Frequently Asked Questions - Ültetés, föld, cserép ...


Ültetés, föld, cserép ...

Sokszor kérdezik, sokakat érdekel a kérdés. Én nem szeretek egy edénybe többet ültetni, ritka hogy "összeköltöztessek" füszernövényeket. Ez alól kivétel a kakukkfüves balkonládám, amiben három-négy féle kakukkfüvet ültettem és egy borsfű, kakukkfű párosom.

Minél nagyobbat és minél mélyebbet! Kevés az a fajta (főleg az "ornamental" - dísz változatok), ami megelékszik egy kisebbnek mondható 14-16 cm-es cseréppel. Szemmel láthatóan jobban érzik magukat a hatalmas dézsákban. Nekem jól beválltak az újabban beszerzett nagyon mély "pálma" cserepek, 30-40 cm-es mélységgel. Sokszor inkább több példányt egybe ültetek a helyszűke miatt, de akkor is inkább a nagyobb cserép mellett döntök, mint hogy mindet külön ültessem kisebb cserépbe. (A párosításoknál figyelni kell a kereszteződésekre és a keresztbe porzás megakadályozására, ha minőségi magot akarunk nyerni!)

Természetesen a növény mérete (várható mérete) határozza meg, de általánosságban az a tapasztalatom, hogy elegendő egy 16-20 cm-es edény, hasonló mélységgel. Mentához, rozmaringhoz, bazsalikomhoz nagyobbat használok. Kakukkfű, oregánó van kisebben is. Teleltetésnél előny a nagyobb, könyebben kifagy az arra érzékeny egy kisebb cserépben.

Nagyon fontos a kiválló földkeverék! Sokkal igényesebbek és érzékenyebbek, mint a fűszernövények. Garry általános virágföldet, AgroCS általános virágföldet, vagy AgroCS zöldség földkeveréket ajánlok. Nem tanácsolom a rossz tapasztalatom miatt a Florasca, Vegasca keverékeket. Nagyon fontos lehet a megfelelő rétegezés kialakítása is. A cserép, dézsa ... aljára 1-2 ujjnyi apró sódert érdemes tenni.

A fűszernövények nagy része mediterán növény, amely az enyhén lúgos, laza földet kedveli, jó vízáteresztő képességgel. A nehezen kiszáradó, tömött, pangó föld megfolytja. Eddig a legjobban bevált az AgroCS cég "pálma" földjének és valami más jó minőségű általános virágföldnek (pl Garry) a nagyjából 50%-os keveréke. Rossz a tapasztalatom a Tesco gazdaságos és a Florasca földekkel. Lehet és érdemes kisérletezgetni, kevés "kaktusz" földkeverék, vagy homok hozzáadásával. Azon kevés növény számára, amely nem lúgos földet igényel, sima, laza, jóminőségű földet ajánlok (és használok), mint pl az AgroCS általános virágföldjei.