a paprika. Más források azt állítják, hogy a törökök hozták be hozzánk és nem Spanyolországból érkezett.

A spanyol konyha uttörő szerepe ellenére nem vált annyira csípőssé, mint a magyar, vagy az indiai. Hasonlóan, mint Olaszországban, megtalálható egy-egy csípős étel jellegzetesség, de a csípőspaprika nem lett uralkodó. Ezalól kivétel az extremadurai tartomány nyugati része, pontosan az ahol először neveltek paprikát. Ennek a központja a La Vera völgy, ahol a Pimentos-t termesztik és füstölik, hogy abból előállítsák a Pimenton de la Vera-t.

A szerzetesek évszázadokon keresztűl megosztották a helyi parasztokkal a paprika termesztésének és feldolgozásának titkát, csak a XIX. század közepén termesztették és dolgozták fel a Pimentónt titkot tartva. Ma ez a specialitás a terület legfontosabb bevételi forrása. A híres füstölt paprika por, származási hely alapján, nemzetközi márka védjegyet élvez.

A La Vera völgy mikroklímája gyümölcsözővé teszi a vidéket és nagyon kedvez a paprikának. Nyáron 30 fok feletti hőség van, megfelelő napsutéssel. A magokat március elején ültetik el melegházakban és májusban kerülnek kiültetésre az elnyúló teraszos földekre. Októberben szüretelik, hagyományosan, még ma is kézzel. Háromféle fajtát termesztenek, melyek háromféle Pimentónt adnak. Az enyhe (dulce, édes), a csíps (picante) és a közepesen csípős (agridulce). A paprikát nyírfa felett füstölik és a szárítás közben naponta átforgatják, mig az illat, íz és a szín megfelelő nem lesz. A szárított paprikát kőkerekes malomban örlik barnáspiros finom porrá és tipikus fémdobozba csomagolják, mely jól megörzi az aromáját. Minőségét és tisztaságát minden egyes dobozon pecsét garantálja, mely a származását dokumentálja - 'Denominación de Origen Pimentón de la Vera'.

3, Paprika fajták és változataik botanikailag rendezve

A rendszerezést és latin neveket, különböző leírásokból ollóztam össze, a források megtalálhatók a lap alján. A paprika variációkat többnyire internetes kereskedő cégek, termesztők prospektusaiból merítettem, melyek paprika magokra specializálódtak. Valószínűleg sok köztök az átfedés azonos paprikák különböző elnevezése miatt, de igazi célom az volt vele, hogy eligazodjam a katalógusokba.

Capsicum annuum L. - Termesztett paprika

Capsicum annuum var. abbreviatum Fingerh.
Capsicum annuum var. abbreviatum cv. Kaleidoscope Irish
Capsicum annuum var. abbreviatum Fingerh. forma Mora (Chilaile, Chilezambo)

Capsicum annuum var. abbreviatum cv. Red Wrinkeld

Capsicum annuum var. accuminatum Fingerh.
Capsicum annuum var. accuminatum Fingerh. forma Costeno
Capsicum annuum var. accuminatum Fingerh. forma Serrano

Capsicum annuum L. var. cerasiforme - Cseresznyepaprika

Capsicum annuum L. var. cerasiforme forma Cascabel
Capsicum annuum L. var. cerasiforme forma Chile Bolita

Capsicum annuum var. glabriusculum - Mexikói vadpaprika

Besler - hot; 0.375 to 0.625 inches long by 0.375 to 0.625 inches wide; Chiltepin/Tepin Type; matures from green to red; pendant fruit resembles large peas; Uses: Long Season

Capsicum annuum L. var. grossum L - Étkezési, csmegepaprika
Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. forma zie ook
Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. forma Ancho
Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. forma Chipoctli
Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. forma Mulato (Poblano)
Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. forma texochile

Capsicum annuum L. var. grossum Sendt. forma Valenciano

Capsicum annuum L. var. honka

Capsicum annuum L. var. karayatsubusa

Capsicum annuum L. var. longum DC - Fűszerpaprika
Capsicum annuum var. longum f. ceratiodes - Kosszarvú paprika
Capsicum annuum L. var. longum forma Chicolztli

Capsicum annuum L. var. longum Sendt. forma Guajio
Capsicum annuum L. var. longum Sendt. forma Pasilla
Capsicum annuum var. longum f. proboscideum - Elefántormány-paprika
Capsicum annuum L. var. longum forma Tzincuayo

Capsicum annuum var. lycopersiciforme - Paradicsompaprika

Capsicum annuum var. szegediense Aug.

