Oregánó fajták és változatok

Ez az oldal hoszas gyűjtő és kutatómunka eredménye. Próbálkozást teszek vele arra, hogy egy összefoglaló áttekintést adjak a temérdek sokféle szurokfűről/oregánóról. Kezdetben magam számára készítettem egy kis táblázatot, hogy leírjam milyen oregánókkal találkoztam az interneten böngészve. Egy kis jegyzetet szerettem volna, ami segít kiválasztanom, melyikekkel kísérletezzem a kis fűszerkertemben. Ezért munkám alapjait, internetes, online kertészetek katalógusai alkották. Ahogy bővűlt a lista egyre jobban belegabalyodtam és nem is sejtettem mibe vágtam a fejszémet. Így alakult, hogy a számításaim szerint pár napot igénybe vevő összeállítás, lassan 10 hónapja készül és jól tudom, igazán kész sohasem lesz, de érzésem szerint végre közölhető.

Már ahogyan első különböző helyekről egybegyüjtött táblázatokat kezdtem egységbe rendezni, szemet szúrt, hogy itt valami nem stimmel. Szembesültem azzal a ténnyel, hogy a katalógusok, iratok, leírások mennyire slendrián módon kezelik a növények pontos nevének használatát. Sokszor ugyanazt a növényt többféle fajnak tüntetik fel, vagy pedig szinonímaként használnak eltérő fajokat. Minden katalógus újabb leckét és mérlegelési lehetőséget adott fel. Mérlegelnem kellet, melyiknek higgyek. A számomra tudományosabb forrásnak tünőt részesítettem előnyben. Már-már kezdtem feladni a reménytelennek tűnő vállalkozást amikor egy igazán tudományos munkára bukkantam. Ez az írás a Proceeding of the IPGR International Workshop on Oregano, 1996 (IPGR - International Plant Genetic Resources Instute), melynek fordítása közben okosodtam a legtöbbet és kaptam áttekintést az oregánókról. További problémákat okozott csekély angol tudásom és hiányos botanikai ismereteim, amiért aztán nagy fejtörést okozot az angol szakkifejezések lefordítása. (Minden bizonnyal sok hibát vétettem a szövegben.) Mégis, érzésem szerint magyarul, eddig nem létezett ehhez hasonló áttekintés. Kérek mindenkit, aki hibát, hiányosságot talál benne egészítsen, javítson ki. Nagyon nagy hálával veszek minden szakmai kritikát!

A munkám első része három felsorolásból áll. Először egy rendezett felsorolás az oregánókról, alaki szempontból 10 szekcióba osztályozva Ietswaart (1980) szerint, latin neveikkel, szinoníma elnevezéseikkel és élőhelyeikkel, valamint a szekció közös ismertetőjeleivel. Ezt követi néhány oregánó keresztezés, hibrid, majd pedig az "oregánónak" is nevezett, de botanikailag nem ide tartozó fajok felsorolása.

Második része az oldalnak, egy részletes ismertetés és név szerinti felsorolás azokról az oregánókról, melyekről valamivel részletesebb leírást is sikerült találnom. Itt található a küllemének, a felhasználásának és kertészeti szempontból fontosabb adatoknak a leírása. Igyekeztem az angol, német, francia, stb. nevek gyűjtésével is, melyeket szintén itt találhatsz meg.

Reményeim szerint, még tovább fog bővülni az oldal és tovább tudom pontosítani az itt leírtakat. Mindenképen kiegészítem az írást, amennyiben sikerül felvennem a kapcsolatot Danin professzoral, aki nagy tudosa a Jordániában található oregánóknak (Origanum petraeum Danin, Origanum punonense Danin, Origanum jordanicum Danin & Künne). Bízom benne Ti is segítetek, hogy írásom teljesebb legyen! Szeretném továbbá képes ilusztrációkkal ellátni. Ennek egyenlőre szerzői jogi akadályai vannak. Terveim szerint további fűszernövényeket is hasonlóan fel fogok dolgozni, pl. kakukkfűveket, mentákat, bazsalikomokat.

Oregano leaves

1, Az oregánók Ietswaart szerinti osztályozása, tíz szekcióba sorolva

Ietswaart a mediterán térség, Origanum nemzetségbe tartozó növényeit, alaki szempontból tíz szekcióba sorolja. A tíz római számmal számozott szekció összesen 49 taxonból (faj, alfaj és változat) áll. A táblázat tartalmazza a növény latin nevét és ha ismerek szinoníma elnevezést. Feltüntettem a faj területi elterjedését. Amelyik növényről van részletesebb leírásom, akkor az a név link-ként működik, rá kattintva oda ugrik, ahol az oldalon többet olvashatsz róla.

