Köszöntelek a weblapomon!

Ezeket az oldalakat saját kedvtelésemre szerkesztem elsősorban a kedvenc hobbymról, a fűszernövény kertészkedésről, másodsorban pedig a családomról. Ha érdkelnek a fűszernövények, chili paprikák, akkor biztosan találsz olvasnivalót az írásaim között, vagy érdekes fényképeket a fotógalériában.

My balcony at summer of 2004
A balkonkertem 2004 nyár közepén

A "Kérdések és Válaszok, GyIK/FAQ" részben inkább kezdőknek segítő rövid, praktikus kérdések és válaszok vannak. Ha nem találtál választ a felmerülő kérdésedre, írjál (info@spicy.hu) és igyekszem kibővíteni vele a válaszok sorát.

Az "Magyar tartalmak" blokkban, főként részletes és hosszú munkákat találsz. Lassan, évente tudom bővíteni egy-egy írással, mert ezeken tényleg sokat dolgozom.

A "Chili paprika és a Gyógy- és fűszernövény adatbázis" egy inkább katalogizáló adatbázis a könyebb eligazodáshoz a temérdek növény, változat, latin és idegenynelvű elnevezés útvesztőjében. Kezdőknek inkább érdekesség, komolyan érdeklődőknek talán nélkülözhetetlen eszköz.

A "Fórum" azokank indult, akik szívesen bekapcsolódnak a spicy.hu társasági életébe, különös tekintettel a Magyar Chili Paprika Klub-ra!

A hobby kertészet nehéz és rögös útját járom egy budapesti lakótelep negyedik emeletén, egy 2x3 méteres erkélyen. (bővebben...)

My balcony at summer of 2004
A balkonkertem 2004 nyár közepén

Rövid történet, hogyan lett belőlem egy francia vakáció után lakótelepi fűszerkertész

A kezdet

Gyerekkorom óta ismerős a snidling a konyhaablakban, kis tejfölös pohárba ültetve, meg a petrezselyem gyökér tovább nevelve egy vizes tányérban még egy "aratásért". Kakukkfüvet édesapámmal többször gyűjtöttünk a közeli mezőkön, hogy teát főzzünk belőle, vagy a sültcsirkét ízesítsük vele. De a klasszikus igazi, friss fűszernövénnyel Franciaországban találkoztam. 1996-ban. Feleségemmel kéthetes vakációt töltöttünk ottani rokonunknál Béla bácsinál egy Párizs melletti kis városban, Domontban. Nála az elképzelhetetlen, hogy a kert egy szeglete ne teremne friss fűszereket. Remek napokat éltünk meg, igazán jókat ettünk Cecil néni főztjeiből, jó francia borokat ittunk, beszélgettünk és közben megfertőzőtt a fűszer kertészet. Első kakukkfű és menta palántáim is abból a kertből valók. Az első magokat pedig kint vásároltam és szuvenírként hoztam haza. (Sajnos már egyik növényem sem él közülük). Ekkor ismertem meg a mentát és a bazsalikomot. Megtanultam, hogyan kell őket ültetni, nevelni, feldolgozni és a konyhában használni.

A lelkes folytatás

Hazatérve a kis palántákkal, borsikafű, fodros petrezselyem és bordó bazsalikom magokkal rögvest nekiláttam a kertészkedésnek. Lelkessen kezdtem beleásni magamat, kutattam a szakirodalom után és itthoni lelőhelyeket kerestem, hogy bővítsem a kis gyüjteményemet. Hamar rájöttem itthon is van kultúrája a fűszernövényeknek és népes tábora van a hobby fűszer kertészeknek. Annyira nem elterjedt és mindennapos mint Franciaországban, de például a metélőhagyma (snidling) szinte minden konyhában megtalálható. Hamar kiegészült a csapat rozmaringgal és izsóppal. Igazán nagy lendületet az adott, hogy találtam az Index internetentes fórumai között egy fűszernövény kertész csapatot, akik hasonló rajongással űzik ezt a hobbyt. (forum.index.hu)

Mostanában

A készletem folyton gyarapodik (sajnos néha apad is). Rendszeresen felkeresem a nagyobb kertészeteket, várva valami újabb csemegére. Kutatom az interneten fellelhető anyagokat és forrásokat. Sokat látogatok füvészkerteket, arborétumokat, fotózom a növényeket. Kedvencem a Vácrátóti Arborétum, ahol temérdek fűszernövény található. Nagy keserűségem, hogy a lakótelepi erkélyünk nagyon behatárolja a lehetőségeimet. Nagy vágyam, hogy egyszer "igazi kertész" legyek a saját kertemben.

Internet - barátság

Több remek barátra leltem az interneten a hobbym kapcsán Csodálatos eszköz az internet ilyen kapcsolatok kialakításához. Téged is bíztatlak, írjál bátran, legalább mi "őrültek" tartsunk össze!