A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Rövidesen a palántáink felcseperednek, tehát időszerű topikot nyítni a következő kihívásnak a rettegett kártevőknek és fránya betegségeknek Sad

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Eddig már volt szó a palántadőlésről, mint gombás betegségről. Az ellenszer is ismert, nekem Funfazol volt a bevált szer.

Most viszont a nagy eső után, a jó melegben, várható a jelentős kártevő jelenlét, mely biztosan nem fogja kímélni a paprikáinkat sem.

Nekem az első áldozatom az Explosive Ignite Cry

Még nem tudommi lelte, de látom a levelein, hogy valami megtámadta. Sok apro kis izé van a levelein. Első lépésként hatásos karantén, nehogy átterjedjen és holnap valami átfogó kemikáliás támadás lesz, atka, tripsz, levéltatű és üvegházi moly ellen. Azon is gondolkodtam, hogy gyorsan megsemmisítem, nehogy nagyobb baj legyen.

Tehát uraim ideje résen lenni és kezdjünk beszélgetni a betegségeről is Exclaim

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Ezeket a problémákat én -nagyon remélem- minimalizáltam: az egész erkélyt beépítettem szúnyoghálóval, kívülről, így az egész erkééyen szabadon mozoghatok anélkül, hogy a növények -vagy én- bármilyen rovar támadásának lennék kitéve. Persze ez -sajnos- nem elég egy gombaspóra ellen, de az állatos része a dolognak rövidre van zárva Eye-wink

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Nekem a beteg növény a fördőszobában volt, a lakás legbelsejében! Tavaly is történt ilyen, a kártevők bárhol bármikor jelentkezhetnek. Arról nembeszélve hogy egy részük, nagyítóval is alig látható, tehát a szunyogháló nem akadály.

Légy résen Exclaim

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Igen, ezért is írtam, hogy a szúnyogháló csak a rovaroktól véd, a többi támadótól sajnos nem Cry

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Sziasztok!
Akadémiai székfoglaló témája is lehetne ez, nagyon komoly feladat, legyen a kertünk-növényünk bárhol.
Az én 300m2-es kertemet csak a bioszféra határolja, bekeríteni csak kutyák ellen tudom, nálam még a macska kártétel is gondot okoz.
Kedves Tabasco, valószínű trip-et fogtál, ne kérdezzed, hogy jutott be a fürdőbe, azonnal rovarölőszert neki! Lehetőleg taglózó szert, piretroidot, vagy hasonlót! A paprikás könyvben van vegyszerlista?
Nálam folyamatos harcból áll az év, időrendben: hideg, > korai fagyok, > brutális csapadék, > jégeső, > baktériumos betegségek, > lótetű és pajorok, > levéltetű(talán a legveszélyesebb), > gombás betegségek,> nyári viharkárok+szélkárok,> tápanyaghiány betegségek, ....
Emellett folyamatos gyomirtás, kapálás/talajlevegőztetés és öntözés a menü.
Ezt ne panasznak, csupán helyzetleírásnak vegyétek. Egyébként a kiültetett növényeim ( kb.500 tő) lassan elkezdi az új gyökereit nevelni.

A tegnap esti kapálás után ma megpróbálok rézzel lemosó gombaölést elkövetni. Rovarkártevőt még nem látok.
Van kifejezett "növénynagyító", azzal lehet vizsgálni a levelet... nagyon vigyázok rá, kincs a háznál.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Frint wrote:

Kedves Tabasco, valószínű trip-et fogtál,...

