Napon szárított paradicsom olívaolajban eltéve

Igazi olasz ínyencség. Előételnek is kiválló friss kenyérrel, de intenzív íze miatt fűszerként is használható pl. sülthúshoz. Paradicsomos pesto-t is készíthetünk belőle. Az elkészítése elég pepecs dolog. Szerintem negyed literes befőttes üveget érdemes hozzá használni.

Hozzávalók: 500 gr napon szárított paradicsom (a beszerzése itthon nem egyszerű, de nem reménytelen), 2-3 közepes sárgarépa, 2 hagyma, 200 gr zeller vagy lestyán, 1 l fehérbor, 0,75 l ecet, szemes fekete és zöldbors, fokhagyma, kakukkfű, oregánó, babérlevél, olíva olaj

Elkészítés: Tegyük egy fazékba összevágva a sárgarépát a zellert és a hagymát. Öntsük hozzá a bort és az ecetet. Fedjük be és kezdjük főzni. Amikor forrni kezd, várjünk még 5 percet és tegyük hozzá a szárított paradicsomokat. Ha megint forrni kezd, várjunk még 10 percet és vegyük ki a paradicsomokat. Alaposan csepegtessük le és tgyük egy konyhai papírtörlőre.

Egy másik papírtörlő segítségével felülről is nyomkodjuk meg egy kicsit, hogy kimenjen belőle a lé. Hagyjuk így kb. 1-2 órát.

A befőttes üveget mosuk el alapossan és tegyünk bele 2 babérlevelet, szemes borsot és 2-3 fokhagyma gerezdet. Öntsünk bele 2 ujjnyi olívaolajat. Tegyünk bele 3-4 rétegben paradicsomot. Tegyünk bele pár szem borsot, pár gerezd fokhagymát és fűszereket és rá paradicsomot. Ezt ismételjük, amíg a befőttesüveg meg nem tellik és akkor zárjuk le.

Tegyük a befőtes üvegeket egy mély fazékba és öntsünk bele annyi vizet, hogy az üvegeket elfedje 4-5 cm-el. Kezdjük forralni és forrás után még kb 20-25 percet főzzük, majd zárjunk el alatta. Hagyjuk szépen lassan kihűlni és tegyünk rá egy papírt, hogy mikor készítettük.