Tervek a következő évre

Nos? Ki mit tervez ültetni a következő évben? Ideje nekilátni összeszedni a gondolatainkat, kitalálni mi is legyen a földben, hogy legyen idő a mag csere-berére Eye-wink

Nekem már (majdnem) minden chili készen áll a bevetésre. Ripsz-ropsz itt lesz a február-március!

Már csak a megrendelt kömény mag különlegességeket várom. Idén az lesz a fűszernövény kert fókuszában.

Re: Tervek a következő évre

Ez nagyon jó téma! Sajnos nekem eléggé bahatároltak a lehetőségeim: Tabasco kollégától kapott Jalapeno és utódai (amit már én szüreteltem:), Tabasco, Macskapiros, sima cseresznyepaprika, no és az ismeretlen afrikai paprikának a magjai lesznek a paprikák közül ültetve, de már sok (khm: egy éves) tapasztalattal máshogy, mint tavaly. Ezen kívül még lesz bazsalikom, majoranna, kapor és kakukkfű is. Zsázsát most fogok ültetni, mert télen is jól jön az embernek egy kis friss zöld hami. A rozmaringom nagyon jól viseli a lakáskörülményeket, úgy hajt, mint a bolondgomba, s mivel ő évelő ezért nem kell újra ültetnem (nagyon megerősödött). Erről jut eszembe: azt olvastam, hogy a Tabasco az cserje. A cserje viszont évelő növény. Akkor hogy is van ez? 8O

Re: Tervek a következő évre

Nagyon úgy fest, hogy a tabasco áttelel.
Nekem is vannak terveim
Majd összeállítok egy kis listácskát(a megnövekedett hely miatt lényegesen több lehetőségem lesz mint tavaly) amiket szeretnék jövőre vetni, és a mag cserebere rovatban elhelyezem. Az eddigi Habanero, Tabasco, Rocoto, Peter,Jalapeno mellé szeretnék még sok-sok fajtát kipróbálni, kicsit nagyobb tételben(no azért nem kell nagyüzemre gondolni, de az eddigi egy-egy példánynál kicsivel többet.)
Kicsit aggódom a Rocoto miatt, mert nem akar érni, pedig számítok rá a magok miatt(mindeképpen jó lenne jövőre is- az egyik kedvencem)
Az az afrikai engem is érdekelne(mennyire csípős?)

Re: Tervek a következő évre

Frint a megmondhatója, hogy mennyire figyelembe kell venni a tervezésnél az adottságokat. Nagyon nem mindegy, hogy szabadföldi, cserepes, vagy dézsás lehetőségünk van. Én már ezt a három kategóriát határoznám meg, a korábbi kettfelé sorolásnál.

Vannak kifejezetten szabadföldi ültetésre javasolt paprikák, melyek összehasonlíthatatlanúl kisebb és kevesebb termést hoznak nem szabadföldön. Pl. sok NuMex fajta, Poblano ...

Dézsába, tehát a szokásos kis cserépnél jóval nagyobba ajánlott a Habanero, Aji, Tabasco, Rocoto, tehát az évelő, hatalmas bokorrá növő paprikák, melyek csak igazán így tudnak kibontakozni, adott esetben áttelelni. A termésidejük is sokkal hoszabb ezért szabadföldön nem tudod elég korán kiültetni és elég ideig kint tartani. Eleinte és a végén estére védeni kell a hideg elől.

Kisebb cserepes fajták meg a szegény ember kertje, mint pl én Cry Tudomásul kell venni, hogy ide leginkább kisnövésű, törpe, legtöbbször díszpaprika féle jó.

Dydand bátran végjál újabb tervekbe, had gazdagodjon a választékod!

Madisz! Neked Ajánlom hogy vedd fel a kapcsolatot Frint-el és kérjél tőle Poblano magot! Csodát fogsz látni ha van lehetőséget szabadföldbe vetni.

Re: Tervek a következő évre

O.K.
De előtte rákukkantok a fajtaleírásnál Biggrin

Re: Tervek a következő évre

Ti hogy teleltetitek át a cserjéket? Milyennek kell ilyenkor lennie egy normál (Tabasco) cserjének?

Re: Tervek a következő évre

Kb 15 fok és világos hely. (Veszít a leveleiből) Tavasszal kis fazonigazítás és átültetés. A lényeg hogy túlélje a telet, mely 10 fok alatt necces.