Tripsz Smiling

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

nálam egyenlőre semmi, komoly betegség nem érte a paprikákat, csak a múlt heti időjárás tépázott meg egy párat, jégeső,szélvihar.
amúgy ha eszreveszem hogy valami bibi van, mennyi időm van a védekezésre? bár gondolom rengeteg féle baktériumos, kátrtevős betegség van. de mégis? mik a leggyakoribbak?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Igyekszem egzakt választ adni: AZ ATTÓL FÜGG... Smiling
Komolyra fordítva: a levéltetű esetén még aznap kontakt, taglózó hatású szert kell kipermetezni, max 1 napot lehet várni, mert a levéltetű a vírusvektor, tehát a tetű az egyik fő vírusterjesztő. És bizonyára tudod, hogy a vírusos paprikát nem lehet meggyógyítani...
Baktériumok, gombák: én itt a prevenció híve vagyok ( ez egy karbantartó mérnöktől el is várható Smiling )
Szóval tervszerű, megelőző védekezés kell. Pl: nagy eső után rezes kezelés, aztán 2 hét múlva egy más típusú gombaölő szert kell kipermetezni ( pl: Sumilex)
Baktérium ellem 6-8 leves állapotban és virágzás körül/után Kasumin + valami gombaölő szert permetezek. Rovarkártevők ellen:
Taglózó szer: pl: Karate, Fendona, Chinmix/Chinetrin, Chess
Felszívódó: Bi-58, Mospilan, Unifosz 50 EC,...
Tripsz ellen van speckós szer: Fyfanon EW a neve.

A leggyakoribb betegségek:
- Alternáriás, szeptóriás levélfoltosság ( ez ellen van a megelőző kezelés),
- Lisztharmat ( ritka),
- Baktériumos betegségek ( csúnya munkát végeznek),
- Levéltetvek ( a legnagyobb veszély),
- Tripszek ( a legnehezebben irtható),
- Lótetú ( a kert legnagyobb ellensége !!!)
- Üvegházi molytetű (ritka)

Hát nagyjából ennyi plusz a különféle vírusok, ami ellen nincs mit tenni...

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Szevasztok!

Ez a tripsz nevű kutyafüle nálam is felütötte a fejét, meg némelyik növényemen a levelek végei kezdenek elszáradni.
Nem vagyok bioőrült(de majdnem), csak a józan ész határáig, és épp emiatt(a józan ész), én a saját fogyasztás céljára termelt paprikáimat nem nyomnám tele mindenféle peszticiddel. Én lebéltetvek ellen például egyszerűen lezuhanyoztam a növényt igen alaposan ami egy ideig hatásos volt, késöbb a tetvek újra elszaporodtak, akkor megint jött a zuhany. Ez a tripsz ellen megpróbáltam szintén mechanikai védekezést használni letépkedtem a pöttyös leveleket. Eyébként meg jóval több növényt ültetek mint amennyire szükség lenne, hogy legalább annyi biztosan maradjon meg amennyi kell.
Valamelyikőtök említette a megelőzés fontosságát. Én erre helyezném a hangsúlyt, mert szerintem egy fürdőszobában tartott növány biztosan nem olyan %-ban egészséges, mint egy szabad levegőn nevelt.
Továbbá kérdezem tőlletek, hogy milyen foldet alkalmaztok? Mert szerintem a sima virágföld az édeskevés. Én ilyen tőzeges homokos virágföldet kb 50%-ban perlittel kevertem. Ismeritek a perlitet, esetleg használjátok? A következő linken: http://www.pperlit.hu ;a letöltés menüpontban a perlitgyártás/letöltések/perlit vs. gyapot cikket olvassátok el ha érdekel a téma.
A paprikákat szoktátok táplálni valamiféle trágyával esetleg műtrágya? Én tavaly komposzt földön neveltem a növényeimet, idén az említett földkeveréket használom és időnként Hungavit-tet(bio levéltrágya) öntök a növényekre.
Frint, úgy néz ki hogy te értesz a dolgokhoz, itt említetted a különböző vegyszereket, de én óva intenélek például a Bi58 meg hasonló idegmérgek alkalmazásától amennyiben nem kiállításra akarod vinni a paprikáidat. (A Bi58-ról van egy legenda, hogy a 7 éves borból is kimutaható.) Kérdezném tőled hogy bio művelésben alkalmazható vegyszereket ismersz-e, ha igen kérlek oszd meg velünk.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Kedves fsail, én lennék a legboldogabb, ha vegyszermentesen, teljesen BIO kertészetben dolgozhatnék. Magam a biotermesztésről most szereztem be olvasnivalót, de úgy vagyok vele, mint a Szent Grál legendával, meg az UFO-kkal: szép történet,de nehezen tudom közel engedni magamhoz. ( bár mint minden hasonlat ez is sántít)
Szóval, ha láttad volna a cseresznyefámat 5 évvel ezelőtt, amikor kilószám(!!!) voltak rajt a fekekte levéltetvek, ha láttad volna, ahogy tavaly több száz(!!!) paprikámat támadta meg a vírus, a levéltetvek áldásos közreműködésével, ha láttad volna a fitoftórában elpusztult paradicsomjaimat,... akkor valószínű, hogy átgondolnád a biokertészkedés ötletét.
Minden amit termesztek, legjobb tudásom szerint ( vegyész-analitikus vagyok) vegyszermentes, pontosabban határérték alatti, bőven. A gyermekeim is ezt eszik. Csak akkor vegyszerezek, ha már nem tudok mást kitalálni. Szép történet a csalánlevél, zsurlófű, ürömlé, tárkonylé, macskagyökérlé, ... és a többi biofőzet, de erre napi 10 órányi munka mellett nincs sem erőm, sem időm.
Szégyen vagy nem: a rapid megoldást választom, és ha a növényt kell megmérgeznem, mert nem tudok jobb megoldást: akkor jönnek a szerves foszforsav észterek...ez van.
Lehet, hogy ki lehet mutatni a borból...más kérdés, hogy milyen hatással van ez, mindez az emberre. És ez innentől akadémikus vitába torkollna, azt meg nem akarnám, annál vidámabb fickó vagyok.