A felsoroltak közül fűszernövényként a legjelentősebb a görög oregánó (Origanum vulgare L. subsp. hirtum), a rigáni (Origanum onites L.), a majoránna (Origanum majorana L.), a szíriai oregánó (Origanum syriacum L. var. syriacum) és a kirgiz oregánó (Origanum vulgare L subsp. gracile), amelyik kisérletező kertészeknek is érdekes lehet. Gyógynövényként a legelterjedtebb a szurokfű (Origanum vulgare L. subsp vulgare).I. - Amaracus (Gleditsch) Bentham
Hét fajból áll, melyek előfordulása a Mediteránum keleti részére korlátozódik. Ezeket a fajokat általában bíbor murvalevelek és egy- vagy kétajkú csésze jellemzi. A párta zsákos formájú.
1. Origanum boissieri IetswaartTörökország
2. Origanum calcaratum JussieuKréta, Kiklád szigetek (Görögország)
szin. Origanum tourneforti Aiton
szin. Amaracus tourneforti (Aiton)
3. Origanum cordifolium (Montbret et Aucher ex Bentham) VogelCiprus
szin. Amaracus cordifolium Montr. & Auch.
4. Origanum dictamnus L.Kréta (Görögország)
szin. Amaracus dictamnus L. (Benth)
szin. Amaracus tomentosus
szin. Majorana dictamnus L.
5. Origanum saccatum P.H. DavisTörökország
6. Origanum solymicum P.H. DavisTörökország
7. Origanum symes CarlströmGörögország
II. - Anatolicon Bentham
Ez a szekció nyolc fajból áll, melyek Görögországnak egy jól körűlhatárolható részén, Kis-Ázsiában, Libanonban és Líbiában élnek. Ezeknek a növényeknek erős két ajkú, öt fogú csészéje van.
1. Origanum akhdarense Ietswaart et BoulosLíbia (Cirena)
2. Origanum cyrenaicum Beguinot et VaccariLíbia (Cirena)
3. Origanum hypericifolium O. Schwarz et P.H. DavisTörökország
4. Origanum libanoticum BoissierLibanon
5. Origanum scabrum Boissier et HeldreichDél-Görögország hegyei
szin. Amaracus scaber Boissier et Heldreich
szin. Origanum pulchrum Boissier et Heldreich
6. Origanum sipyleum L.Görögország, Törökország
7. Origanum vetteri Briquet et BarbeyKréta Kárpátosz sziget (Görögország)
szin. Amaracus vetteri
8. Origanum pampaninii (Brullo et Furnari) IetswaartLíbia (Cirena)
III. - Brevifilamentum Ietswaart
Ebben a szekcióban hat faj van, melyek Törökország keleti szélénél őshonosak. Ismertetői a kétajkú csésze és az erősen eltérő hosszúságú porzói, melyből a felső kettő nagyon rövid és része a pártának.
1. Origanum acutidens (Handel-Mazzetti) Ietswaart Törökország
2. Origanum bargyli MouterdeSzíria, Törökország
3. Origanum brevidens (Bornmüller) DinsmoreTörökország
4. Origanum haussknechtii BoissierTörökország
5. Origanum leptocladum BoissierTörökország
6. Origanum rotundifolium BoissierTörökország
IV. - Longitubus Iestswaart
Ebben a szekcióban csak egy faj van, amelyik Törökországban az Amanus hegyen, néhány helyen fordul előt. Jellegzetessége a kis karcsú kétajkú csésze. A párta ajkai közel derékszöget zárnak be a párta csöves részével. A porzók szálai nagyon rövidek.
1. Origanum amanum PostTörökország
V. - Chilocalyx (Briquet) Ietswaart
Négy faj alkotja ezt a szekciót, melyek Dél-Anatóliából vagy Kréta szigetről származnak. A növényeknek kétő kicsiny ajka van, a feltünően szőrös csésze torkában.
1. Origanum bilgeri P.H. DavisTörökország
2. Origanum micranthum VogelTörökország
3. Origanum microphyllum (Bentham) VogelKréta (Görögország)
szin. Majorana microphylla Benth.
4. Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis Törökország (Taurus hegység)
VI. - Majorana (Miller) Bentham
Ezt a három fajt egyajkú csésze és zöld murva levél jellemzi. Az O. syriacum faj, további három földrajzilag eltérő változatra oszlik, melyek a levelek eltérő formáiról ismerhetőek fel.
1. Origanum majorana L.Ciprusról és Törökország déli részén öshonos, de elterjedt az egész mediterán vidéken
szin. Origanum dubium Boissier
szin. Origanum odorum Salisb.
szin. Origanum majoranoides Willd.
szin. Majorana hortensis Moench
2. Origanum onites L.Görögország, Szicília (Olaszország), Törökország
szin. Origanum smyrnaeum L.
3. Origanum syriacum L. var. syriacumIzrael, Jordánia, Szíria
szin. Majorana syriaca
szin. Origanum maru L.
4. Origanum syriacum var. bevanii (Holmes) IetswaartCiprus, Szíria, Törökország, Libanon
szin. Origanum bevani
5. Origanum syriacum var. sinaicum (Boissier) IetswaartSínai-félsziget
VII. - Campanulaticalyx Ietswaart
Hat őshonos fajból áll. A növények harang alakú csészéjének 5 egyenlő foga van.
1. Origanum dayi PostIzrael
2. Origanum isthmicum DaninSína északi része
3. Origanum ramonense DaninIzrael
4. Origanum petraeum DaninJordánia
5. Origanum punonense DaninJordánia
6. Origanum jordanicum Danin et KünneJordánia
VIII. - Elongatispica Ietswaart
Három Észak-Afrikában őshonos faja alkotja ezt a szekciót. Ismertetője a szabadon álló, ritka füzérvirágzat és csöves csészék öt egyenlő foggal.
1. Origanum elongatum (Bonnet) Emberger et MaireMarokkó
2. Origanum floribundum MunbyAlgéria
szin. Origanum cinereum Noe
3. Origanum grosii Pau et Font Quer ex IetswaartMarokkó
IX. - Origanum
Ez az Origanum vulgare egyfajú szekciója. Szélesen elterjedt Eurázsiától Észak-Afrikáig. A növénynek ötfogú csöves csészéje van, mely soha nem válik csiga alakuvá. A változatok eltérnek egymástól a levelek mirigyeinek számában , a murvalevelekben, virágaikban, ezeknek színében és méretében. A déli régió három alfaja illó olajokban gazdagabb az északiaknál.
1. Origanum vulgare L. subsp. vulgareEurópa, Irán, India, Kína
szin. Origanum anglicum Hill
szin. Origanum barcense Simonkai
szin. Origanum capitatum Bentham
szin. Origanum creticum L.
szin. Origanum dilatatum Klokov
szin. Origanum elegans Sennen
szin. Origanum floridum Salisb.
szin. Origanum latifolium Miller
szin. Origanum nutans Bentham
szin. Origanum orientale Miller
szin. Origanum prismaticum (Gandoger) Grossh.
szin. Origanum puberulum (G. Beck) Klokov
szin. Origanum purpurascens Gilib.
szin. Origanum venosum Bentham
szin. Origanum watsonii T. A. Schmidt et Schlagintweit
2. Origanum vulgare L. subsp. glandulosum (Desfontaines) IetswaartAlgéria, Tunézia
szin. Origanum glandulosum
szin. Origanum glandsulosum
3. Origanum vulgare L. subsp. gracile (Koch) IetswaartAfganisztán, Irán, Törökország, volt SZU.
szin. Origanum gracile Koch
szin. Origanum tyttanthum Gontscharov
4. Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) IetswaartAlbánia, Horvátország, Görögország, Törökország
szin. Origanum heracleoticum
szin. Origanum hirtum Link
5. Origanum vulgare L. subsp. viridulum (Martrin-Donos) NymanAfganisztán, Kína, Horvátország, Franciaország, Görögország, India, Irán, Olaszország, Pakisztán
szin. Origanum albiflorum C. Koch
szin. Origanum angustifolium C. Koch
szin. Origanum heracleoticum L.
szin. Origanum humile Miller
szin. Origanum megastachyum Link
szin. Origanum normale D. Don
szin. Origanum parviflorum D'Urv.
szin. Origanum pruinosum C. Koch
szin. Origanum semiglaucum Boissier et Reuter ex Briq.
szin. Origanum viride (Boissier) Halácsy
szin. Origanum viridulum Martin Donos
szin. Origanum wallichianum Benthamm in Wallich
6. Origanum vulgare L. subsp. virens (Hoffmannsegg et Link) IetswaartAzori-szigetek, Kanári-szigetek, Baleári-szigetek, Madeira sziget, Marokkó, Portugália, Spanyolország, Argentína
szin. Origanum virens Hoffmanns et Link
X. - Prolaticorolla Ietswaart
Három fajból áll, melyek a Mediteránum nyugati szélén őshonosak. Jellegzetességük sűrű füzérvirágzat. és éréskor csiga alkú, cső alakú csésze.
1. Origanum compactum BenthamMarokkó, Spanyol
2. Origanum ehrenbergii BoissierLibanon
3. Origanum laevigatum BoissierTörökország
? - A fenti osztályozásban nem szereplő fajok
Itt azokat az oregánó fajokat sorolom fel, melyekkel olvasmányaim során hitelesen találkoztam és az előző rendszerezésben nem szerepelnek. A jelek szerint nem szinonímái egyik ott található fajnak sem.
Origanum husnucan-baserii H. Duman, Z. Aytac & A. DuranTörökország
Origanum lirium Heldr. ex Halácsy Görögország déli hegyei
szin. Amaracus lirius (Heldr. ex Halácsi) Hayek
Origanum munzurensis Kit Tan & Sorger - [Tr] munzur kekigiTörökország
Origanum paui MartinezSpanyolország2, Keresztezések, hybridek

