Fűszernővények, chili paprikák és különleges zöldségek beszerzés

Magot, vagy palántát vásároljak?

Általában a palántáról nevelés sokkal könyebb mint a magról ültetés, viszont szerintem sokkal érdekesebb, tanulságosabb és nagyobb tapasztalatot kíván a magról nevelés. Rádbízom ezek ismeretében mit választasz (ha egyáltalán van lehetőséget választani)

Érdemes drágábban vásárolni palántát kertészetből, vagy jó a "szupermarketes" növény is?

A kertészeti palánták általában nem csak drágábbak, hanem erősebb. életrevalóbb növények. Kiültetéshez főleg ezt ajánlom. Azonban vigyázz a mohó ketészeti árudákkal, mert néha ugyanannak a szállítónak a celofános palántáit adják el, csak drágábban!

Nincsen más módja a ritkaságok beszerzésének, mint az Interneten vásárlás?

Dehogynem! Én is csak a készletemnek egy része, amit Interneten vásároltam. Javaslom a barátkozást, a hasonló érdeklődéső megszállott kertészek társaságát, mert így is sok dologra szert tehetsz, ha szernecséd van. Keresd az Interneten a fűszer kertészeket.

Hogyan lehet külföldről ritka fűszernövény magokat vásárolni az Interneten?

Számos esetben rendeltem magokat Interneten keresztül. Eddig csak az időnként előforduló hosszú szállítási idő volt kellemetlen, más rossz tapasztalatom nincsen. A katalógusok elképesztően gazdagok. Az árak relatíven magasak, de sok nálunk teljesen elérhetetlen növény magját kínálják. Összehasonlításként, durván közelítve, 10 EUR/tasak árral lehet számolni a szállítási és csomagolási költséggel együtt. Ezért érdemes előbb itthon körűlnézni, nehogy egy a sarkon is kapható magot rendeljünk!

Hol lehet különleges, ritka fűszernövényeket vásárolni?

Ha szerencséd van és sokat látogatsz nagy kertészeteket, akkor néha ki lehet fogni, kevésbé elterjedt fajtákat, változatokat itt Magyarországon is. A külföldi beszerzőhelyek, kertészetek között van fűszernövényekre szakosodott, vagy eleve általában sokkal nagyobb kínálattal rendelkező. Innen a palánták beszerzése a magas szállítási kültség miatt tetemes, ezért magok rendelését javaslom.

Hol lehet fűszernövényeket vásárolni?

Az attól függ, hogy magot, vagy palántát illetve "hétköznapi", vagy különlegesebb, ritka fajtákat keresel. Pár elterjedt fűszernövény palántáit, (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, tárkony, menta) változó kínálattal, megvásárolhatodd nagyobb kertészetekben és szupermarketben. Magokat hasonló gazdagságban tudsz, gazdaboltokban beszerezni.

Kezdő, érdeklődőnek milyen fűszerövényt érdemes kipróbálnia, vásárolnia?

Ez leginkább attól függ milyen helyet tud neki biztosítani. Kertben, napos helyen érdemes kipróbálni a kakukkfüvet, izsópot, zsályát, oregánót, borsfüvet. Félárnyékosabb helyen mentát. Rozmaringot, bazsalikomot, paprikát és az előbb leírtakat dézsában is kirakhatjuk a kertbe, vagy a teraszra, napos helyre. A rozmaring és egyes oregánók a nagyon kemény telet nem bírják!

Syndicate content