oltalom

Üdv Mindenkinek!

Most csatlakoztam a fórumhoz, remélem senki nem haragszik meg érte.

Kezdem mindjárt azzal, hogy adminisztrátorunknak ellentmondok vala.
Magyarországon a magáncélú magcserebere illetve termesztés semmiféle törvényt nem sért, mivel a fajtavédelem csak és kizárólag a kereskedelmi célú termesztésre vonatkozik.

Tehát kéretik az ez irányú szabályozását a Fórumnak átírni, és nem riogatni szegény gyűjtőket Biggrin
javaslom a törvényi szabályozás áttekintését minden érdeklődőnek:
http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b10101/
a 3. fejezet a témába vág de a 3.3.2. A fajtaoltalmazás jogi szabályozása
és a 3.3.4. Fajtavédelem az EU-ban
az ami tök egyértelműen engedélyező irányt mutat nekünk magánosoknak Biggrin

Amúgy sajnos az a tapasztalatom, hogy a Mo-n forgalomba hozott paprikák csípőssége nagyonnagy szórást mutat fajtán belül, nem megbízható a piacon kapható "hegyes erős"-sem.

Megpróbálkoznék én is valami megbízható brutálerős fajtával, ha valaki megszánna néhány maggal....

Sajna az eddig vásárlási kísérleteim kudarcosak voltak, eddig majd minden évben vettem néhány "csinos" cserepes paprikát, de azok harmatgyengének bizonyultak...

Re: oltalom

Roberto!

Jól érzed, hogy nem vagyok jogász. Viszont nem vagyok biztos benne, hogy kellően körültekintő voltál, amikor egy füst alatt legalizáltál minden magáncélú mag cserét!

Nagyon örülnék, ha meggyőznél az ellenkezőjéről, ugyanis azt tapasztaltam, hogy teljesen tanácstalanul áltak a hivatalos szervek a hivatalos megkeresésemre, állásfoglalás kérésemre. Válaszaik részlegesek és nem kielőgítőek voltak.

A kérdéskör erősen érdekel ezért, hogy nagyobb hangsúlyt adjak neki külön kiemeltem a hozzászólásodat új szálat indítva.

Egy dolgot viszont kérek! Senki ne "mekkmesterkedjen", csak az szóljon hozzá, aki tényleg kompetens a hozzászólásban. (Ez természetesen rám nem vonatkozik az érintettség okán Biggrin) Olyan téma, ami nem megfelelő háttérinformáció és képzettség nélkül nem tárgyalható!

A témafelvetés előzménye, hogy kb. egy évvel ezelőtt majdnem minden nagyobb chili mag cserével is foglalkozó portált, világszerte felszólítottak, hogy hagyjanak fel ezzel és zárják be a szolgáltatásukat. Valamint egy olasz hivatalnok feljelentéssel fenyegetőzött azok felé akik az EU-ba magot hozatnak be.

Így több külföldi chili barátom figyelmeztett engem is. Összedugtuk a fejünket. Végül sokan teljesen bezárták a portáljukat, megunva a fenyegetéseket.

Én úgy döntöttem a rövid zárlatot feloldom úgy, hogy közben felhívom mindenki figyelmét a jogi buktatók veszélyeire is. Szerintem ez nem ilyesztgetés!

Remélem építő diskurzus alakul ki! Kiváncsian várom a folytatást!

Re: oltalom

Mit gondolsz az alábbi szituációról?

"Transplants are provided for the home gardener. Seeds from these peppers can not be legally saved to sell to others. You must plan to use these peppers for your own use.

Exclusive trademarks of the Redwood City Seed Company ( http://www.ecoseeds.com/ )"

Néhány fajta, pl a híres Red Savina ilyen jogi kitétellel vásárolható meg. Én ezt úgy értelmezem, mint a software lisens-et: akkor használhatom, ha elfogadom a felhasználás szabályait. Tehát dönthetek, hogy nem veszek ilyen magot, vagy veszek és ezzel elfogadom a feltételeket. Maga a termék bejegyzett védjeggyel rendelkezik és annak reprodukálását korlátozza hozzá kapcsolódó védelem.

Természetesen ez a paprikák nagyrészére nem vonatkozik. Hasonló szabályozást itthonról paprikára nem ismerek.

Azt viszont nem tudom a védjegy kiterjeszett-e minden országra ... viszont az eredeti szöveget nézve nincsenek benne felmentve a magánfelhasználók ... (saját használatra sem lehet Adidas tréninget varni Eye-wink

Mit gondolsz erről?

Én is csak amatőr vagyok, de az ellenzéko fajtából!!

Mo-on a magyar törvények szerint kell eljárni. Itt a törvényalkotás már elvégezte az EU jogharmonizációt.

A jelzett bekezdések lényeges része:

A fajtaoltalom ugyanakkor nem terjed ki az oltalmazott fajtának

* a magánszektorban való nem iparszerű felhasználására,
* a kísérleti célú alkalmazására,
* új fajták előállítására való felhasználására (nemesítői jog),
* saját felhasználású utántermesztésére (farmerjog).

Az, hogy mi van ráírva egyes vetőmagok csomagolására gyakorlatilag irreleváns, mert az az AMERIKAI vagy más szabályozás szerinti.

Ha neked már van olyan magod, akkor arra az ország határain belül a magyar jog szerinti szabályozás érvényes.... És lássuk be, hogy a saját felhasználásra történő paprikanevelés nem iparszerű, és erősen a magánszektorban történik Biggrin

Sőt, meg merem kockáztatni azt is, hogy elég sok olyan "üres" fenyegetést is kiadnak a "jogtulajdonosok", ami gyakorlatilag súrolja a törvényes határt, mert korlátozni akarnak engem a jogaimban a saját profitjuk növelése érdekében.

Továbbá arról sem vagyok meggyőződve, hogy egyik-másik "oltalmazott" és fenyegetésekkel védett fajta Mo-i bejelentése, védelme megtörtént, mert akkor azt államilag minősíttetni kellett volna, különben nem vonható be a nagyüzemi termesztésbe, és ez ismét alátámasztja azt, hogy a legtöbb fajtavédelmi szájtépés valóban csak üres fenyegetés!!

Ráadásul, ha a fajtavédelem időtartamát tekintjük, akkor az a bizonyos 25 év sok esetben lejárt, de a fajta előállítójának és szaporítóinak nem érdeke hogy bárki más rajtuk kívül eső forrásból jusson vetőmaghoz.

Az általad idézett sorok pedig egyértelműen a kereskedelmi forgalmazást tiltják, ajándékba adhatod, mert ha nem kérsz érte pénzt am már nem eladás Biggrin

Másrészt meg BIZONYÍTSÁK BE, hogy nem vettem vagy találtam egy csomag vetőmagot, sehol sincs feltüntetve, hogy a zacsit meg kell őrizni, mert ha nem, akkor ugrott a licensz.

És ha már a bizonygatásnál tartunk, akkor igencsak érdekes lehet, hogy egy nem steril környezetben termett paprika magja miféle genetikai változásokat tartalmaz az eredeti vetőmaghoz képest, mert ugye lehet, hogy egy új fajtát állítottam elő, és akkor aztán még a géntérkép sem bizonyítja, hogy az ő vetőmaguk volt amit felhasználtam, főleg, ha az sokadik generációs mag, ami a magáncélú felhasználásnál egyáltalán nem lehetlen!!!

Szóval, tisztelt amatőr nemesítő társaim! Munkára fel!!!! Biggrin