Origanum x adanense Baser et DumanTörökország
(Origanum laevigatum Boissier x Origanum bargyli Mouterde)
Origanum x applii (Domin) Boros
(Origanum majorana x vulgare)
Origanum x dolichosiphon P.H. DavisTörökország
(Origanum amanum Post x Origanum laevigatum Boissier)
Origanum x intercedens RechingerÉgei-tenger szigetei, Törökország
(Origanum vulgare subsp. hirtum (Link) Ietswaart x Origanum onites L.)
Origanum x intermedium P.H. DavisTörökország
(Origanum sipyleum L. x Origanum onites L.)
Origanum x majoricum CambesTörökország
(Origanum vulgare L. subsp. virens (Hoffm. et Link) Ietswaart x Origanum majorana L.)
Origanum x minoanum Davis
Origanum rotundifolium x dictamnus
Origanum x symeonis MouterdeTörökország
(Origanum syriacum L. x Origanum laevigatum Boissier)

3, Nem az Origanum nemzetséghez tartozó, de "Oregánónak" (is) nevezett növények

A világ sok táján neveznek "oregánónak" mindenféle, többnyire fűszeres illatú növényeket, melyek botanikailag még a legjobb indulattal sem sorolhatóak az oregánók közé. Egyik legfontosabb közülük a karibi térség oregánója a kubai oregánó, fűszeres hárfacserje (Coleus amboinicus = Plectranthus amboinicus). A másik kettő, Közép-Amerika oregánója a mexikói oregánó, illatos gyógyajak (Lippia graveolens) és a szintén mexikói oregánó-nak nevezett (Poliomintha longiflora). A Közel-Kelet, déli mediteránum egyik fontos fűszerét nevezik oregánónak is. Ez a spanyol oregánó, fejecskés kakukkfű (Coridothymus capitatus).


Brickellia veronicaefolia HBK - [En] Chihuahua brickellia [Es] Orégano de cerro, Orégano de campo, Orégano de monte
szin. Coleosanthus veronicaefolia H.B.K
Calamintha potosina Schaf. - [Es] Orégano de Sierra
Coleus amboinicus Lour. - [En] Cuban Oregano - [De] Jamaicathymian
szin. Coleus aromaticus Benth.
szin. Plectranthus amboinicus (Lour.)
Coridothymus capitatus (L.) Reichenb.- [En] Spanish oregano, Persian Hyssop, Conehead Thyme
szin. Thymus capitatus
szin. Satureja capitata
Dalea greggi Gray - [En] Trailing Indigo Bush - [Es] Orégano cimarrón
szin. Psorothamnus greggi
Eupatorium macrophyllum L. - [Hu] Sédfű - [En] Largeleaf thoroughwort
szin. Hebeclinium macrophyllum DC.
Eryngium foetidum L. - [Hu] Iringó - [Es] Orégano de Cartagena
Gardoquia micromerioide Hemsl. (Schaffner) - [Es] Orégano
Hedeoma floribunda Standl. - [En] Oregano - [Es] Orégano
Hedeoma incana Torr. - [En] Rosemary mint Poliomintha incana
szin. Poliomintha incana Gray
Hedeoma patens Jones - [Es] Orégano salvia real
Hyptis albida H.B.K - [Es] Orégano, Salvia real
Hyptis americana (Aublet) Urban - [En] Marubio - [Fr] Balai pis - [Creole] Bele-pis
szin. Hyptis spicigera Lam.
szin. Mesosphaerum spicigerum (Lamarck) Kuntze
szin. Mesosphaerum verticillatum (Jacquin) Kuntze
szin. Nepeta americana Aublet
szin. Pycnanthemum elongatum Blanco
Hyptis capitata Jacquin. - [En] Knobweed, Buttonweed - [Guam] Batunes, Botones - [Fr.Polyn] Maa uupo
Hyptis pectinata (L.) Poit. - [En] Comb bushmint, Comb hyptis - [Fr] Fausse menthe
szin. Mesosphaerum pectinatum (L.) Kuntze
szin. Nepeta pectinata L.
Hyptis suaveolens (L.) Poit. - [En] wild spikenard - [Fr] Ballote odorante - [Es] Purga-purga, Hierba de la muela, Chan - [Creole] Gwo- Tet, Gross-Baume, Gros Thym, Demmare, Baume [Thai] Maeng lak khaa
Lanata citrosa Modenke -
Lanata glandulosissima Hayek -
Lanata hirsuta Mart. et Gal.-
Lanata involucrata L. - [Hu] Parti tarkaverbéna - [Es] Orégano, Peonía, Colorade, Tarete
Lanata purpurea (Jacq.) Benth. & Hook. -
szin. Lippia purpurea Jacq.
Lanata velutina Mart. - [Es] Orégano
Limnophila stolonifera (Blanco) Merr. - [Hu] Ambúlia
Lippia berlandieri Schauer - [Es] Orégano de Castilla, Salvia
Lippia graveolens Kunth - [En] Mexican oregano [De] Mexikanischer oregano [Es] Yerba dulce, Orégano mexicano
szin. Lanata origanoides M. Martens et Galeotti
szin. Goniostachyum graveolens (Kunth) Small
Lippia micromera Schau. - [En] Dominican oregano - [De] Dominikanischer oregano
Lippia origanoides Kunth. - [En] Mexican oregano
Lippia palmeri Watson - [Es] Orégano
Lippia umbellata Cav. -
Lippia velutina Mart. et Galeotti -
Monarda austromontana Epling - [Hu] Méhbalzsam - [Es] Orégano
Monarda citriodora Cerv. ex Lag. - [Hu] Citromillatú méhbalzsam - [En] Lemon beebalm - [Es] Orégano
szin. Monarda aristata Nuttall
szin. Monarda dispersa Small
szin. Monarda nuttallii J.C.Nelson
Origanum aestivum (Willk.) O. Kuntze - [Es] Frígola, Farigola, Timó
szin. Thymus vulgaris subsp. aestivus (Reut.) A. Bolos & O. Bolos
Origanum serpyllum (L.) O. Kuntze - [En] Creeping thyme
szin. Thymus serpyllum L.
Poliomintha longiflora Gray - [En] Mexican bush oregano - [De] Mexikanischer oregano - [Es] Orégano
Satureja thymbra L. - [En] Goat oregano, Oregano cabruno, Persian savory, Za'atar Rumi - [De] Zatar parsi

