Frequently Asked Questions - Fűszernővények, chili paprikák és különleges zöldségek beszerzés


Fűszernővények, chili paprikák és különleges zöldségek beszerzés

Általában a palántáról nevelés sokkal könyebb mint a magról ültetés, viszont szerintem sokkal érdekesebb, tanulságosabb és nagyobb tapasztalatot kíván a magról nevelés. Rádbízom ezek ismeretében mit választasz (ha egyáltalán van lehetőséget választani)

A kertészeti palánták általában nem csak drágábbak, hanem erősebb. életrevalóbb növények. Kiültetéshez főleg ezt ajánlom. Azonban vigyázz a mohó ketészeti árudákkal, mert néha ugyanannak a szállítónak a celofános palántáit adják el, csak drágábban!

Természetesen szabad. Én is vásárolok néha ezekből. Viszont nagyon körűltekintőnek kell lenni! A nem szakszerű tartás miatt sok a beteges gyenge példány köztük. Nem megfelelő földbe vannak ültetve, ezért, ha hosszabb távban gondolkodunk, gyorsan ültessük át vásárlás után. Általában gyorsan hajtatott, gyenge palánták ezért szoktatásra van szükségük a közvetlen napfény és hőmérséklet szempontjából. Fokozottan igaz ez szabadba ültetés esetén. Ilyenkor nem elég egy pár napos, hetes szoktatás egy félárnyékos helyen, hanem ültessük át virágföldbe és jóval nagyobb cserépbe és csak akkor ültessük ki, amikor már láthatóan megerősödött.

Dehogynem! Én is csak a készletemnek egy része, amit Interneten vásároltam. Javaslom a barátkozást, a hasonló érdeklődéső megszállott kertészek társaságát, mert így is sok dologra szert tehetsz, ha szernecséd van. Keresd az Interneten a fűszer kertészeket.

Számos esetben rendeltem magokat Interneten keresztül. Eddig csak az időnként előforduló hosszú szállítási idő volt kellemetlen, más rossz tapasztalatom nincsen. A katalógusok elképesztően gazdagok. Az árak relatíven magasak, de sok nálunk teljesen elérhetetlen növény magját kínálják. Összehasonlításként, durván közelítve, 10 EUR/tasak árral lehet számolni a szállítási és csomagolási költséggel együtt. Ezért érdemes előbb itthon körűlnézni, nehogy egy a sarkon is kapható magot rendeljünk! Általában sokkal kedvezőbbek a rendelési és szállítási feltételei az Európai cégeknek. A tengeren túlról sokszor nem szállítanak ide Magyarországra. A katalógus és a technikai információk értelmezéséhez, természetesen szükséged lesz angol tudásra. A fizetés megválasztásánál legjobb, ha kártyáról fizetsz. Ehhez egy úgynevezett "dombornyomott" bankártya szükséges. (Ha bizonytalan vagy, akkor kérdezz ennek utána a kártyádat kiadó banknál). Nem szükséges idegen valutát váltanod)

Ha szerencséd van és sokat látogatsz nagy kertészeteket, akkor néha ki lehet fogni, kevésbé elterjedt fajtákat, változatokat itt Magyarországon is. A külföldi beszerzőhelyek, kertészetek között van fűszernövényekre szakosodott, vagy eleve általában sokkal nagyobb kínálattal rendelkező. Innen a palánták beszerzése a magas szállítási kültség miatt tetemes, ezért magok rendelését javaslom.

Az attól függ, hogy magot, vagy palántát illetve "hétköznapi", vagy különlegesebb, ritka fajtákat keresel. Pár elterjedt fűszernövény palántáit, (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, zsálya, tárkony, menta) változó kínálattal, megvásárolhatodd nagyobb kertészetekben és szupermarketben. Magokat hasonló gazdagságban tudsz, gazdaboltokban beszerezni.

Ez leginkább attól függ milyen helyet tud neki biztosítani. Kertben, napos helyen érdemes kipróbálni a kakukkfüvet, izsópot, zsályát, oregánót, borsfüvet. Félárnyékosabb helyen mentát. Rozmaringot, bazsalikomot, paprikát és az előbb leírtakat dézsában is kirakhatjuk a kertbe, vagy a teraszra, napos helyre. A rozmaring és egyes oregánók a nagyon kemény telet nem bírják! Érdemes először a különlegesebb ritka változatokat kerülni, mert sokszor érzékenyebbek. A legnehezebb a szobai, konyhai fűszer kert, főleg megfelelő napfény hiányában. Kisérletezni kell, hátha valami megmarad és még elég neki a napfény is. Lehetőleg nagyobb cserépbe, jó földbe, hogy legalább abban nen legyen hiánya.