Tripsz: le lehet szedni a levelet, de könyörgöm: 500-600 tő paprika esetén mit tennél? A tripsz egyébként szabad szemmel jóformán nem is látható! Melyik levelet szedjem le akkor?

Minden létező és most fefutó bio javaslatomat, tudásomat szívesen megosztom veletek. Frint

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Szevassz Frint

Egyenes választ kaptam tőled, ilyenre vártam. Azt nem említettem hogy nem vagyok szakember a témában, azt viszont igen, hogy csak a józan ész keretein belül preferálom a bio megoldásokat. Amiket említettél ellenpéldákat maximálisan megértem, hiszen ott nem olyan körülmények voltak ahol az én módszereim célravezetőek lettek volna. Én azért mondtam itt ezt a "biobbnak" tűnő megoldás átgondolását mert tudomásom szerint itt senki sem nagyiparban nyomja az erőspaprika termesztést, és annak elenére hogy "nem értek a lovakhoz" nem ajánlanám senkinek, hogy otthon az erkélyén Bi58-azzon. Említetted, hogy: "Csak akkor vegyszerezek, ha már nem tudok mást kitalálni.", és a végén is írtad, hogy bio tudásodat megosztod velünk. Kérlek ezt feltétlenül tedd meg. Mindjárt rá is kérdeznék az általad említettekre, modjuk én ezek közül csak a csalánlevet hallottam, de arról is azt, hogy nem ér semmit: Ezeket a "növényleveket" csak idő hiánya miatt nem alkalmazod(arra hivatkoztál) vagy tényleg szerinted sem érnek semmit. Ha tudsz jobbakat kérlek azokat is írd le.
Sajnos a biokertészethez sem értek, de úgy tudom, hogy külön szakirány az agráron(www.szie.hu). szóval ufókhoz, meg szent grálhoz nem hasonlítanám.
A paradicsomjaimat soha nem támadja a tetü(gondolom az erősebb szaga miatt), szerinted ha kicsit vegyesen ültetném paprikákkal nem lehethogy attól is elriasztaná?
Tavaly levéltetvek ellen használtam pirimor-t, de amellett hogy nem ért semmit(a zuhanyos módszer sokkal hatásosabb volt), egy "vegyszerbarátabb" ismerősöm óva intett a használatától, mondván, hogy zárt térben soha ne alkalmazzak ilyet, meg hogy ez elég kemény szer.(szobanövényekhez árulják és asszem csak 3 napos szer)