4, Az oregánók, és oregánónak is nevezett növények részletesebb ismertetése

Az oregánók nemcsak küllemükben, de kémiai összetevőikben is különbözőek. Több, kevesebb értékes illóolajat tartalmaznak. A belőlük nyerhető illóolaj tartalmuk alapján, három fő csoportba sorolhatóak. Olaj esszenciában szegény, ha nem haladja meg a 0,5%-ot (pl. a Görögországban honos Origanum calcaratum). Az átlagos illó olaj tartalom 0,5 és 2% közötti (pl. A krétán honos, Krétai majorannaként ismert Origanum microphyllum). Olaj esszenciában gazdag, ha meghaladja a 2%-ot. ezek a kereskedelemben leg ismertebb oregánók, például az Origanum vulgare subsp. hirtum és az Origanum onites.

Évszakok okozta változások. Az növényeknek sokkal kisseb és szörösebbek a levelei nyáron, mint más évszakokban. Az olaj esszenciájuk pedig ősszel sokkal alacsonyabb, (pl. az Origanum vulgare subsp. hirtum-ban 1.0-3.1%. Nyáron ugyanabbn a térségben, ugyanabban a fajban 4,8 - 8,2% található).

Megjelenésükben, illatukban, élőhelyükben, kémiai összetevőikben igen csak eltérő fajok lettek eddig felsorolva. Azokról amelyekről sikerült több részletet megtudnom, azokat itt mégegyszer felsorolom, ismertetve a növényt. Elsősorban online kertészeti katalógusok leírásainak fordításait vettem segítségül az adatok ööszegyűjtésénél. A használt rövidítéseket a lap alján összefoglaltam.

Origanum calcaratum Jussieu - Origanum tournefortii Aiton

[En] Dittany of Amorgos

Az Origanum dictamus-hoz hasonló, de levelei kerekek és bolyhossak, feltünően nagy és hosszú virágai, pedig rózsás-bíbor színűek, zöld murvalevéllel. Enyhén oregánó illatú. Függő kosárban és sziklakertben is tartható. Szép szárított virág készíthető belőle. Magassága: 30 cm. Zóna: 8-9.

Origanum cordifolium (Montbret et Aucher ex Bentham) Vogel

[En]Cyprus oregano · [Sk] Pamajorán

Ciprus vulkanikus hegyeinek, sziklás szurdokaiban őshonos, a tengerszint feletti 500-1000 m-es magasságban. Széles levelei mirigyekkel tüzdeltek Júniustól augusztusig nyílnak rózsaszínes virágai.

Krétai szurokfű - Origanum dictamnus L. - Amaracus dictamnus L. (Benth)

[En] Dittany of Crete · [De] Kretischer oregano · [Fr] Dictame de Crete · [Sk] Pamajorán

Csodálatos és rendkívüli növény Kréta szigetéről. Valamikor külsőleg alkalmazták vérzéscsökkentő, összehúzó szerként sebek kezelésére. Aromája enyhén oregánós. Virágai komlószerű rózsaszín füzért alkotnak. Nagyon hasonló az Origanum calcaraticum-hoz, de a levelei sokkal kisebbek és még érzékenyebb a hidegre. Virága és murvalevele rózsaszín. Jól mutat függő kosarakban. Magassága: 20 cm. Zóna: 9-10.

Origanum libanoticum Boissier

[En] Ornamental oregano

Kisméretű, erős növény, kerek, bőrszerű zöld levelekkel. Vékony, erős szára nem zöld, hanem kissé rózsaszínes. Virága nagy méretű és rózsaszín, murvalevele zöld. Jó választás dézsába ültetéshez. Alkalmas szárított virágnak. Zóna: 8-9.

Csinos szurokfű - Origanum scabrum Boissier - Amaracus scaber - Origanum pulchrum

[En] Ornamental oregano · [Sk] Pamajorán

Fásodó szárú növény, melynek a levelei kékes-zöldek, 10-30 mm hosszúak és hegyesen szív alakúak, feltünően erezettek. A virágok lilás-rózsaszinűek, 10 mm hosszúak és nagyon feltünő laza füzérfirágzatban helyezkednek el. Murvalevelei bíbor színűek. A párta kis méretű. A rizómák növekedéséhez a szokásos déli mediterán fajoknál egy kicsivel több nedvességet is elvisel. A növény magassága 30-45 cm.

Origanum sipyleum L.

[En] Showy pink oregano, Bayircayi · [Tr] Spil kekigi

Törökországban, Afyon közelében él 2200 m-es magasságban. Levelei nyújtottan oválissak, olíva zöld színűek. Virágai rózsaszínes színűek, murvalevelei zöldek. Kertekben ritkán található, főleg vadon nő. Magassága 50 cm. Zóna: 7.

Origanum acutidens (Handel-Mazzetti Ietswaart

Kedves kis növény. Kisméretű levelei sötétzöldek. Murvalevelei zöldcitrom színűek. Apró virágai fehér, vagy halvány rózsaszínűek. Kertekben nagyon ritkán, inkább csak vadon található meg. Magassága: 30 cm.

Origanum brevidens (Bornmüller) Dinsmore

[En] Showy pink oregano, Bayircayi

Sima, szőrtelen levelei 16 mm hosszúak, nyél nélküliek, szív alakúakúan gömbölydedek és kihegyesedőek. Murvalevelek kőr alakúak, kicsit oválisak, részben bíbor színűek. A párta 14 mm hosszú. Virága rózsaszín. A növény 20 cm magas.

Origanum leptocladum Boissier

Sem fűszerként, sem dísznövényként nem igen tartják. Virágai rózsaszínűek.

Origanum rotundifolium Boissier

[En] Ornamental oregano

Tiszta fehér virágai nagyon kis méretűek és rejtve vannak az alulról a zöld hüvely alakú csészékkel. Kerekded szürkés-zöld levelei nagyon mutatóssak. A fagyot -15 C°-ig kibírja. Genetikailag nagy jelentőséggel bír a moder hibridek előállításához.

