A chilipaprikák növekedése

Hello Mindenki!

Érdekes megfigyelést tettem minden fajta chilipaprikám növekedésével kapcsolatban. A paprikáim egy darabig egyenesen fölfelé nőnek, majd egy idő után csak elágazó hajtásokat hoznak.

Vajon ez normális?

Vagy azért nőnek így, mert sok tápszert adtam nekik? Vagy ez a fajta növekedés a növény magasságához kötött, és genetikailag van kódolva bennük? Esetleg ahogy más növénynél, a nappalok hosssza szabályzza a növekedésüket? Vagy a fény intenzitása?

A legnagyobb chili paprikám már lassan 80 centi magas, de ledobja a virágbimbóit. Lehetséges, hogy most a vegetatív növekedését kényszeríti ki valamilyen tápszer?

Beszéljük meg ezt a dolgot, érdekelnek a ti tapasztalataitok!

Re: A chilipaprikák növekedése

Jó sok témát érint amit felvetettel Smiling

Egy felől meghatározza a növény fajtatulajdonsága, genetikai kódolás alapján. Én azt is megfigyeltem hogy az egyes fajták nagyjából ugyanannyi nódusz után ágaznak el először.

Egyes fajták szinte meg sem akarnak állni a növekedésben, mások pedig hamar elérik a teljes magasságot és utána már csak bokrosodnak.

Össze fögg ez a termés hozatal módjával is. (determinált, féldeterminált és folytonnövő) Amelyik a növény csúcsán hozza a terméseit (determinált) az már ott meg is áll a növekedésben.

A bokrosodás mértékét befolyásolja a tápanyag és még gondolom számos tényező. Tápanyaggal és spec fenyspektrummal lehet erőszakoskodni a vegetatív, vagy generatív fejlődést segítve.

Az első virágok eldobása nem kár, sőt szerintem jobb is. Én jobban örülök az erős nag ynövény időben való virágkötésének és termésének. De ettől függetlenűl azért tényleg már most érdemes fiyelni, hogy minden rendben van-e és nem azért dobja-e le a virágokat, mert valami nem tetszik neki. Túl hideg, túl meleg, túl nyirkos, túl száraz, vagy pont a nem megfelelő tápanyag. (én idén eddig egyszer tápoldatoztam, mostanában megint fogok)

A túl korai kötés eleinte boldogított és nagyon örvendeztem neki, de aztán amikor az araszni növényem próbált beérlelni egy félaraszni termést, megsajnáltam Smiling Semmi ereje nem maradt növekedni, az egyetlen, a méretéhez képest kapitális terméssel kinlódott szegény.

Re: A chilipaprikák növekedése

a jalapenoim nagyon picikék, nincsenek tíz centisek,de már látok rajtuk bimbókezdeményeket. nem kéne ehez még nőniük? vagy ez természetes :Rolleyes

Re: A chilipaprikák növekedése

Érdemes a csilik csúcsát még kiskorukban lemetszeni, hogy bokrosodjanak? Származik abból hátrány, hogy 80cm egyenes szár után bokrosodik csak, vagy éppen előnyös? Mert eddig minden egyes hajtása egyenes volt, viszont most csak elágazásokat hajt. Nem kéne már egy ekkora paprikának virágoznia is? Evil Biggrin

Nem tudod véletlenül, hogy annak a fajta piros hosszúkás csilipaprikának amit itthon sok helyen árulnak mi a neve? Lehet-e ezt a fajta paprikát lakásban teleltetni? (mert az emlegetett paprikám is ilyen fajta)

Re: A chilipaprikák növekedése

Ilyen chilit már én is vettem,kíváncsi vagyok milyen fajta.

Re: A chilipaprikák növekedése

Nem tudom, jó helyen teszem e fela kérdésemet, de...

Az a gondom, hogy egy-két alsó levele a Jalapeno palántáknak elkezdett sárgulni (szerintem le is esik hamarosan)
Ugyanez fokozottan jelentkezik a szendvicsparadicsom palántákon, holott ügyelek arra, hogy mindig nyirkos maradjon a földjük.
Ha nem a vízhiány akkor mi okozhat ilyen tüneteket??

Re: A chilipaprikák növekedése

pl. a vízhiánnyal ellentétes tényező Eye-wink Nekem is mindig eldobja aljó pár levelét. Amig nem túl drasztikus a jelenség addig szerintem nem gáz.

Re: A chilipaprikák növekedése

Köszönöm! Én is gondoltam rá, ezért aztán vettem is egy kis permetezőt, most ezzel öntözöm őket. Nem árt a növényeknek, hogy a levelei rendszeresen vízcseppesek lesznek? (Gondolom nem szabadna, hiszen a természetben sincs másképpen, talán csak nem ilyen gyakran)

Re: A chilipaprikák növekedése

Tabasco: nem lehet, hogy ez ugyanaz a dolog, ami nálam is volt, azaz a sziklevelek sárgulása-leesése? 8O

Re: A chilipaprikák növekedése

Képzeljétek: az Aji Red-em 176 cm és most virágzik, mint a bolond. A de Arbol 150 cm, és tele van paprikával (igaz, még zöldek), A Jalapeno, Serrano, Chocolate Bell, Cayenne is mind-mind szépen terem, egyedül a Pequin az, amelyik még nem virágzik, de a maga 160 centijével a második legmagasabb növény. A Pequin mikor fog végre virágozni? Vagy még növésben van? 8O Ti mit tapasztaltok?

Re: A chilipaprikák növekedése

dydand! akkor a méret terén idén Te vagy a nyerő! Gratula. Csináljál majd sok egész alakos fényképet!

Nálam nőnek mint a bolond gomba, bokrosodnak, de még alig virágoznak. Aggódom :Rolleyes

Re: A chilipaprikák növekedése

Hát persze, hogy le fogom fotózni őket! Amúgy is készítettem már jópárat, igaz, azok közeliek és a virágokat, terméseket fényképeztem.

A Pequin nálam azért érdekes, mert a dézsában lévő hatalmason még csak duzzadnak a bimbók, a kis cserépben lévő kis csökött (azaz nagyon kicsi, de fájt a szívem kidobni annakidején) pedig már termést nevel... 8O