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Szia fsail Smiling

Hol is kezdjem? Nálam legalább 400 tő erőspaprika, chile, és társai vannak, ez még nem nagyipar, de már messze nem balkonkertészet 10 cserép növénnyel. Más méretek, más módszerek...
Az erkélyen ha nem fúj a szél, és az elsodródott permetszert felmosod, símán lehet komoly szert használni, a lakásba ne sodródjon be- ez a lényeg!
Elhiszem készséggel, hogy egyetemi szinten oktatják a biogazdálkodást, főleg a zöldségtermesztést (talán itt van komoly esély a zöld gazdálkodásra).

A növényi levekben lehet valami...én eddig csak dohánylevet használtam, az remek rovarölő hatású. Ha időm engedi, nagyon szívesen küldök Neked fénymásolt receptúrákat. A csalánlé biztosan komoly hatóanyagokkal bír, az egy csodanövény !!!

Az UFO hasonlatom természetesen sántít, az a bajom nekem ezzel az egész BIO dologgal, hogy szerintem oly módon szennyezett a talaj, a levegő, a felszíni vizek, és még ki tudja hogy mi minden, hogy gyakran az az érzésem, hogy Sziszifosz munkáját vállaljuk fel, műszerész fogókkal próbálunk egy 424-es gőzmozdonyt javítani.

Ennek ellenére a magam részéről csak bátorítok mindenkit, hogy kísérletezzen vele, én is ezt teszem ( "aranyáron" vettem németországból dohánymagot, hogy nikotinlevet főzhessek, pont levéltetvek ellen !!! )

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Azt mondjátok meg, hogy hogy a csodába tud a liszteske(meg a tetv) a harmadik emeletre följutni(bámulatos) :?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Éna negyediken vagyok, oda is elsodorja a szél Sad

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Legnagyobb ellenségem mostanában a macskák. már több picike paprikát is kikapartak, ma reggelre 2 pici tő tünt el nyomtalanul.
Frint te hogy védekezel macskák ellen?
nekem már nagyon elegem van belőlük Evil :twisted: Evil

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

off: én nagyon szeretem a cicákat Smiling Frint cicája különösen aranyos Biggrin

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Tabasco wrote:
off: én nagyon szeretem a cicákat Smiling Frint cicája különösen aranyos :lol:

a mi cicáink is aranyosak Eye-wink csak már elegem van abból, hogy a kertbe járnak sz#rni, kikaparják és ráfekszenek a paprikákra Evil
Morzsi kutya már megértette, hogy a kertbe nem megyünk Biggrin

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Mi takácsatkázunk. Eddig irtottuk őket VAPÉval, Biolával és kézzel lábbal. Semmi eredmény. Most vettünk takácsatka irtót. Meglátjuk.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Komolyan aggódom a kint levő növényeimért, 12 fok van, a fólia alatt is csak 15. Remélem, a virágzó paprikák átvészelik ezt a brutális hidegfrontot ( most láttam, szászországban lefagytak az utak, és reggelre havazott)
Csúnya gyökérfekély tud kialakukni ilyenkor...

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

rucola wrote:
Legnagyobb ellenségem mostanában a macskák...
Frint te hogy védekezel macskák ellen?

Macsaka ellen használj kutyát Smiling
Komolyra fordítva: macsamentával terelem a kert másik felére és ruta van a kert elején, azt gyűlölik a macsekok...Samu úr, a kertészmacska csak játszik, mikor kint vagyok, de inkább elhessegetem.
Macskamentát küldök neked, ha kell, rutát is, bár még elég kicsik.
A saját macskát szoktatni kell, az idegent meg elhessegetni.
Macskának a kertben nincs helye !!! Irgum-burgum

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Sede!

