Ültetés, föld, cserép ...

Melyik fűszernövényt melyikkel lehet összeültetni?

Sokszor kérdezik, sokakat érdekel a kérdés. Én nem szeretek egy edénybe többet ültetni, ritka hogy "összeköltöztessek" füszernövényeket. Ez alól kivétel a kakukkfüves balkonládám, amiben három-négy féle kakukkfüvet ültettem és egy borsfű, kakukkfű párosom.

Milyen ültetőedényt (cserepet) használsz a fűszernövényekhez?

Természetesen a növény mérete (várható mérete) határozza meg, de általánosságban az a tapasztalatom, hogy elegendő egy 16-20 cm-es edény, hasonló mélységgel. Mentához, rozmaringhoz, bazsalikomhoz nagyobbat használok. Kakukkfű, oregánó van kisebben is. Teleltetésnél előny a nagyobb, könyebben kifagy az arra érzékeny egy kisebb cserépben.

Milyen virágföldet használsz a chili paprikákhoz és paradicsomhoz?

Nagyon fontos a kiválló földkeverék! Sokkal igényesebbek és érzékenyebbek, mint a fűszernövények. Garry általános virágföldet, AgroCS általános virágföldet, vagy AgroCS zöldség földkeveréket ajánlok. Nem tanácsolom a rossz tapasztalatom miatt a Florasca, Vegasca keverékeket. Nagyon fontos lehet a megfelelő rétegezés kialakítása is. A cserép, dézsa ... aljára 1-2 ujjnyi apró sódert érdemes tenni.

Milyen virágföldet használsz a fűszernövényekhez?

A fűszernövények nagy része mediterán növény, amely az enyhén lúgos, laza földet kedveli, jó vízáteresztő képességgel. A nehezen kiszáradó, tömött, pangó föld megfolytja. Eddig a legjobban bevált az AgroCS cég "pálma" földjének és valami más jó minőségű általános virágföldnek (pl Garry) a nagyjából 50%-os keveréke. Rossz a tapasztalatom a Tesco gazdaságos és a Florasca földekkel. Lehet és érdemes kisérletezgetni, kevés "kaktusz" földkeverék, vagy homok hozzáadásával.

Syndicate content