Tudástár (szakkönyvek, cikkek, stb.)

Sziasztok, ide kerülhetne minden olyan könyv, szakcikk, ami segíthet bennünket, hogy még sikeresebbek legyünk!

Re: Tudástár (szakkönyvek, cikkek, stb.)

A Tehuacán völgyéből származó leletek arról tanúskodnak, hogy 3000 évvel ezelőtt az ott élők már foglalkoztak a paprika termelésével. A manapság legmagyarabbnak ismert fűszernövényünk hazai története ezzel szemben alig néhány száz évre tehető.
A paprika származási helye Közép-Amerika és Mexikó déli része: ezeken a vidékeken már több ezer éve ismerik a növényt. A Tehuacán völgyéből származó leletek arról tanúskodnak, hogy 3000 évvel ezelőtt az ott élők már foglalkoztak a paprika termelésével. A manapság legmagyarabbnak ismert fűszernövényünk hazai története ezzel szemben alig néhány száz évre tehető. A paprika 1500 táján érkezett Európába, legelőször is Spanyolországba az amerikai kontinensről, és viszonylag gyorsan népszerűvé vált. A magyar paprika szó eredete bizonytalan. Valószínűleg a könyves láda jelentésű latin capsaból származik, ami a termés alakjával függhet össze. Magyarországon kezdetben fűszerként, zöldségként nem használták, elsősorban főúri kertek dísznövénye volt. A fűszerpaprikát a török hódoltság után, míg a csemegepaprikát csak a XIX. században kezdték el rendszeresen termeszteni. Mostanra már századok óta Szeged és Kalocsa környékén a napfényben gazdag, meleg időjárása és gyorsan fölmelegedő, tápanyagokban dús talaja biztosítja a legkedvezőbb feltételeket a fűszerpaprika számára. Az erőspaprika fájdalomcsillapító hatású, miután elzsibbasztja a gyulladt idegvégződéseket, különösen fejfájás, reumatikus panaszok és arthritis fájdalom csökkentésére szokták használni. Egyes feltételezések szerint a benne található bioflavonoknak, különösen a licopene nevű anyagnak köszönhetően szerepe lehet a rákmegelőzésben is: aki sok paprikát fogyaszt, csökkenti az esélyét a méh-, a vízhólyag-, hasnyálmirigy- és a prosztatarákra.

A történet úgy kezdődött, hogy I. Izabella spanyol királynő elindított egy merész és bátor hajóst, vagyis Kolumbuszt India felé. Az Indiának gondolt "új világból", azaz Amerikából pedig Kolumbusz sok-sok, addig sohasem látott ajándékkal tért vissza: köztük egy érdekes növénnyel, a paprikával. Talán nem is véletlen, hogy a növényt Kolumbusz orvosa, Chanca gyűjtötte, bizonyára megérezhette, hogy évszázadok múlva a benne rejlő gyógyító erő is segíti majd a paprikát a világhírnév felé.
Tehát az első írásbeli feljegyzés, amelyben a paprika is szerepel abban a formában, ahogyan mi is ismerjük Kolumbusz hajóorvosának, Chanca-nak a tollából származik. Chanca egy levélben, amelyet Hernandez nevű barátjának, Fülöp spanyol király háziorvosának küldött, leírja az Új Világban termő „indiai borsot”, ezt a vonzó látványt nyújtó dísznövényt, amely orvosi szempontból is hasznosnak bizonyulhat. Azt csak mellékesen jegyzi meg, hogy a bennszülöttek ezt a bizonyos „indiai borsot” fűszernek használják. A tizenhatodik század végére az Ibériai-félszigeten már virágzó paprikatermesztés folyt.
A paprika őshazája tehát Brazília, a tőle északra elterülő dél-amerikai államok és az Antillák. Európában Spanyolországból terjedt szét. Magyar földön a paprikáról szóló első irodalmi adatot Szenczi Molnár Albertnek köszönjük, 1604-ből. A növény kezdetben Európa barokk főúri kastélyainak virágoskertjeit díszítette, valamint kereskedelmi utakon eljutott Törökországba is. A török császár janicsárjainak közvetítésével került hazánkba a paprika növény, amely olyan erős volt, mint a bors.A paprikatermesztés hazánkban ott a legrégibb, ahol a török hódoltság után bolgárok telepedtek meg. Általános élvezeti cikké csak a 19. században lett. Az 1831. évi kolerajárvány idején a paprikapálinkát mint gyógyszert nagy mennyiségben használták. Ettől kezdve lett a fűszerpaprika kereskedelmi árucikk.

Re: Tudástár (szakkönyvek, cikkek, stb.)

(Bocs, de szerintem itt jobb helye van ennek a témának ; )

Bölcsen kihagytad a homályos történeti részt, hogy Spanyolországból, vagy a törökök által került ide a paprika. Talán sose tudjuk meg.

Az biztos, hogy a bolgárok kivételesen jó és ügyes kertészek!

Re: Tudástár (szakkönyvek, cikkek, stb.)

Re: Tudástár (szakkönyvek, cikkek, stb.)

Sziasztok!

Találtam egy jó kis oldalt, amelyen van egy chili adatbázis is. Mindenki kialakíthat magának egy saját profilt, felveheti, hogy milyen fajtái vannak és ráteheti egy térképre. Nagyon jópofa, mondjuk ahogy látom Magyarországról csak én vagyok eddig...

A cím: http://www.thechileman.org

Üdv,
summicron

Re: Tudástár (szakkönyvek, cikkek, stb.)

Szervusztok!

Olyan kéréssel fordulok hozzátok, akik már régi motorosok, mert látom vagytok egy páran. Valami átfogó leírást, szakkönyvet vagy saját tapasztalatokat tartalmazó naplót a chili paprikák termesztéséről, neveléséről stb. szívesen fogadnék nyomtatott vagy elektronikus formában. Vagy estleg szerzőket, könyvcímeket. Kezdő vagyok, de nagyon lelkes és mire elkezdődik az egész magvetési ceremónia szeretnék képbe kerülni sokmindennel kapcsolatban.

arthfive@yahoo.com

Segítségetek előre is köszönöm!