Cserjés szurokfű - Origanum amanum Post

[Tr] Amanos kekigi

Ágai vékonyak. Levelei bolyhosak, nyél nélküliek, szürkés zöldek, tompán hegyetlenűl tojásdad alakúak. Rózsaszínes-violás virágzata kis kiálló bogernyőben végződik. Murvalevelei nagy méretűek és bíborszínűek. Kertekben nagyon ritka. Egyes leírások szerint pedig, egyike a legnépszerűbbeknek a törpe oregánóknak. Örökzöld levelei kis szív alakúak, hosszú rózsaszín virágai tölcséres alakúak. Júliustól szeptemberig virágzik. A növény 10-15 cm magas. Zóna: 8 - 10.

Origanum amanum
Origanum amanum

Origanum micranthum Vogel

Kis-Ázsia sziklás lejtőin él 1400-1600 m-es magasságban.

Bolyhos levelei 2-14 mm hosszúak, oválisak kissé ellipszis alakúak, vagy gömbölydedek. Virágai rózsaszínűek, sok kis kalászban nyílnak nyártól őszig. Télen fagy elleni védelmet igényel. A növény 20-30 cm magas.

Origanum microphyllum (Bentham) Vogel

[En] Small leaved Marjoram · [Fr] Origan a petites feuilles

A nagyon apró 4 mm-es szürkés-zöld levelei fűszeres aromájúak. Murvalevelek kis méretűek és bíbor színűek. Számos merev ágacskája vörösses színű, melyek végén hosszú 10-20 mm-es virágfej van. A párta 1 cm hosszú és halvány rózsaszín. Magassága 20-50 cm.

Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis

[Tr] Sütcüler kekigi, yayla kekigi, toka kekigi

Majoránna - Origanum majorana L.

[En] Sweet marjoram, marjoram · [De] Majoran · [Tr] Beyaz kekik, Alanya kekigi · [Es] Orégano europeo

Ennek a legédesebb az aromája. Illata frissen sokkal jobb, mint szárítva. Ugyan évelő növény, de inkább évente újra szokták vetni a nehézkes teleltetés miatt. Túl nedves föld esetén gondot okozhat a gombásodás.

Origanum majorana 'Aurea'

[En] Golden marjoram

Levelei világos sárgán ragyognak. Nem fűszernek, hanem dísznek ültetik. Enyhén illatos, díszes szegély növény lehet. Nem kényes, meglehetősen edzett növény. Magassága : 20 cm. Zóna: 6-9.

Origanum majorana 'Marcelka'

Egy cseh kertészetben nemesítették. Az alapfajnál sokkal ellenállóbb és bőven termőbb.

Origanum majorana 'Variegata'

[En] Variegated oregano

Nevének dacára nem a majorannára, inkább egy oregánóra hasonlít és ezt sem fűszernek ültetik. Levelei tarkán, hol sárgák, hol fehérek. Enyhén illatos, díszes szegély növény lehet. Nem kényes, meglehetősen edzett növény. Magassága : 20 cm. Zóna: 6-9.

Francia majoránna, Ciprusi majoránna, Rigáni - Origanum onites L.

[En] Cretan oregano, Rhigani, Pot marjoram · [De] Kretischer oregano, Ragani · [Fr] Origan · [Tr] bilyali kekik, Izmir kekigi

A rigáni a görög konyha híres, tetszetős fűszernövénye, egyedülállóan finom aromája miatt. Találkozhatunk vele az igazi olasz éttermek pizzáján is. A kereskedelemben sokszor hamisítják, de ínyencek azonnal észreveszik a különbséget. Aromája valahol a majoránna és az oregánó között van. Először, amig nem ismerjük, óvatosan használjuk erős íze miatt! Krétán és más görög szigeteken vadon nő.
Levelei viszonylag kis méretűek, tavasszal sárgás-zöldek, késöbb középzöldek. Örvökben nyíló virágai fehérek, vagy lilák. Jól tartható lakásban cserépben. Bonsai-nak is alkalmas. Magassága: 50 cm. Zóna: 6-10.

Szíriai szurokfű, Szír izsóp - Origanum syriacum L. var. syriacum - Origanum maru

[En] Syrian oregano, Bible hyssop, Za'Atar · [De] Syrischer majoran, Arabischer oregano · [Fr ]Marjolaine de Syrie · [Tr] Suriye kekigi, Isrial kekigi · [He] Ezov, Azuv macuj

A Közel-Keleten régóta, széles körben használt, a bibliai világ legnépszerűbb fűszer- és gyógynövény. Ahogy az angol elnevezés is utal rá, ez a Bibliában izsópként emlegetett növény, és nem az általunk ismert izsóp (Hyssopus officinalis). Egyike a legerősebb ízű oregánónak. Frissen és szárítva is használható pizzák, tojás ételek, szószok izesítésére. A beduinok szárított levelét őrölve salátába teszik és más fűszerekkel vegyesen kenyérrel is fogyasztják. A híres Zatar fűszerkeverék alkotója a Cordiothymus capitatus-al (fejecskés kakukkfű) és a Satureja thymbra-val (perzsa borsfű). Az igazi arab szakácsok illatáról azt is megállapítják melyik vidékről származik, aromája annyiféle és eltérő lehet élőhelyétől függően. Levele, ill. hajtása illóolajat, keserű-anyagot és cseranyagot is tartalmaz. Hatása a kerti izsópéhoz hasonló. Főleg teaként fogyasztották légúti- és gyomorbántalmak esetén. Illóolaja (megfelelő mennyiségben) görcsoldó, keringésjavító és vírusölő hatású. Később az is kiderült, hogy a növény levelein szívesen tenyésznek penészgombafajok, amelyek penicillint termelnek.

Cserepes növényként is jól tartható. Teleltetéshez legjobb szeptember elején másodszor is átültetni. A téli időszakban sok levélhajtása jön. Apró, fehér, méhcsalogató fürtvirágzatai örvökben nyílnak májustól júliusig. Levelei kerekdedek, kicsit bolyhosak. Nem fagyérzékeny, -5 és -10 C°-ig bírja a hideget. Magassága: 60 cm. Zóna: 7.

Origanum dayi Post

[En] Desert Origanum · [He] Ezovit hamidbar

Origanum isthmicum Danin

Kertészeti szempontból keveset tudni a növényről. Mint az oregánók általában, kedveli a száraz, laza, kissé lúgos talajt. Igényli a jó vízelvezetést. Napos helyen érzi jól magát. Kora tavasszal, amikor a hőmérséklet 10-13 C° körűl van, a magokat melegházban ültessük el, éppen csak fedjük le földdel. A csírázás kb. 2 hét. Márciusban már kihelyezhetőek a növények. Júniusban alap metszés végezhető a meddő hajtásokon. Betakarításkor a szárat a föld felett 8-10 cm-el vágjuk el.