Re: Tervek a következő évre

És a "másik oldal"? Azaz a panelproli nézetéből? (28 C és száraz levegő)? Tehát ilyen esetre tanácsok, javallatok, tapasztalatok?

Re: Tervek a következő évre

Jómagam is penelproli lévén nem marad más, mint a határtalan párologtatás. Nálam nagyteljesítményű párologtató van beüzemelve. Ilyen hőmérsékleten esélytelen a növény pihentetése, tehát normál körűlményeket kéne neki biztosítani.

Re: Tervek a következő évre

Tabasco írta, hogy nem kettő, hanem háromféle termesztési módban gondolkodik (szabadföldi, cserepes, dézsás). Mivel nekem eléggé alacsonykák lettek a paprikát ezért én is erősen hajlok a dézsás nevelés felé, így -gondolom én- nagyobbra nőnek és a sok kisebb cserép helyett egyszerűbb dologzni a dézsákkal. De mit is takar pontosabban a dézsás nevelés? Kezdetek, palántakor, átültetés dézsába, addig miben legyen, mekkora dézsa kell, abba hány növény tehető stb. stb. Csupa jó kérdések a hosszú téli estékre Eye-wink

Madisz: nem veszélyes az afrikai csípőssége, szerintem inkább kellemesnek mondható. Küldjek? 8O

Re: Tervek a következő évre

Jól leírtad a dézsás nevelés előnyeit! Én is hatalmas paprikákat akarok bőséges terméssel Smiling

Kis tejfölös pohárba palántázok majd, aztán jön egy kb 10-12 cm-es cserép és végül inne a lehető legnagyobb jön.

A nagyobb cserepekbe, dézsákba, már érdemes (kell) tudatosan elkészített, réteges táptalaj. Remélem Frint bekapcsolódik a tanácsaival, mint tápközeg miniszter.

Alulra nagyobb kavicsok, aztán apróbb kövek, fölé finom sóder. Ez legyen az alján kb 1/5 -ig. Erre menjen a föld. Ha tényleg nagy dézsa kerekedik, akkor meggondolandó egy műanyag csövet dugni le a remélt gyökérzónába és egyből oda juttatni a vizet.

Az ilyen sóderes megoldás a nagy kövek miatt nem biztos hogy felkapja alulról a vizet!

Próbáltam az alsó rétegbe agyaggranulátumot. Az is nagyon klassz. Tartja a vizet és felszívja a felesleget.

Re: Tervek a következő évre

Oké, akkor azt hiszem jövőre nálam is ez lesz a megoldás. A dézsák mekkorák legyenek (az erkély korlátozott mérete miatt jó lenne tudni :Rolleyes ) És egy adott nagyságú dézsába hány darab palánta ültethető? Több fajtát nem szeretnék (húúú, de nagyképű vagyok, nem mintha egyáltalán a Jalapenon, a Tabascon és az afrikain kívül bármim is lenne Smiling))) de a keresztbeporzást szeretném elkerülni. A tejfölöspohár, majd kiscserép után mikor lesz érdemes a dézsába ültetni, mondjuk a virágzáshoz viszonyítva? Földre én is kíváncsi vagyok Frint mestertől.

Re: Tervek a következő évre

még egyenlőre a tervezés szintjén vagyok,és valószínűleg kérek az afrikaiból, de majd küldök borítékot.. Biggrin

Re: Tervek a következő évre

Nálam sajnos egy 30-35 cm-es cserép már dézsa Sad Igazából itt kezdődik az a méret ami már megfelelő lehet egy nagyobb paprikának. Egy 40 cm-es pedig már tényleg klassz. Abban vígan elvan egy tabasco, habanero vagy rocoto.

A capsicum bacatum fajták amik jól bírják az egymás mellé ültetést egy cserépben. A többit nem nagyon jó, csak ha a fent említettnél sokkal nagyob, igazi dézsába rakjuk. A tőtávolság legyen 20-35 cm. Tehát egy 60-as dézsa már 4 tővet szépen elbír. Ezt leginkább habanerokhoz javaslom. tabasco, pequin inkább menjen 30-40-es cserépbe egyedűl. A legnagyobb cserepet pedig egy magányos matuzsálem rocotonak tartsátok fent.