Komolyan érdekel a takácsatkás story. Először is, hogy hogyan jelentkezett milyen tünetekkel, látható jelekkel. Aztán a vége is, hogy hogyan küzdötted le őket Smiling

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

a mi macskáink a kutyával együtt, összebújva szoktak aludni :Rolleyes
macsakmentát még nem láttam sehol. tudnál küldeni?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Tabasco wrote:
Sede!

Komolyan érdekel a takácsatkás story. Először is, hogy hogyan jelentkezett milyen tünetekkel, látható jelekkel. Aztán a vége is, hogy hogyan küzdötted le őket :)

Azt hiszem először az erkélyen lévő kukacvirágok kapták el, vagy a bonsai-on volt, amit vettünk. Kezdetben csak azt lehet észrevenni, hogy a leveleket a fény felé tartva átnézünk rajtuk, akkor pöttyök voltak bennük, ahol talán a lárvák rágják belül a levelet. Aztán később fekete pöttyöket lehet látni a leveleken, és pókháló szerű szövedéket. A növények levelei hamar tönkrementek és a növény hajtásai bepókhálósodtak. Szinte semmivel sem lehet kiírtani őket, mert a pókháló szerű szövedékben biztonságban vannak. A Biola nevű tetü és takácsatka írtó az amit régebben vettünk, de nem igazán volt hatásos, inkább csak kordában tartotta őket, ha állandóan permeteztük a növényt. Most vettünk felszívódó takácsatka irtót, de az eredmény még nem látható. Azt hiszem ez is csak az állat valamelyik fejlődési stádiumában hat.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Én, amikor atka gyanúm volt készítettem egy széles spektrumú mixet Sanmite 20 WP -ből és Mospilan 20 SP-ből. A következő kezelésnél pedig Sanmite helyett Mitac-ot tettem bele, a harmadignál pedig megin az első keveréket.

Ha teljsen tanácstalan voltam, hogy mi okozza, akkor a biztonság kedvéért még tettem bele Chess 25 Wp is. Eddig ezzel mindent kinyírtam és megmenekűltek a növények.

Igaz, emellet a legfertőzőtebb, vagy ha éehet, minden fertőzőtt levelet megsemmisítettem.

Viszont az Explosive ignite kifogott rajtam. Semmi nem segít és senkinek ötlete se, hogy mi lett vele. Az index növényvédelmi topicjában is csak forogtak a szemek.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Frint. említetted a macskamentát. megnéztem legújabb könyvemben: Kis zöldfűsszer lexikon, ebben azt írja a macskamentáról( nepeta catarina), a hím macskákra afrodiziákumként hat. a macskák boldogan telepednek a növény közé, dörgölőznek hozzájuk, sőt esznek is belőlük.
gondolom neked akkor másféle macskamentád van.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Egy hét távollét és a paprikák máris megsínylették Sad Előső napok túlzott belocsolása, ami aztán persze nem tart ki egy hétig. A zárt ablakok levegőtlensége. Szerintem van itt gomba, baktérium, állat minden. Nagy generális permetezés lesz ebből.

Az Explosive Ignite viszont nem romlik tovább, sőt !!!

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Sziasztok,

Megint egy kis segítség kellene. Ti mivel éritek el, hogy a virágok meg is termékenyüljenek? Már nagyon sok virág van/volt a paprikáimon (persze nem mindegyiken), de a kötődés csak a Jalapenon, a Praire Fire chilin és legújabban a Bolivian rainbowon történt meg, de csak egy-két paprika erejéig.
Mivel a mehekben nem bíztam, mert nem masznak fel az 1. emeletre, ezért a kezembe vettem a dolgokat es apro ecsettel poroztam eddig a virágokat. Mi erről a véleményetek? Van eredmény, de nem tudom, ez e a legjobb megoldás?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Kissé off topic a kártevők topicban a virág kötésének kérdése :Rolleyes