Capsicum annuum var. Takanotsume

Capsicum annuum var. tetragonum

Cayenne type, Cubanelle/Italian Frying type, Pequin/Piquin type, Anaheim/New Mex type, Heart-Shaped type, Ancho/Poblano type, Blocky type, Bell type, Banana/Long Wax type, Jalapeno type, Chiltepin/Tepin type, Short Wax type, Cherry type, Cheese/Tomato-Shaped type, Serrano type, Squash type, Poblano type

Capsicum baccatum - Bogyós paprika

Bolíviában, Brazíliában, Chille-ben és Argentínában a leg gyakoribb. Termesztett változatainak a gyűjtőneve az 'Aji'. Virágai fehér színűek sárga foltokkal. A portokok fehérek, melyek később sárgásbarnára változnak.

Capsicum baccatum L. var. baccatum szin. Capsicum frutescens var. baccatum - Locotto
Peruban vadon nő, Puerto Maldonedo közelében gyüjtötték.

Capsicum baccatum L. var. pendulum szin. Capsicum pendulum - Aji

Capsicum baccatum var. microcarpum - Aji, Peruvian Pepper

Capsicum baccatum L. var. praetermissum szin. Capsicum praetermissum - Ulupica
Bokrors növény, paprikája vörös színű, gömbölyű, átmérője 6 mm. Brazíliában vadon nő és ott 'Pimenta Cumari'-nak nevezik.

Andean Aji type peppers

Capsicum chinense Jacq. - Kínai paprika

Habanero type peppers, Scotch Bonnet type peppers

Capsicum frutescens L. szin. Capsicum fastigiatum - Cserrjés, csilipaprika
Talán a Capsicum chinense-ből származik, annak primitív formája. Évelő növények. Fő képviselője a 'Tabasco' és a 'Malagueta'. A leggyakrabban termesztett közülük a Tabasco paprika. A Malagueta Brazíliában kedvelt növény.

Capsicum frutescens L. var. fasciculatum szin. Capsicum fasciculatum - 'Red Cluster Pepper'

Capsicum frutescens abbreviatum - 'Short Pepper'

Capsicum frutescens longum var. conoides szin. Capsicum conoides - 'Cone Pepper'

Capsicum frutescens longum 'Long Pepper'

Capsicum frutescens longum var. abbreviatum - 'Hot Short Pepper'

Capsicum frutescens longum var. cerasiforme - 'Hot Cherry Pepper'

Capsicum frutescens longum var. baccatum - 'Peruvian Pepper', 'Bird Pepper', 'Hot Cherry Pepper'

Capsicum frutescens L. cv. Fips
Természetes előfordulása nem ismert. (Nijmegen Botanikus Kertb.)

Capsicum frutescens cv. Tabasco

Jwala, Pili Pili, Tabasco, Zimbabwe Bird, ... Pequin/Piquin Type

Capsicum pubescens Ruiz & Pav. szin. Capsicum violaceum - Szőrös paprika

Manzano, Rocoto

Capsicum breviflorum
Omitted from Capsicum species list in 1983 by Eshbaugh.

Capsicum brasilianum

Capsicum buforum
Brazíliában találták. (A.T.Hunziker)

Capsicum campylopodium
Found in southern Brazil. (Sendt)

Capsicum cardenasii Heiser & Smith
This is a different looking pepper plant with very small leaves, wispy branches and long tubular purple flowers. The pod is 1cm diameter sphere and ripens from dark green to red. Believed to be found only around La Paz, Bolivia. Genetically part of taxa including Capsicum pubescens. Common name: Ulupica. Known to be susceptible to Pepper mild mottle tobamovirus. Very hot.

Bolíviában, La Paz közelében vadon nő. Enyhén fogékony a mozaik tobamovirusra. Nagyon csípős.
USDA #573336 - Donor:S.756 - (Nijmegen Botanikus Kert)

Capsicum chacoense Hunz.
Believed to be found only in Argentina, Bolivia and Paraguay. A white flowered species. Known to be susceptible to Pepper mild mottle tobamovirus. Locally known as 'Tova' in Paraguay. According to the USDA-ARS GRIN database; plant is erect, approximately 80 cm tall. Flowers small, white, without spots, anthers yellow with wings at the base of the filaments. Fruits erect, elongated, triangular, 2.5 cm long, 0.5 cm wide, green turning to red at maturity, piquant. Very scarce.