Re: Tervek a következő évre

Azt hiszem el is döntöttem a kérdést: Tabasco útmutatásai alapján jövőre dézsás nevelést kísérlek meg. Tabasco adott, Jalapeno-t érdemes dézsába tenni? Habaneró, Rocoto, Pequin viszonylatban viszont erős importra szorulok :oops:

Re: Tervek a következő évre

Dydand! Küldjek magot?

Jalapeno is jobban terem, dézsában.

Re: Tervek a következő évre

Hááát, ha már így erőlteted (illetve én erőszakoltam ki :oops: ) Persze, megköszönném. Írd meg mikor mehetnek a borítékok és küldöm. És -természetesen- köszönöm! Bowdown

Re: Tervek a következő évre

Üdv, itt vagyok Smiling
Nálam már nagyüzem van, minden paprikát leszárítottam, a magok kinyerése, zacskózása folyik, no meg a jövő évi magok beszerzése. Ma épp Békéscsabán jártam Karácsonyi bevásárlás céljából, de sajnos eltévedtem Smiling és a vetőmagboltban vettem egy remek kis "diszpaprikát" a neve ETNA és a C. frutences családba való. A kép jellegzetes: felálló kb 4-5 cm-es terméseket látok és elnyúlt leveleket. Aztán a szokott kapcsolat is "hozott" 5-6 úlabb faltát, ezek étkezésiek.
A chile-k terén a bevált fajtáknál maradok: Thai, Poblano, Jalapeno, Serrano, Tabasco, Aji, Macska, Cseresznye, ... és még vagy 30 fajta !!!
Jövőre csepegtető öntözésre térek át és egy speciális támasztó rendszerre, mert az idei szélvihar több tanúsággal is szolgált.
Frint

Re: Tervek a következő évre

Sziasztok!

Nekem ez lesz az első igazi paprikás évem... Smiling
Ezeket a magokat szándékozom elvetni:

- Tesco's bogyóchili magja
- Lila chili
(Ezek csak a 2005-ös termésekből kinyert magok)
Újdonságok:
- Tabasco
- Jalapeno
- Black custer
Ezeket pedig Nektek köszönhetem. Nagy várakozással nézek elébe az ültetésnek. Addig be is szerzek egy fénycsövet a palántáknak.

A fentiek közül melyeket ültessem szabadföldbe? Ugyanis szerencsére van rá lehetőségem. Egyébként a dézsás nevelést fogom választani.

Re: Tervek a következő évre

Azon gondolkodtam, hogy milyen paprikákat is neveljek jövőre. A Jalapeno és a Tabasco is jól érezte magát, az afrikait mindenképpen ki akarom próbálni, de a többit nem tudom. Milyen fajtákat ajánlanátok (khm, persze magküldéssel...), amiknek nincsenek extra fényigényeik? Keleti erkélyünk van, ezért csak reggeltől délig éri a nap a növényeket (főszezonban, mikor kint vannak már). Azt tudom, hogy a Habaneronak extra nagy fényigénye van, ezért azt ki is zártam, de hogy mi lehet még olyan, ami dézsában jól érzi magát és a fentieknek is megfelel? 8O

Re: Tervek a következő évre

Hát a Rocoto chilik! Kifejezetten rühellik a direkt perzselő napot. Vadon, délamerika őserdeiben nő, nagyobb fáktól védve. Mintha a Habanero erejét ötvöznéd a Jalapeno minőségű husos paprikával Eye-wink

Tehát Capsicum pubescens a te paprikád! Nem fogsz benne csalódni, majd küldök azt is. Kikelteni elég macerás. Kicsit nyűgös, de érdemes.

Re: Tervek a következő évre

No, akkor tényleg azok az én paprikáim Biggrin Át is nézem ezt a típust tüzetesebben. Köszönöm az ötletet!

Re: Tervek a következő évre

Rocotó Eye-wink
Csak időben el kell kezdeni a magvetést, mert irdatlan hosszú tenyészideje van. Nálam még mindig nem érett be 8O

Re: Tervek a következő évre

És mi számít "időben" kezdésnek? 8O Nem szeretnék karácsonykor szüretelni Smiling

Re: Tervek a következő évre

kb. február eleje. Annyira azért nem vészes, a sárga ugyan nálam is most érik, de azt elszúrtam. Vörös még nyár végén beérett.

