A chilli fogyasztás hatásai

Nem a témához tartozik, de nem akartam új témát nyitni, így itt teszem fel a kérdést: hol lehetne utána olvasni a chilli fogyasztás élettani hatásainak. Gondolok itt függőség kialakulására, mert én már mintha ...
Okozhat-e gondot a "túladagolás" vagy a nagyon csípős chilli, stb...

Re: A chilli fogyasztás hatásai

nem kell megijedni:függőség VAN

Re: A chilli fogyasztás hatásai

Magyar szakirodalomban ilyet még nem láttam.

Tudomásom szerint nem alakulhat ki függőség, soha sehol nem is említettek ilyesmit.

Károsan a nem egészséges szervezetre hathat. Ha bélpanaszok, fekély, ... van akkor nagyon kell vele vigyázni, mert sulyosbíthatja.

Viszont annál több előnyps és gyógyító hatása ismert Smiling

Tudományosan megmagyarázható az csípős érzés kedvelése is Exclaim

Nem tudom, tudományosan, jól írom-e le a folyamatot, de valahogy így olvastam: A szervezet a hirtelen csípős érzést támadásként érzékeli, ezért adrenalint termel, a csípősség leküzdése pedig felszabadult jó érzést kelt és boldogság hormonokat termel. Remélem nem írtam zöldséget Smiling

Re: A chilli fogyasztás hatásai

Madisz nem értelek.

Ami szerintem nagy kisértés, hogy aki szereti az erőset, mind ételt csípősen akar enni és ettől egysíkúvá válik az ízvilág. Én legalábbis ezzel küzdök Smiling Nagyon kevés étel van amit nem küldök meg több kevesebb chilivel.

Re: A chilli fogyasztás hatásai

Biggrin épp most számoltál be egy kis vidám "függőségről" Biggrin
(Én is így vagyok ezzel Eye-wink )

Re: A chilli fogyasztás hatásai

madisz wrote:
:D épp most számoltál be egy kis vidám "függőségről" Biggrin
(Én is így vagyok ezzel Eye-wink )

/nem kell megijedni én is erre gondoltam./

Re: A chilli fogyasztás hatásai

Szevasztok!
Én azt mondom, hogy ne óvatoskodjatok az erős paprika evészettel, zabáljátok azt, mert negyon egészséges. Tabasco: Te írtad, hogy a nem egészséges szervezetre veszélyes. Legjobb tudomásom szerint tévedsz és azok is akik azt mondják, hogy nem bírja a gyomruk. Ilyen nincs. Ez volt húsz éve az orvostudomány álláspontja. A kapszaicin(= egy alkaloida ami a csipősségérzetet okozza) épp ellenkezőleg nemhogy rossz lenne a gyomorfekélyeseknek, hanem jó mert a gyomor nyálkahártyájának a termelését elősegítő anyagot termel, szóval igen jó a gyomor flórájának.

Következő dolog, hogy rákos betegeknek ajánlják ez irányban is folytatnak kísérleteket, de erről nem tudok sokat. Tény hogy sok c és a vitamin van benne.
A Pécsi Tudományegyetemen Szolcsányi professzor úr már több mint harminc éve kisérletezik a kapszaicin alapú új generációs fájdalomcsillapítón. Sajnos nem ismerem a legújabb fejleményeket.
És végül a paprika LEGFONTOSABB egészségügyi hatásáról szeretnékemlítést tenni: a szívbetegeknek -magas vérrnyomás, koszorúér betegség, vérrögképződés, (dohányosok-piások főleg)- hatalmas mennyiségben kell, hogy fogyasszák. A kapszaicin vérhigító, a vérrögképződést gátolja, vérnyomáscsökkentő. álljon itt egy link amin (nem) egy baromi érdekes eset található: http://www.shirleys-wellness-cafe.com/cayenne.htm
Aki tud angolul FELTÉTLEN OLVASSA EL. egy kis szótár néha szükséges hozzá(szotar.sztaki.hu) Az alábbiakban egy két gonolatot majd lefordítok belőle az angolul nem tudóknak meg a lustábbaknak.

Re: A chilli fogyasztás hatásai

bocs ez lehet hogy kicsit off-topic volt mingyá nyitok egy új témát

Re: A chilli fogyasztás hatásai

Nem volt nagyon off Smiling Érdemben nem tudok hozzászólni, nem vagyok orvos és szakmailag semmilyen alapom nincsen bármi mellett is érvelni. Ezért ilyenkor talán jobb az ovatosség mint a bíztatás, mert akkor baj esetén, még nyakon is csíphetnek, hogy mire biztatom az embereket.

Tény, ami tény én nagyon szeretm és élvezem a csípős ízt. Valamennyire hozzá is vagyok szokva, ezért kívánom és az átlagosnál többet és gyakrabban használok. Az is tény, hogy nagyobb kapszaicin adagra van szükségem a korábbi csípős íz érzéséhez.

Re: A chilli fogyasztás hatásai

Én a magam részéről hajlamos vagyok egyetérteni az egésszel így ahogy van!
Tehát maradok az eddigi chilizabáló életmódomnál Biggrin