Argentínában, Bolíviában és Paraguayban található, fehérvirágú fajta. Paraguayban a helyiek 'Tova'-nak hívják. Nagyjából 80 cm magasra nő meg, kisméretű virágai fehérek. A portokok sárgák. A termése ágaskodó, nyújtott háromszög alakú, 2,5 cm hosszú és 0,5 cm széles. A színe zöld, éretten vörös. Nagyon ritka! USDA #439414

Capsicum chacoense var. tomentosum

Capsicum chlorocladium
From De Candolle.

Capsicum ciliatum
Omitted from Capsicum species list in 1983 by Eshbaugh. Synonym for Witheringia ciliata.

Capsicum coccineum
Bolíviában és peruban található, fehérvirágú fajta.

Capsicum cornutum
Feltehetőleg csak Brazíliában található a déli részeken.

Capsicum dimorphum
Valószínűleg csak Kolumbiában található

Capsicum dusenii
Elképzelhető, hogy csak Brazília észak-keleti részén él.

Capsicum exile
Not commercially grown, several chile-heads have successfully grown the cultivar 'Cobincho'. This plant is very unlike most other capsicums. It branches out very heavily and the branches themselves are unusually thin. Grows over 130 cm tall and requires support. The leaves are small, smooth, and in the beginning are heart-shaped. The flowers are very small (about 7 mm), and are bright white with stamens which are yellow. The fruit are oval, ca. 8mm long, and mature from green to dark violet to red. Heat-level is about 7.

Capsicum eximium Hunz. (Capsicum pubescens)
Believed to be found only in Bolivia and northern Argentina. Said to be a wild relative of the Rocoto. Genetically part of taxa including Capsicum pubescens. A purple flowered species with white to purple corolla and light coloured seeds. Known to be susceptible to Pepper mild mottle tobamovirus. Said to grow like a small tree.

Megtalálható Argentínában a Santa Victória völgyben 2300 m-es magasságban.
Donor: S.381 - (Nijmegen Botanikus Kert)

Capsicum eximium var. tomentosum
is a very distinctive sub-species that may be classified later with a separate species status.

Capsicum flexuosum Sendtn.

Treated as variety of Capsicum schottianum by A.T. Hunziker. Vadon nem ismert. (Nijmegen Botanikus Kert)

Capsicum galapagoense Hunz.
Believed to be found only as a wild chile native to Isabela Island & Santa Cruz Island (2 of the Galapagos Islands), Ecuador. A white flowered species that grows to 0.25 inches long. dark green maturing to red. Very hot.
Ecuadorban, az Izabella szigeten és a Santa Cruz szigeten (Kettő a Galapagos szigetekből) vadon növő paprika. 6 mm hosszú fehér virága van. Sötét zöld, késöbb vörösé válik. Nagyon csípős!
Donor: USDA #GRIF1567 - (Nijmegen Botanikus Kert)

Capsicum geminifolium
Csak Kolumbiában és Ecuadorban található meg.

Capsisum hookerianum
Ecuadorban él.

Capsicum lanceolatum
Guatemala, Hondurás és Mexikó az élőhelye

Capsicum leptopodium
Braziliában él.

Capsicum luteum Lam.
Seeds known to be kept at Botanical Garden of Nijmegen.

Capsicum minutiflorum, szin. Bassovia minutiflorum
Argentínában, Bolíviában és Paraguyban található.

Capsicum mirabile
Brazília déli részén él.

Capsicum parvifolium
Brazília észak-keleti részén, Kolumbiában és Venezuellában található.

Capsicum praetermissum Heiser & P.G.Sm.
This variety grows to six feet tall in a single growing season and has thousands of cranberry sized fruit that ripen to red. The flowers are totally flat when fully opened, are purple edged with a white inner band and have a greenish yellow center. The ripe fruits are said to be very seedy. Sold commercially in parts of Brazil. Also known as Capsicum baccatum var. praetermissum . Designated as a separate species since at least before 1983, according to the UN/FAO (Genetic Resources of Capsicum, International Board for Plant Genetic Resources, 1983 [Crop Genetic Resources Centre, Plant Production and Protection Division, Food and Agriculture Organisation of the United Nations]) Known to be susceptible to Pepper mild mottle tobamovirus.
Megtalálható Brazíliában Sao Paulo közelében. Donor: S.757 - (Nijmegen Botanikus Kert)

Capsicum schottianum Sendt.
Believed to be found only in Argentina, south Brazil and south-east Paraguay. According to the USDA-ARS GRIN database; Plants are erect, 80-100 cm tall with branches in zig zag pattern. Flowers are white with yellow-green spots at the base of the petals. Fruits are pendulous and reddish-orange at maturity. Leaves are slightly pilose.