Én is ecsettel segítem, meg az újam hegyével a dolgokat. Vigyázva a direkt keresztbe porzás elkerülését, használommind a tíz újamat, külön minden növényre. Smiling

így nem lehet megmondani miért nem kötnek a virágok. Kicsi cserép, nem megfelelő tápanyag ellátás (túl kevés vagy túl sok), nem megfelelő öntözés (túl kevés vagy túl sok), nem megfelelő fénykörűlmény, hőmérséklet, páratartalom. Végül is mind a kevés virág kötéshez vezet.

Lehet hogy valamiért gyengének érzi magát a növény a termés felneveléséhez. Próbálj az ő fejével gondolkodni!

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Tabasco wrote:
Kissé off topic a kártevők topicban a virág kötésének kérdése :Rolleyes
Én is ecsettel segítem, meg az újam hegyével a dolgokat. Vigyázva a direkt keresztbe porzás elkerülését, használommind a tíz újamat, külön minden növényre. :)

Bocsesz, de ilyen topic nem volt.
Erről a direkt keresztbeporzásról mondanál valamit. Én most mindent porzok mindennel, hatha sikerül.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Na akkor indítok majd egy új topicot neki itt Smiling és át fogom mozgatni az itteni beszélgetésünket ez ügyben.

A keresztebe porzás, az amikor egy másik növénnyel virágával porzod be a növényedet. Azonos fajon belül ez még tanácsos is, de én nagyon ügyelek a fajta tisztaságára és igyekszem az idegen beporzást elkerülni, mert ezzel kerszteződhet a növény és én ezt nem akarom.

Az össze vissza beporzott növény termésének a magjából eléggé lutri hogy mi lesz.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Valami zűr van a tulipánokkal.
Nem lesz könnyű leírni, de megpróbálom:

Olyan mintha morzsalékos lenne a levele fonákjának a felszíne,de jobban megnézve (elképesztő) a levélen belül vannak fehéres foltocskák,miközben 'állatoknak' nyoma sincs.
Segítséééég!

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

a tulipánpapr. levele elkezdett összepöndörödni és lehullani...

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Madisz ez számomra új rémület, ezt nem ismerem. Elkéne vinni egy levelet valami gazdaboltba és megmutatni, hogy adjanak tanácsot. Nem tudnád esetleg valahogy lefényképezni? Hátha akkor beugrik ha látom.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

megpróbálok utánajárni.(a fényképezés nem biztos)

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Érdekelnek a fejlemények, feltétlenűl írjál Exclaim

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Ma nem tudtam elmenni a gazdiboltba, de ha lesz időm hétfőn megkérdezem mi lehet ez.Az is lehet, hogy valami tök hétköznapi betegség, csak én nem ismerem fel.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Baj Van! 8O
Megtámadott a tetű.....
Kivinni nem merem a paprikákat permetezni a hidegbe, bár most egy picit enyhébb,de a szobában nem akarok fújkálni a gyerekek miatt....
most mit csináljak... :?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Upsz, ilyenkor? 8O Milyen tetű? Fürdőszobában tudom elképzelni csak (pl. kádban) a permetezést ilyenkor, de mekkora maga a növény? Idei vetés már? Mert akkor még nagyon picike. Nem lehet, hogy maga a föld volt szennyezett? Én még nem vetettem, Tabasco küldi a magokat, utána indítom a szezont, ez viszont mindenképpen elkeserítő lehet, rögtön így kezdés után.... Sad

Az jutott még az eszembe (lehet, hogy nagy hülyeség), de mi lenne, ha x időre a szabadba tennéd a paprikákat? Nem tudom mennyire fagytűrőek a növények meg a tetvek, de lehet, hogy a kártevő nem bírja 1-2 óránál tovább a hideget, míg a növény igen. Erről vagy Frint, vagy Tabasco mester biztos, hogy jó infókkal tud szolgálni.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

A tavalyi Rocoto...... ,de sajnos nem egy hanem az összes növény a szobában.
Már kezd sárgulni a levele.Nem tudom mit szólna hozzá, ha kitenném Biggrin

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Az enyémek is nagyon gyatrán néznek ki, de csak az a lényeg hogy ne pusztuljon el! Ki kell húznia tavaszig, akkor alapossan visszavágni, átültetni nagyobb cserépbe és tápoldatot adni neki.

