Tulsi, a gyógyfüvek királynője

A bazsalikom, amióta megismertem az egyik kedvenc fűszer növényem. Szegfűszeges, intenzív illata, erős aromája semmivel össze nem téveszthető. Elkezdtem keresni, kutatni, vajon milyen bazsalikom változatok léteznek még, a nálunk általánosan ismert kerti bazsalikomon (Ocimum basilicum) kívűl. Így találkoztam az elsősorban gyógynövényként, vallási kultusz növényként és csak másodsorban fűszerként használt indiai bazsalikom változatokkal, a tulsikkal. Ezeket az utóbbi időben szerzett ismereteket osztom meg itt veletek.

(Időközben elkészült a többi bazsalikom változatot feldolgozó [ bazsalikom oldalam ] is.)

Ugyan Indiában tulsinak hívnak minden bazsalikomot, de én most ebben az írásban csak a három kitüntetett szerepű változatról írok. A Szent Bazsalikomról (Ocimum sanctum / Ocimum tenuiflorum), aminek két változata létezik, a zöld levelű Rama Tulsi és a sötét bíbor levelű Krishna Tulsi és a Kelet-India Bazsalikomról indiai nevén Vana Tulsi (Ocimum gratissimum).

A Tulsi története, Tulsi a vallásban

A Tulsi szent növényként ismert az indiai szubkontinensen."A Gyógyfüvek Királynője", India legendás, semmihez nem hasonlítható gyógynövénye. A Kelet sokféle gyógyító és éltető növényei között, a legszentebb és legnagyobb becsben tartott (megj. a lótusz után?).

Az ókóri indiai legenda szerint a növény a hindú Tulsi istennő megtestesülésével született, Vishnu, Rama, Krishna istenek kedvelt növénye, melyet Brahma és Shiva is mélyen tisztelte. A Tulsiról azt tartják, hogy megnyitja a szívet és az elmét, elősegíti a szerelmet, az alázatosságot, a hitet és az imádságot. Az egész szubkontinensen termesztik. Kínában, Ázsia több részén, a Közek-Keleten, Észak-Afrikában és Ausztáliában is említik történti feljegyzések, gyógyászati, vallási és konyhai használatát.

Amikor a régi kereskedelmi útvonalakon keletr?l nyugatra haladva megérkezett Európába, eleinte vegyes fogadtatása volt. A kultúrák ősszeolvadása után a keresztények a "Szent" vagy a "Szent Bazsalikom"-ként ismerték (Holy Basil, Sacred Basil). Az európai botanikusok és szakácsok pedig a "Gyógyfüvek Királya" nevet adták neki. A Bazsalikom neve a görög "basileus" szóból ered, ami "királyságot", "királyt" jelent. Európa egyes részein "St Josephwort"-ként ismert. A Szent Bazsalikom rendszeresen visszatér a legendákban, mondákban, sok keresztény templom vallási szertartásában is megtaláljuk. A leginkább említésre méltó a görög ortodox templomokban, ahol a vízszentelés szertartásánál is szokás használni. Szent Basil születésének évenkénti ünneplésében is ráirányúl a figyelem. A növényt sokan Krisztus ajándékának tekintik, a legenda szerint bazsalikom virítot Krisztus feltámadásakor a sírja körűl.

Fás szárát felhasználva füzéreket, karpereceket, öveket, gyöngy díszeket, különböző ima segédeszközöket készítenek. A Tulsi szimbólikus jelentése legalább annyira fontos mint az egészségre jótékony hatása.

Tulsi a gyógyításban

Egészség fejlesztő, betegség megelőző, életet hosszabbító tulajdonságainak megdöbbentő sorát már az Ókorban leírták és az utóbbi néhány évtizedben a modern tudományok kutatásai számos előnyös tulajdonságát igazolták. A Tulsi levelei széles körben használatosak egészségre jótékony hatásai miatt, de minden részét felhasználják gyógykészítmények készítéséhez. A Tulsit leginkább egyszerű teaként fogyasztják. Gyakran különféle gyógy és izesítési célból más gyógyfüvekkel keverik.

A tulsi levelei egy világos sárga illó olajat tartalmaznak, amelyik rovarok és baktériumok ellen használatos. Ennek az olajnak a legfontosabb alkotóelemei az eugenol, eugenol metil éter és carvacrol. A levelek nedve és a főzete, amit jushandának hívnak, enyhíti a hörgőhurut gyulladást, köhögést. Helyileg alkalmazva megszünteti a sömört és egyéb bőrbetegségeken is segít. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is használják. Magjaival vizelési problémákat kezelnek. Nemi vágyat fokozó értéket tulajdonítanak neki, ahol, porított gyökerét használják.

Tudományos kisérletek igazolták, hogy a tulsi csökkenti a stresszt, enyhíti a gyulladást, csökkenti a sugárzást, megelőzi a gyomorfekélyt, csökkenti a lázat és megfázásos betegséget, javítja az emésztést. Különösen hatásosan segíti a szivet, a májat és a tüdőt.