Capsicum scolnikianum A.T. Hunziker
Believed to be found only in Peru.

Capsicum sinensis Jacq.
Known to be insusceptible to Potato U nepovirus

Capsicum stramonifolium
Recognised by the USDA. Found in Panama. Synonym of Witheringia stramonifolia [Kunth].

Capsicum villosum Sendt.
Believed to be found only in southern Brazil; Minas Gerais, Parana, Rio de Janeiro, Santa Catarina and Sao Paulo.

Capsicum villosum var. muticum
Capsicum villosum var.villosum

A 2001. év csípősségi eredményei az Új-Mexikó Állam Egyetemének, Chili Paprika Intézetében

Chili VáltozatScoville egység (SHU)
Hot pepper Navajo133
Merah3273
Dhanraj4319
PC-16208
Chili Maya11025
Aji Bento15542
Tear of Fire23580
Gambia26295
Punjab29322
Beni Highland42240
African Pequin56691
Red Chili72371
Scotch Bonnet75496
Scotch Bonnet Red79124
Suryanki Cluster80987
PC-181984
Tepin90677
Aji Cito105886
Assam119424
Caribbean Red Habanero149930
Orange Habanero174099
Ecuador Hot185176
Tabasco190524
Francisca231579
Red Savina256341
Orange Habanero295529
Chocolate Brown Habanero301065
A Chili Intézet (Chile
Pepper Institute of New Mexico State University) igazgatója, Dr. Paul Bosland, közzétette a csípősségi méréseiket, néhány a bemutató és tangazdaságában 2001-ben termett paprikáról.

A paprikák és paprikás szószok csípősségi skálája

Scoville egység Chili paprika
Csípős szósz Csípősség foka
15.000.000 tiszta kapszaicin 10+
több mint 500.000 Capsicum kivonat 10 Borzalmasan
csípős
Ovatosan bánni vele, gyerekek elől el kell zárni!
100.000 - 500.000 Habanero,Scotch Bonnet, dél-amerikai chinense-, Sorten, African Birdseye-Chilis,
Red Savina
Vicious Vampire,
Dave's Insanity Spice
50.000 - 100.000 Santaka, Chiltepin, Rocoto, kínai
Kwangsi
Dave's Insanity Sauce, Raw Heat, Pain 100% 9
30.000 - 50.000 Thai, Piquin, hosszú Cayenne, Tabasco Dave's Insanity Salsa 8 nagyon
csípős
15.000 - 30.000 Chile de Arbol; Rote Chili-Flocken ('Pizza-Pepper') Screaming Sphincter Salsa; 7
5.000 - 15.000 Frühe Jalapeńo, Aji Amarillo, Serrano, Chipotle Blazin' Saddle,
Pain is Good,
Lethal Gator
6
2.500 - 5.000 TAM Mild Jalapeńo, Mirasol; nagy vastag Cayenne Tabasco® szósz (vörös), Ring of Fire Habanero 5 csípős
(kapszaicin > 200mg /kg)
1500 - 2500 Sandia, Cascabel, Yellow Wax Hot Crystal®, Salsa di Fuoco, Lottie's,
Mr. Blister
4
1.000 - 1500 Ancho, Pasilla, Espańola Improved El's Red Eye,
Melinda's Mango
Marie Sharp's
3 enyhén, közepesen
csípős

(kapszaicin
100-200mg /kg)
500 - 1000 NuMex Big Jim, NuMex 6-4, viele Chili-Pulver- Sorten
Sweet Cajun Fire
2
100 - 500 NuMex R­Naky, Mexi-Bell, Cherry; zöld Chili, magyar csípős paprika 1
10 - 100 Ecetespaprika
0 zöldpaprika, Pimiento, Sweet Banana Chilis Ketchup
'minden nélkül'
0 egyáltalán nem csípős
(kapszaicin < 100mg /kg)

Az oldal elkészítésében sokat segítettek ezek a web címek, nektek is ajánlom olvasgatásra:

The Chile pepper instute
Botanical Garden of Nijmegen
Welcome to Chiles in Stockholm
fiery-foods.com - Dave's Pepper Pages
The Chile Women

Pepperworld (Német)
Cross Country Nurseries - The World's Largest Selection of Chile & Sweet Pepper Plants
U.K. Chile-Head
Fatalii's chiles