Origanum petraeum Danin

Jordániában, Edomban, kb. 20 Km-rel Délre Petrától, Wadi Umm el Alla-ban a tengerszint feletti 700-800 méteres magasságban levő homokkő sziklák lábánál találták. (1988. szept. 28., I. Künne) Számos tobábbi populációját fedezték fel Dél-Nyugat-Jordánia homokkő repedéseiben, 1000 m-el tengerszint felett a "Dana Nature Reserve"-ben, valamint Petrától délre és északra.

Origanum punonense Danin

Jordániában, Karak-ban (Edom), Wadi Ghuweir-ben, Fenan-tól (a Bibliai Punon) Dél-Keletre, a tengerszint feletti 450 m-en levő homokkő hasadékában találták. (1986. márc. 7., Baierle & Kürschner) Néhány tobábbi populációját fedezték fel Dél-Nyugat-Jordánia homokkő repedéseiben, 1000 m-el tengerszint felett a "Dana Nature Reserve"-ben, és Petrától délre.

Origanum jordanicum Danin et Künne

Jordániában, Edomban, Petrától Délre 8 km-rel, Et Taiyiba-tól 1 km-rel Nyugatra, Qseir el Anajil-ban, a tenger szint feletti 1180 m-en , koordináták: Kelet 30°26'/Észak 30°15', ordovicium (alsó szilur korszak) homokkő szikla keleti fekvésű hasadékaiban találták. (1994. szept. 30., I. Künne.)

A Dél-Jordániában, Jebel Umm Adami Észak-Nyugati lejtőinél gyüjtött példánya (1998. okt. 12., Danin) sokkal bolyhosabb a jellegzetes példányoknál. A neve után érdeklődve Wadi Rum terület beduinjai között, ezt a fűszert ZA'ATARAN-nak nevezték, habár a ZA'ATAR nevet a Satureja nabateorum (Danin & Hedge) -ra használják. Az origanum jordanicum több populációja a tudósok számára ismeretlen, további kutatást, tanulmányozást igényel. (Prof. Avinoam Danin)

Szurokfű, Oregánó, Vadmajoránna - Origanum vulgare L. subsp vulgare

[En] Oregan, Wild marjoram · [De] Dost, Oregano, Wilder Majoran, Kostets · [Fr] Origan, Marjolaine batarde · [It] Origan, Erba acciuga · [Es] Orégano europeo · [Ru] Dushitsa · [Ro] Oregano, Sovírf · [Pl] Lebiodka pospolita, Dziki majeranek · [Tr] Izmir kekigi · [He] Ezov it psuta

Sokszor tévesen oregánónak, vagy vadmajorannának nevezik. Azonos módon alkalmazható, mint az Origanum heracleoticum, de az íze nem olyan intenzív, inkább teának jó, fűszernek más fajok ajánlottak. A gyógyításban már régóta használatos. Nyáron szép rózsaszín virágzata van, mely sok méhet és lepkét vonz. Gyorsan terjed, nagyon dekoratív egyedül ültetve is. Magassága: 30-100 cm. Zóna: 5-9.

Origanum vulgare L. subsp. glandulosum (Desfontaines) Ietswaart

Elsősorban olaj eszencia készítéséhez használják. Kertészeti szempontból keveset tudni a növényről. Mint az oregánók általában, kedveli a száraz, laza, kissé lúgos talajt. Igényli a jó vízelvezetést. Napos helyen érzi jól magát. Kora tavasszal, amikor a hőmérséklet 10-13 C° körűl van, a magokat melegházban ültessük el, éppen csak fedjük be őket földel. A csírázás kb. 2 hét. Márciusban már kihelyezhetőek a növények. Júniusban alap metszés végezhető a meddő hajtásokon. Betakarításkor a szárat a föld felett 8-10 cm-el vágjuk el.

Origanum vulgare L. subsp. gracile (Koch) Ietswaart - Origanum tyttanthum Gontscharov

[En] Khirgizstan oregano, Turkish oregano · [De] Kirgisischer oregano, Türkischer oregano · [Fr] Kirgischer Origan · [Es] Orégano turco

Egyaránt használják fűszer- és díszítő növényként. Nagyon gazdagon termő oregánó. Kellemesen friss és erős, de nem maró aromája van. A tipikus oregánó ízhez egy kis menta párosul. Nagy kékes-zöld, sötét zöld levelei vannak. Virágzata szép rózsaszín. Jól tűri az árnyékos helyet, kevesebb napsütéssel is beéri, ezért szobában is tartható. Szabadban tartva pedig nagyon télálló fajta. Tetszetős talajtakarót ad vörösses-zöld lombozata. Magasság: 60 cm. Zóna: 5.

Origanum vulgare L. subsp. hirtum (Link) Ietswaart - Origanum heracleoticum

[En] True greek oregano · [De] Griechischer oregano, Pizza-oregano · [Fr] Origan grec, Majoraan soort · [Tr] Istanbul kekigi, kara kekik · [Es] Orégano griego

Legendás fűszernövény, fűszernek a legkiválóbb oregánó! Aromája nagyon pikáns. Az Origanum vulgare-t gyakran adják el ez a név alat, csalódást okozva az igazi különleges ízeket kedvelőinek. Könnyű termeszteni, kedveli a száraz sovány talajt, gondoskodni kell a jó vízelvezetésről. Egyaránt használhatjuk husokhoz, tésztafélékhez, mártásokhoz. Magassága: 50 cm. Zóna: 5-9.

Origanum heracleoticum 'Sicillian'

[En] Sicillian Oregano

A leveleinek erős, édes, fűszeres aromája van, kitünő konyhai használatra. A virágai ehetőek. Magassága: 45 cm.

Origanum heracleoticum 'Italian'

[En] Italian Oregano

Aromás, erős gyantás illata van. Spagetti szószhoz és pizzához ajánlott. Egyenesen álló, bokrosodó növény, magassága: 30 cm.

Origanum heracleoticum 'Greek'

[En] Greek Oregano

A leveleinek erős fűszeres illata van. Különleges fűszernövény tésztákhoz, paradicsom szószhoz, stb. Vitális növény, magassága: 60 cm.

Origanum vulgare L. subsp. viridulum (Martin-Donos)Nyman - Origanum viride (Boissier) Halácsy

[En] Sicilian oregano

Origanum vulgare L. subsp. virens (Hoffmannsegg et Link) Ietswaart

[Fr] Origan d'Espagne

Elsősorban illó olaj készítésére használják. Kertészeti szempontból keveset tudni a növényről. Mint az oregánók általában, kedveli a száraz, laza, kissé lúgos talajt. Igényli a jó vízelvezetést. Napos helyen érzi jól magát. Kora tavasszal, amikor a hőmérséklet 10-13 C° körűl van, a magokat melegházban ültessük el, éppen csak fedjük be őket földel. A csírázás kb 2 hét. Márciusban már kihelyezhetőek a növények. Júniusban alap metszés végezhető a meddő hajtásokon. Betakarításkor a szárat a föld felett 8-10 cm-el vágjuk el. Magasága elérheti az 1 m-et is.

