Család - történet

Sok időt töltöttem, rengeteg könyvet és mikrofilmet elolvastam a levéltárban családom eredetét és történetét kutatva. Hogy miért? Nem tudom. Tudtam hogy a családom nem egy nemes család, még csak nem is híres, mégis valamiért nagyon érdekel. Talán az örök kérdésért - a honnan jöttünk és hová megyünk - miatt? Tényleg nem tudom. Szerintem nagyon érdekes dolgok ezek és remélem a gyermekeimet is érdekelni fogja és folytatják majd. Ugyan három leány gyermekem van, így a Rabi név a közveten családomban kihal, de talán ők is egy napon felteszik a kérdést, mint ahogy én gyermekkoromban - ki volt a nagyapám apja? És ki volt a nagyapám nagyapjának az apja és mit csinált? Milyen ember volt?

Szívesen várnám a megkeresését más Rabi nevűeknek, hogy megosszam az összegyűjtött dokumentumaimat, jegyzeteimet. Talán valaki más folytatni tudná és tovább vinni amit én elkezdtem.

Gyüjtésemhez a levéltár mikrofilm állománya adta a leggazdagabb információt. Végignéztem az összes keresztelési, házassági és halotti egyházi anyakönyvet őseim szülőfalujában és kijegyzeteltem minden kapcsolódó adatot. Áttanulmányoztam őseim szülőfalujának és környékének népösszeírásait. Ezenkívűl pár egyéb fellelhető levéltári dokumentumot, katonai sorozó könyvet, helytörténeti iratot néztem át

Ezzel párhuzamossan általában megnéztem, vajon mit lehet megtudni a Rabi névről, általánosságban véve hol és hogyan lehet találkozni a Rabi névvel. Internet, könyvtárak és levéltár adott némi adalékot ehhez a kutatáshoz.

Mi az amit megtudtam? Egyrészt nagyon kevés, másrészt nagyon sok.

Rabi névvel nagy számban és ősi gyökerekkel az ország két területén találkozni. Egyrész a Sopron közeli Vitnyéd falun és közvetlen környékén, másrészt az ország alsóbb területein jobban elszórva, Szeged, kiskunhalas környékén. A két nemzettsék között nem találtam semmilyen kapcsolatot eddig. Az én családom a vitnyédi Rabiktól ered. Ezen a környéken először a 1600-as évek elején lehet találkozni Rabi névvel. Nem tisztázott, hogy egyetlen Rabi család települt-e oda, vagy estelg több fiú testvér. Az sem tisztázott, hogy honnan települtek oda, hogy kerültek oda.

Őseim egészen nagyapámig nem hagyták el a földet, ahol születtek. Nem költöztek tovább és Vitnyéden éltek. Erre sok lehetőségük sem lett volna, mert egyszerű kétkezi emberként éltek. Többen saját ház nélküli, házatlan zsellérek voltak
Vitnyéd környéke az Eszterházy család majd később a Széchenyi család birtoka volt. Dédapám és nagyapám a Széchenyi család szolgálatában állt és vadász, erdész volt.

Családfám a jelenlegi adataim szerint.
Minden új adatot felviszek erre:
Family tree

Egyike a talált legöregebb dokumentumoknak, ami biztosan a családunkról szól, ükapám dédapjáról: (Conscriptiones populares 1804)
Conscriptiones populares 1804