Paprikafajták kereszteződése, tudatos keresztezése

Szeretnék egy topicot nyitni, amelyben a keresztezésekről lehet beszélgetni.

Általában igyekszünk a fajtákat "tisztán" tartani, de egy-egy véletlen kereszteződés meglepő, kellemes meglepetéseket is okozhat. Egy -egy ilyen meglepetés felkeltheti az ember érdeklődését, kíváncsiságát, hogy tudatos keresztezéssel kísérletezzen.

Nekem lett egy ilyen véletlen, keresztezett növényem. Egy sötét lila növény összekereszteződött egy spanyol kis hegyes, pirostermésű chilivel, és nagyon meglepődtem, amikor következő évben mindenféle keverék növényeket kaptam. Volt köztük eredeti lila, keverék, de eredeti kis piros termésű nem. Hiába veszek magot mindig az eredeti formájú lilából, mindig keverékeket kapok. Viszont tavaly lett egy növényem, ami jó keverék lett, továbbszaporításra érdemes. A növény enyhén volt sötétlombú, a virágra nem emlékszem, a termés először fekete volt,majd piros lett, és ami miatt tovább szeretném vinni, a termések a szárítás során nem száradtak,ráncosodtak agyon, szép, piros, sima, fényesek maradtak.
Logikám szerint úgy gondolnám, hogy ennek a növénynek a mindenkori utódaiból mindig az azonos tulajdonságokkal rendelkezőt kell továbbszaporítani, és az idegenbeporzást pedig elkerülni. Így lassan,több év alatt létrejöhet egy önálló fajta, a növény utódai pedig homogének lesznek, nem pedig hol az egyik hol a másik ősszülő tulajdonságait képviselik.

Ha valakinek van tapasztalata keresztezésben, kérem ossza meg a többiekkel!

Re: Paprikafajták kereszteződése, tudatos keresztezése

Mint írtam, érdekel a keresztezés, de mivel elég tapasztalatlan vagyok még paprikanevelés terén, ezért inkább az ellenkezőjével, a fajták tisztántartásával szeretném kezdeni. Biggrin
Ha a kert kb. 400 m2-es, akkor az jó megoldás, ha a különböző fajtákat a lehető legtávolabb ültetem egymástól? Milyen messze jut el a pollen?

Nem ide tartozik, de megkérdezem, milyen talajt szeretnek a paprikák? Hol találok erről részletes infót? A komposztot gondolom ők is szeretik...

csucsesz