Re: Tervek a következő évre

Oké, akkor -ha már meglesz, hogy mit is ültetek- felállítok egy ültetési sorrendet, bár szerintem egyértelmű, hogy a rocoto-val kell kezdenem Biggrin

Re: Tervek a következő évre

Azt hiszem megszületett a listám a jövő évre. Erősen meg kellett válogatnom a fajtákat(a telhetetlenségemet legyőzve).
Kezdem a számomra 'kötelező' fajtákkal.Ezeket már köszönet Tabasconak tavalyról tudom továbbvinni.
Peter
Tabasco
Habanero
Rocoto
Lila
Jalapeno
Jalapeno Early
---------------
Na és itt van a nehezebb része, ezeket csak jótékonysági felajánlásokkal tudom megvalósítani:
Aji Rojo
Aji Amarillo
Habanero Long Chocolate
Pequin
Maradt még egy pár,de ezeket már csak jövőre..
Szóval így. Biggrin

Re: Tervek a következő évre

Na igen... azért még a Thai Hot Dragon is erősen foglalkoztat... Biggrin

Re: Tervek a következő évre

Amiket felírtál a második csoportba, küldöm. Thai Hot Dragon lehet hogy Frint-től célszerűbb. Majd megnézem

Re: Tervek a következő évre

Örök Hála! Bowdown
Azért várj, mindjárt küldök borítékot.
A pequin jó lenne akkor a sima(mondjuk az USA féle)

Kedves Frint!
kunyerálhatok Tőled Thai Hot Dragont magot?

Re: Tervek a következő évre

Boríték el!
Címem megváltozott, de rajta lesz.

Re: Tervek a következő évre

Tabasco! Tudnál egy postai címet küldeni a mailcímemre (Megvolt, de elkutyultam.....)? Mert akkor én is küldeném a borítékokat Eye-wink

Re: Tervek a következő évre

Tabasco, az alábbi magok érdekelnének (természetesen csak azok, amelyeknek nincs extra fényigényük és dézsában is elvannak:

- Rocoto
- Aji Red
- Pequin
- de Arbol
- mini Chocolate Bell
- Serrano

Boríték elrepült, és -mégegyszer- köszönöm! Bowdown

Re: Tervek a következő évre

Frint mester dézsás neveléshez milyen talajösszetételt (és rétegezést) ajánlasz? 8O

Re: Tervek a következő évre

Nekem eddig bevált az, hogy alulra két ujjnyi közepes sóder, rá ismét 1-2 ujjnyi finom sóder és aztán már só minőségű virágföld. Tudom javasolni az AgroCS "zöldség" földjét nagyon kevés homokkal.

Próbáltammár azt is hogy alulra két ujjnyi agyaggranulátumot rakok, amit vízkulturás ültetéshez árulnak és arra a földet. Meglepően jó volt. Főleg úgy kombinálva, hogy a cserép, dézsa alatti tál kicsit mélyebb, nagyobb területű legyen és azt is feltöltöm 1-2 ujjnyira agyaggranulátummal.

Lényeg a jó föld, hogy ne tömörödjön be és ne "sarasodjon" ami kirohasztja a növényt.

Re: Tervek a következő évre

Értem, akkor így fogok cselekedni. Ültetésnél és csíráztatásnál viszont még nem kell különleges föld, ugye? 8O

Re: Tervek a következő évre

Én arra is direkt palántaföldet használok. Szintén AgroCS. Pont ma vettem ez 10 litereset Smiling Általában ez szokott a gondom lenni, hogy nem lehet csak később kapni. Most le is csaptam rá. Sokkal lazább és nekem nagyon jók a tapasztalataim.

Re: Tervek a következő évre

No, akkor ezt én is kirpóbálom, körbe is nézek OBI felé, hogy van-é mostanság ott ilyen. Aztán már csak a magok hiányoznak és usgyí, már indul is a -várva várt- idei szezon! Biggrin

Re: Tervek a következő évre

Értem én a célzást ! Eye-wink Ezen a héten, tényleg minden igéretemet és elmaradásomat teljesítem!