Nekem még a takácsatka is betámadott, ha jól azonosítom Sad
http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/paprika/novv_17.htm
De majd valami univerzális vegyi bomba lesz úgyis a fegyver.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Jó hír a szobai termesztőknek és a barátságosabb megoldások kedvelőinek:

Vettem a helyi gazdiboltban rovarölö spray-t.
"Fito- Insect spray
Környezetbarát
Biogazdálkodáshoz ajánlott.
Gyakorlatilag nem mérgező"

Jelenleg tesztelem, majd beszámolok.
Volt többféle, különböző kártevők ellen..

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Nagyon rosz idő, van, másodsor is megbetegedtek a tabascoim. ezelőtt 1x ilyen hideg esőbe már bepöttyösödtek a levelei, lehullott a fele, még a virágok is. már végre kihajtotta az új leveleit, erre kezdődik újra... a 7 tabascón lesz nagyjából 10 szem, de egyenlőre csak 1 pirosodik. többi se áll túl jól..

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Hasonló cipőben járok. A Cayenne levelei (ami maradt még neki) szép lassan sárgulnak és hullanak le. A paprikái viszont még zöldek Cry A Pequin éppencsak, hogy elkezdett teremni, az Aji Red és most hozza a paprikákat. A de Arbolon ezer van, de mind zöld. Ami eddig beért az a Chocolate Bell és a Jalapeno, egy-két cseresznye és a Serrano kezd, de nagyon lassan. Kíváncsi leszek mi lesz, ezek az éjszakai 8-10 fokok nagyon nem tesznek nekik jót... Evil

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

be kéne fóliázni őket... :?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

BaaaL wrote:
be kéne fóliázni őket... :?

Egy majd' 2 méteres Ajit? Biggrin Így is ki kellett kötöznöm, mert a paprikák veszélyesen elkezdték lehúzni az ágait.

De nem járnék sok sikerrel a Pequinnel és a de Arbollal sem. Amellett, hogy hatalmasak, keresztben már kinőtték az erkélyt.

Ha a nappalok továbbra is naposak maradnak és a 20 fok feletti hőmérséklet rendszeres lesz, akkor -szerintem- nem lehet nagy gond. Kivéve, ha sokáig maradnak a 10 fok alatti éjszakai hőmérsékletek.... :?

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Én azt csinálom hogy nem este locsolok, mint ahog yrendesen szoktam, hanem reggel, hogy ne álljon vizes földben éjszakai hidegben, hanem a nap melegítette nedves földben. Ez nagyon sokat számít! Tényleg aggasztó hogy hogyan fognak beérni ilyen állapotban mint ahogyidén vannak a paprikák.

Bíztasson hogy szinte karácsonyig kint vannak nálam a már majdnem élettelen paprikák és a termések lasan de a fagyokig éredeznek. Leszedve tálcán a szobába pedig "készre" érnek.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Mától én is úgy locosolok, ahogy tanácsoltad. Reggel meg is kapták az adagjukat, ezentúl én is áttérek erre a módszerre Eye-wink

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

A kertészkedés, lészen az szabadföldi vagy balkon növénytermesztés, nagy körültekintést és odafigyelést igényel. Mivel minden fűszernövénynek megvan a maga természetes ellensége, éppen ezért azokkal szemben védekezni kell! Napjainkra elszaporodtak a klf. Mérgek és tartósító szerek, amivel nem csak a környezetünket, de magunkat is írtjuk, de rendesen. Akinek gyermeke van, vagy csak egy balkonja, és rendszeresen készít varázslatokat az általa termelt növényekből, annak nem éri meg, a sokszor drága, és nagyon mérgező szerek használata. Mit lehet ilyenkor tenni? Semmi pánik, két lehetőségünk is van. Speciel én mind a kettőt egyszerre alkalmazom. Az egyik a társítás, míg a másik a bio védekezés.