Nyúlánk szurokfű - Origanum laevigatum Boissier

Origanum laevigatum 'Herrenhausen'

[En] Herrenhausen Purple oregano

Origanum laevigatum 'Hopley'

[En] Hople's Purple oregano

Rózsaszínes virágú, jól bokrosodó dísz oregánó. Eltűri a nagyon sovány talajt, de a vízelvezetésnek jónak kell lennie. Magassága: 80 cm. Zóna 6-10.

Origanum x applii (Domin) Boros

[En] Italian oregano · [De] Winterfest majoran

A majoránna és az oregánó keresztezéséből született. Ízében is a kettő között van, de lágy aromája túltesz sok oregánón. Nagyon ajánlott, meglehetősen vitális fűszernövény. Hívják itáliai oregánónak is. Kinézetre egy egyéves majorannára hasonlít, de részleteiben nagyobb és sokkal ellenállóbb. Az első fagyoknál le kell takarni, de megfelelő időben ültetve -20 C°-ig fagyálló! Nyár végén kell visszavágni, hogy a teleltetéshez megfelelő vegetatív hajtást növesszen. Nem termel magokat, ezért dugványról lehet szaporítani. Kedveli a laza humuszos földet. Magassága 80 cm.

Origanum x majoricum Cambes

[En] Italian oregano, Sicilian oregano, Hardy marjoram, Turkish oregano · [De] Majoran (winterhart) · [Fr] Marjolaine de Majorque

Különleges fűszer féle, egyenesen felfelé növő, robusztus, bokros növény. Kinézetre a görög oregánóra hasonlít, de aromája nem annyira intenzív és édesebb. Illata inkább a majorannához áll közel. Levelei szürkés-zöldek. Virága fehér színű és nyár elején nyílik. Virágzás után nyírjuk vissza és szépen újra fog hajtani. Magassága: 60 cm. Zóna: 7-9.

Gyapjas oregánó - Origanum rotundifolium x dictamnus

[En] Woolly oregano

Szürke színű, gyapjas, oreganó illatú levelei vannak. Virágai leander színűek és nyár elejétől egészen késő őszig pompáznak. Elsősorban dísznövényként ültetik. Magassága: 30 cm. Zóna: 7.

Fűszeres hárfacserje - Coleus amboinicus Lour. - Plectranthus amboinicus (Lour.)

[En] Cuban oregano, Spanish thyma, Indian borage, Mexican mint · [De] Cubanischer Oregano · [Fr] Oreille · [Ms] Daun Bangun-banun · [Ch] Pok-hor · [Hi] Po-ho

A kubai oregano egy szokatlan, különös, husos levelű, évelő, növény. A karibi konyha kedvelt fűszere, de ismerik Indiában is, ahol borok és sörök izesítésére használják. Termesztik és vadon is nő Maláziában, Indiában. Leveleinek, melyet husok ízesítésére használnak erős oregánó és eokaliptusz illata van. Az Ajurvéda gyógyításban köhögés, asztma és gyulladás kezelésére használják.

Némileg pozsgás növény. Magassága elérheti az 1 m-et is. Törékeny, a tőnél elterülő, ágai felfelé nyúlóak, sűrün pihékkel borítottak. Színpompás lombozat jellemzi.

Husos, pihés levelei nyelesek, párban állnak, kézbe véve nagyon erős eromát árasztanak. Alakjuk szélesen ovális, közel kör alakú, rombikus vagy vese alakú, 4-10 x 3-9 cm nagyságú, a tőnél gyakran hosszan elvékonyodó épp szélű, a csúcsánál kerekded, durván csipkézett, fogazott.

A levélnyél 1-4,5 cm hosszú, sűrün pihézett.

A hajtások végén elhelyezkedő virágkoronája 10-20, vagy még több virágzatból áll, nagyjából gömb alakú. A virágzat kalász alakú, sűrün pihézett, 10-20 cm hosszú.

A murva levél 3-4 mm hosszú. A kocsány karcsú, szőrös, 5 mm hosszú.

A csésze harang alakú, 1,5-4 mm hosszú, mirigy szőrös, felső ajka egyenesen elálló, nagyjából ovális téglalap alakú, a többi foga csekély, hegyes.

A párta fehér, halvány kék, rózsaszínbe hajló, esetleg mályva színű, 8-12 mm hosszú, a felső ajak eléri a 4,5 x 3 mm-et, egyenesen elálló, pelyhes, az alsó ajak eléri az 5-6 x 4 mm-et, homorú.

A porzószál többnyire összeforrott a pártával.

Nem igényel különösebb gondozást. Függő kosarakban is jól mutat. A téli hónapokban lasabban nő, tavasszal növekedése gyorsabb. Magassága: 65-100 cm. Zóna: 10

Coleus amboinicus variegatus

[En] Variegated Cuban oregano

Az előzőhöz hasonló, de zöld levelei halvány sárgás-zöldes szélűek.

Fejecskés kakukkfű - Coridothymus capitatus (L.) Reichenb

[En] Spanish oregano, Persian Hyssop, Conehead Thyme · [Tr] Ispanyol kekigi, beyaz kekik · [He] Siyya, Kornit mekurkefet

Az egész mediterán térségben elterjedt, Spanyolországban nagyon gyakori. Kinézetre a kakukkfűhöz hasonlít. Virága a téli borsfűre (Satureja montana) emlékeztet. Gyógyteának és fűszernek használják. Magassága 20-40 cm. Zóna: 9-11.

Iringó - Eryngium foetidum L.

[En] · [Es] Orégano de Cartagena

Kellemetlen szagú szúrós levelű növény. Virága kékeslila. Erős illatú gyökerével leveseket, sülteket ízesítenek. Ajtó mellé ültetik, mert erős szagával távoltartja a kígyókat.

Hyptis capitata Jacquin

[En] Knobweed, Buttonweed · [Guam] Batunes, Botones · [Fr.Polyn] Maa uupo

Őshonos Afrikában, Ázsiában, Közép-Amerikában Dél-Mexikótól Panamáig, Kolumbiában, Ekvádorban, Peruban, Venezuelában, a Csendes-óceán szigetein, Mikronéziában, Francia Polinéziában, Guamon, Szamoán, Ausztráliában, az Indiai óceánban, Karécsony szigeteken. A tengerszint magasságától, 1000 m-ig haladva találhatjuk meg élőhelyeit. Panamában a következő helyeket jegyezték fel lelőhelyül: Bocas Del Toro, Canal Area, Coclé, Chiriquí, Darién, Los Santos, Panamá, San Blas, Veraguas.