Re: Tervek a következő évre

Lehet most méreg drágán kapni valami speckó pálma földet, meg sokkal barátibb áron az AgroCS pálma földet. Ezekbe van valami, nem tudom mi, de csodát tesz, ha akár egy keveset is keversz (20%) a földbe. Kellemesen laza marad és nem áll össze.

Vigyázat ha sok megy bele (50%) az már csak a fűszernövényeknek jó (azoknak pedig kiválló), mert túl laza lesz és kiszáradhat könyebben a paprika.

Re: Tervek a következő évre

Értem, tehát akkor nem érdemes egyedül ebbe ültetni. Oké. Mekkora kiszerelésben kapható az AgroCS? A föld többi része lehet általános virág-, vagy palántaföld? Illetve persze a sóder, de ezt csak majd a dézsába ültetéskor, később. A Fundasol-on kívül valami más, esetleg serkentő? Palántához táprúd, vagy ilyesmi kell, illetve Ti szoktatok alakalmazni? 8O

Re: Tervek a következő évre

AgroCS szokott lenni mindenféle kiszerelésben, de a palánta földet inkább 10,20 kg zsákba látom. Szintén AgroCS zöldség, vag yáltalános földdel keverem el. Florasca, Vegasca meg Garry földekre már sokszor ráfizettem. Nem is beszélve a Tesco gazdaságos földekről.

Re: Tervek a következő évre

Mit értesz azalatt, hogy ráfizettél a felsorolt földekkel? 8O

Re: Tervek a következő évre

Hát egy agyagos sárgombóc volt a zacskóban, mindenféle kincsekkel, hulladékokkal.

Re: Tervek a következő évre

Megkaptam a magokat, nagyon köszönöm, már alig várom az időt....
Már csak annyit szeretnék tudni a dolgok tisztázása miatt, hogy a Marco féle Pequin magok akkor tehát Az USA-ból származnak......?
Meg talán erről a Bird Eye Africa-ról valami bővebbet...(fajta,csípősség..stb)

Re: Tervek a következő évre

Jól van na...picit fáradt vagyok.. megtaláltam a fajták és változatokban az afrikait...de az lehetséges ,hogy tényleg ilyen fajtát küldtél nekem.. Biggrin

"African Birdseye - A csípős paprikák, melyek fő bevételi forrásai Afrika egyes vidékeinek, ahol a hőségtől hihetetlenűl csípőssé érnek....." Biggrin
Honnan a csodából szerzed ezeket?

Re: Tervek a következő évre

Madisz!

Az afrikai Birdeye Marco közvetítésével Harald Zoeschke -től van! Ha megnézed az idézett cikket mégegyszer, akkor ott virít a neve a fénylépek alján Smiling

A Marco féle Pequin (vagy Piquin?) szerintem egyszerűen csak van Smiling Azért majd megkérdem tőle, hogy tud-e pontosabbat a származásáról. Amiről tud azokhoz szokott hozzáírni valamit, de itt nem volt semmi.

Szerintem azért a Birdaye és a Pequin paprikákat így bogyó alapján nem nehéz összekeverni és biztos vagyok benne hogy sokan össze is keverik. Pedig ha igaz akkor a növénynek másnak kell lennie. Mivel a Birdsaye-nak Capsicum frutescens-nek kéne lennie. A virága eltérő a C. annuumtól.

Majd meglátjuk Smiling majd fényképezz és mesélj!

Re: Tervek a következő évre

Tyű azannya Biggrin
A kép alatt látom, hogy Harald Zoeschke, de azt nem gondoltam,hogy ezek a magok is onnan származnak... Biggrin
Azért ez nem rossz "vérvonal"...

Re: Tervek a következő évre

Tabasco nagyon köszönöm a magokat! Bowdown
hétvégi programom már megvan: indul az ültetési szezon. Kíváncsi vagyok a kikelési sorrendjükre :Rolleyes

Re: Tervek a következő évre

Van világításod?
Elég sötét van még.. 8O

Re: Tervek a következő évre

Van, persze. Korai még a magvetés? Azt mondtátok, hogy több fajtának (pl. Rocoto) sok idő kell, ezért gondoltam, hogy mielőbb nekiállok. Tabasco -amint most is olvasható- tavaly januárban-februárban már vetett. Eddig egy akadály van: AgroCS föld nincs az OBI-ban, úgyhogy valami más pálmaföldet kell szerválnom, de majdcsak kitalálok valamit Eye-wink