Társítás!
Minden növénynek van immunrendszere, és ha ügyesen egymás mellé ültetjük őket, vagy egymás közelébe, akkor megvédik egymást a másik korokozójával szemben. Ilyen csodanövény pl. a Levendula, mely nagyban védi dísz és fűszernövényeinket a levéltetvek ellen.

Néhány fűszernövény, amit magam is termelek.
-Bazsalikom: Jó szomszédja a levendula és a kerti zsázsa és a metélőhagyna, de ne legyen soha a közelében Borsmenta.
-Borsikafű: Izsóp, Kakukkfű, Levendula, Mályva, de soha Borsmenta
- Kakukkfű: Borsmenta, borsikafű, Izsóp, Kamilla, Zsázs, Körömvirág, Levendula, Mályva, Metélőhagyma, Szurokfű, de soha Borsmenta.
- Petrezselyem: Minden esetben legyen mellette kapor.
Lestyánt semmi mellé ne tegyetek, mert az minden más növényt megöl!!!

Ezen felül permetezni szoktam a növénykéimet. De nem vegyszerekkel, hanem tea oldatokkal. Mivel fűszernövényeink általában igénytelenek, néha megfeledkezünk arról, hogy csekélyke tápanyagra nekik is szükségük vagyon.

Táp és védő anyagok.
Zsurló és Csalántea. Mindkettő gombokért kapható bármelyik gyógyszertárban, bio vagy drogériában. A csalántea kivonat fűszernövényeknél ritkán, módjával alkalmazható!, de paprikáinknál elhagyhatatlan. Megelőzés és erősítés.

Szóval, 150 g szárított zsurlót vagy csalánt 10 liter vízzel felengedünk, egy napot állni hagyunk, majd 30 percen át lassú tűzön forralunk. Miután kihül6t 1:5 arányba hígítsuk, és ezzel lehet permetezni. Véd a levéltetű és a lisztharmat és egyéb gombabetegségekkel szemben.

Fokhagyma-hagyma oldat:
Ellenállóvá teszi növényeinket a gombabetegségekkel és egyéb fertőző bacikkal szemben. Csak a növények földjére permetezve!
500 g. hagyma és fokhagyma 10 liter víz. Forralás, vagy hagyni erjedni. 1:10 arányban kell hígítani.

Ahogy mi is, úgy növényeink is szeretik a sört. Gondolhatnátok, hogy mi a serről beszélek, de tény, hogy a sör a levelekre permetezve igen jó hatással van.

Most ennyi, majd még folytatom

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Majd elfeledtem. :oops:

Kenőszappan, víz és denszesz keveréke. 150 g. kenőszappan 10 liter víz, és 1 liter denszesz. Nincs az a levéltetű, ami ellenáll, de ha csalánnal permeteztél előtte, akkor elég erősek lesznek a növények ahhoz, hogy kilábaljanak a támadás okozta sokból, és kevesebb dög is lesz rajtuk.

Van valahol egy receptem, ami könnyebben elkészíthető, és gyorsabb csalán, zsurló, fehérüröm és cickafark főzeteket tartalma. Megkeresem, és leírom. Nekem nagyobb mennyiségben kell, és helyem is van, így én azt használom, amit leírtam.

Re: A nagy ellenségek, KÁRTEVŐK - BETEGSÉGEK

Szkeptikus vagyok a társítás hatékonyságával szemben Sad

Nálam a levendula inkább vonza a tetveket mint űzi. Frintnél meg a csodaszép lestyán a sikeres és szép fűszerkert közepén ...

Hát nem tudom....