Erős, 50-200 cm-re megnövő félcserje. Levelei nyelesek, ovális tojásdadok, hegyesek, csipkézettek, 5-15 cm hosszúak és 2-6 cm szélesek. A levélnyél kb. 2-3 cm hosszú. Virágai szár nélküliek és kiegészülnek, 8-12 mm hosszú ovális tojásdad murvalevelekkel. A csésze-cimpák közel azonosak és ár alakúak. A csésze 3-4 mm hosszú, csupasz, alján pihés.

A párta 5-6 mm hosszú, fehér és finoman rózsaszínnel tüzdelt a felső ajakon.

Magokkal szaporodik.

Hyptis pectinata (L.) Poit.

[En] Comb bushmint, Comb hyptis, Mint weed · [Fr] Fausse menthe · [Guam] Mumutun lahe, Mumutun palaoan, Mumutan aemelon

Őshonos Panamában, Peruban és a világ más trópusi részein. A tengerszint magasságától, 2000 m-ig haladva találjuk élőhelyeit, füves területeken, folyópartokon. Panamában a következő helyeket jegyezték fel lelőhelyül: Canal Area, Coclé, Chiriquí,Darién, Herrera, Los Santos, Panamá, Veraguas.

Karcsú, egyenesen növekvő, fűszeres félcserje. Szára négyszögletes, pelyhes. Lombja morzsolva aromás. Levelei oválisak, vagy ovális ellipszis alakúak, 2-9 cm hosszúak és 1-6 cm szélesek. Murvalevelek 1-3 mm hosszúak. A csésze kb 2 mm hosszú. Virága fehér, vagy halvány viola. A párta 2,5 mm-es, alsó ajka sötétebb, porzoszálak helyenként szőrösek.

Hyptis suaveolens (L.) Poit.

[En] wild spikenard, Chan · [Fr] Gros baume, Hyptis a odeur, Ballote odorante · [Es] Purga-purga, Hierba de la muela, Chan · [Creole] Gwo- Tet, Gross-Baume, Gros Thym, Demmare, Baume · [Thai] Maeng lak khaa · [Guam] Mumutun

Őshonos Afrikában, az Antillákon, Ázsiában, Közép-Amerikában, Indonéziában, Óceániában és Ausztráliában, Dél-Amerikában. A tengerszint magasságától, 500-1000 m-ig haladva találhatjuk meg, nyitott, száraz területeken. Panamában a következő területeket jegyezték fel élőhelyként: Bocas Del Toro, Canal Area, Coclé, Chiriquí, Darién, Herrera, Panamá, Veraguas. A Csendec-óceán szigetvilágában is megtalálható, Mikronáziában, Francia Polinéziában, Guamon, Papua Új Gineában.

Erős illatú növény. Magassága elérheti a 1,5 m-t. Szára erős, elágazó, négyszögletű és pihés. Levelei oválisak, tojásdadok, hegyesek, 3-9 cm hosszúak és 2-4 cm szélesek, szélei csipkézettek, alsó felükön sűrün pihéssek. A levélnyél elérheti a 3 cm-et. Virágai kis bogernyőben nyílnak. A virágcsésze 5 mm hosszú. A párta két ajkú, kék színű. Szaporitani magról lehet.

Illatos gyógyajak, Mexikói oregánó - Lippia graveolens

[En] Mexican oregano · [De] Mexikanischer Oregano · [Es] Yerba dulce, Oreganillo, Orégano mexicano

A mexikói oregánó távoli rokona az oregánónak, fehér virágai nagyon hasonlóak, pikáns aromája erősebb és eltérő az oregánóétól. Illó olaj tartalma a 2%-ot is elérheti, melynek összetétele 43,7% Karvakrol, 10,4% Timol. 6,4% p-cimeno. Egyre inkább keresett, különösen az USA-ban. Könnyen nevelhető, lakásban is tartható. Magassága 130 cm. Zóna: 9.

Fűszeres gyógyajak, Dominikai oregánó - Lippia micromeria

[En] Dominican oregano · [De] Dominikanischer Oregano

Poliomintha longiflora Gray

[En] Mexican Bush Oregano · [De] Mexikanischer oregano, rosa · [Es] Orégano

Ismert fűszer a Hopi és más indiánoknál. Hazája Texas, Mexikó. A mexikói Patzcuaroban a halat főzik ezzel a fűszerrel. Texasban szép virága miatt díszkertészek is használják. Nagyon tetszetős, dúsan virágzó növény. Hoszú, kb 3 cm-es virága tavasztól őszig folyamatosan virágzik. Pontosabb szemügyre vételezés esetén megfigyelhetjük, hogy a fiatal virágok fehér színűek, mig az idősebb elvirágzóak rózsaszínes árnyalatúak. A virágok súlya időnként akkora, hogy néha még az ágakat is lehúzza.

Virágainak és kis ovális leveleinek oregánó aromája van. Virágai levágás után gyorsan száradnak, de megtartják aromájukat. Kávédarálóban őrölve, néhány nap után egy feketeborshoz hasonló aroma alakul ki, így jól alkalmazható kimélő helyettesítőnek bors helyett.

Perzsa borsfű - Satureja thymbra L.

[En] Goat oregano, Oregano cabruno, Persian savory, Pink savory, Za'atar Rumi, Roman hyssop · [De] Zatar parsi


Az oldalon használt rövidítések magyarázata és segétlet az eligazodáshoz


A különböző nyelvek jelöléséhez egy általában kétbetüs rövidítést használtam. Lehet, hogy nem mindenki számára egyértelmű, ezért egy kis táblázatban összefoglalom őket.

[Hu] - Magyar

[En] - Angol

[De] - Német

[Fr] - Francia

[It] - Olasz

[Tr] - Török

[Es] - Spanyol

[Sk] - Szlovák

[Ru] - Orosz

[Ro] - Román

[Pl] - Lengyel

[He] - Héber

[Ms] - Maláj

[Ch] - Kínai

[Hi] - Indiai

[Thai] - Tájföldi

[Creol] - Kreol

Az internetes katológusokban nagyon elterjedt az időjárási zóna számokkal történő jelőlése. Ezeket a zóna beosztásokat én is átvettem és jelöltem ahol rendelkezésemre állt. A következő kis táblázat arra szolgál, hogy megállapítsuk, mennyi a téli minimum. hőmérséklet az egyes zónákban.1-45C° alatt
2-45,0C°- -40,0C°
3-40,0C° --34,5C°
4 -34,5C°--29,0C°
5-29,0C°--23,5C°
6-23,0C°--18,0C°
7 -17,5C°--12,5C°
8-12,0C°- -6,5C°
9-6,5C°--1,0C°
10-1,0C°-+4,5C°