Fontos szerepe van az Ajurvéda gyógyító hagyományban. Az Ajurvédát "Minden Gyógyítás Anyja"-nak is szokás nevezni. Az Ajurvéda szanszkrit szó, ajur=élet, veda=ismeret, tudás. Az ókori véda irodalomból gyökerezik, Krisztus előtt 5000-ben íródott és megtalálható a Rigvédában, az Örök Igazságok Könyvében, egybefogja a testet a lelket és a szellemet, az egész életet.

A Tulsi az Unani gyógyító rendszerben is fontos szerepet kapott. Ezt a rendszert korábban Galen néven ismerték, késöbb kapta a Gyógyitás Unani rendszere nevet. (Unani az arab neve a görögöknek.) Egy görög orvos, sok arab és perzsa filozófus és fizikus tudásával kiegészítve fejlődőtt ki. Egy a sok tudós közűl Abu Sina. A X. században terjedt el Indiában az iszlám térhódításával. Az Unani Gyógyítás szerint a betegség természetes folyamat és a tünetek a test reakciói a betegségre. A kór meghatározását a pulzus, a vizelet és a széklet vizsgálatával végzik. Az Unani sok egyezést mutat az Ayurvédával.

Tulsiból kiválló gyógyteán készíthetünk házilag, ha a háromféle növény szárított leveleit azonos arányban összekeverjük és forralt, de már nem forró vízzel leöntjük. Ezután hagyjuk ázni a teát legalább öt percet. Fogyaszthatjuk melegen, vagy hűtve is. Ha édesítve akarjuk fogyasztani lehetőleg mézet használjunk és ne fehér cukrot. Kis tejet is lehet hozzá önteni. A tanács szerint napi 3-5 csészével kell meginni belőle és reggeltől estig fogyasszuk.Terhes és várandós anyák kerüljék a fogyasztását!

A Tulsi, mint növény

Botanikai, tudományos neve Ocimum sanctum, vagy újabban Ocimum tenuiflorum és Ocimum gratissimum. Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. A tropusi Ázsiában őshonos, valószínűleg Indiából származik. Közeli rokona a konyhai fűszer Kerti Bazsalikomnak. Az erős Vana Tulsi vadon terem Ázsia és Afrika sok területén. A Tulsi bokros, sokfelé elágazó, jó illatú, évelő, fásodó lágyszszárú növény. Általában évenként újra ültetik magról, habár szintén szaporítható hajtásról, vagy gyökérről. Indiában rendszerint az esős évszak beköszönte után közvetlenül szokták ültetni, vagy kiültetni. Jó földben és forró napos időben egy méter magasra is megnőhet és pár hónap után már be is takarítható. A növényt cserépben és kertben egyaránt szokás nevelni. A Tulsi változatok természetes élőhelye a tengerszint feletti 2000 méter. Napjainkban tradicionális hindú családok termesztik. Vallási növényként ültetik otthonaikban, templomaikba és felhasználják vallási szertartásaikhoz.

A levelei kerekdedek, cakkos, fogazott szélűek, méretük akár 5cm is lehet. Levelei a világos zöldtől (Vana Tulsi) a sötét bíborig (Krishna Tulsi), virágai pedig a fehértől a vörösses bíborig változnak. A termése kicsi, magjai sárgától vörösses színűek.

Saját tapasztalattal, egyenlőre a Vana tulsi terén rendelkezem. Interneten rendeltem a magokat. Csak a harmadik nekifutásra sikerűlt végre egy-két magot eredményesen csíráztatni. A Csírázási idő 3-4 hét volt. Rendkívűl lasan fejlődtek a palánták. Aztán egyszer csak megindultak! A legnagyobb növényem majdnem két méter magas, de van belőle amelyik még mindig csak 30 cm-es. A legnagyobb levelei 20 cm hosszúak és 10 cm szélesek. Végük hegyes, széleik erősen fogazottak, illata kellemesen szegfűszeges.

TulsiTulsiTulsi
Ocimum gratissimum

A leírás szerint a legelterjedtebb otthon nevelt változat a Rama Tulsi, A Krishna Tulsi ritkább és nagyon ritka a Vana Tulsi. (Ez természetesen nem a hazai szokásokat tükrözi:) Az íze egy kissé keserű lesz az évek teltével, ezért javasolt évente újra vetni. Betakarítani az első virágzást követően érdemes. A fűszeres illatú jótékony olaj, ekkor járja át a legjobban a növényt. A szárított levelek, közvetlen napfénytől védve 2 évig felhasználhatóak.

Kapcsolódó linkek

Organic India - Tulsi Tea
Haryana Online - Flora, Tulsi
Webindia - Unani
Webindia - Ayurveda
HealthWorld Online - Ayurvedic Medicine
Indian Medicinal Plants